Koinsyömää tavaraa

RAPORTTI
Valtakunnallisen maailman ja kotiseudun monenmoisen kulttuurin edistämis- ja vaalimiskillan paikallisosaston kokouksesta

1§ Heti kokouksen alussa ristiriitaisia tunteita herätti tieto siitä, että Mynämäelle suunnitellaan 100 000 kanan kanalaa Palolaisten kylään. Vehmaalaiset  kokouksen osanottajat naureskelivat partaansa ja vihjailivat hajusta. Mynämäkeläiset munaihmiset sen sijaan sanoivat, että kananpaska haisee ihan erilaiselle kuin sianpaska. Joku irvileuka muistutti, että jo maksullisia käymälöitä Roomaan rakennuttanut keisari Vespasianus tokaisi: “Raha ei haise.”

Munaihmiset todistelivat, että kanalalla on positiivinen vaikutus kunnan imagoon, vaikka se ei työpaikkoja tuokaan. Eikä tämä suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun kunnan päättäjät lyövät kätensä kyynärpäitä myöten paskaan, he vakuuttivat tuohtuneina.

2§  Yksimielisesti todettiin tämän jälkeen, että suomalaisen kansanrunouden mukaan maailma on syntynyt sotkan munasta. Yläpuoli  munasta taivaaksi ja tähdiksi, alapuoli maaksi. Kokouksen kristityt uskoivat sen syntyneen jonkin korkeamman voiman ansiosta, paitsi parrakas tähtitieteilijä  Esko Valtaoja, mutta hän ei ollut kokouksessa läsnä. Katoliseen kirkkoon kuuluva maahanmuuttaja totesi hieman asian vierestä, että paavi kieltää ehkäisyvälineiden käytön siitä syystä, että jotakin edes syntyisi tulevaisuudessa maailman muuttumisesta ja sen luonnonvarojen ryöstämisestä huolimatta.

3§  Käydyssä keskustelussa todettiin, että rahamaailma ainakin uskoo, että vanhoja rakennelmia ja temppeleitä sekä luontoa voi huoletta muuttaa. Henna V:ksi esittäytynyt naishenkilö alkoi kuitenkin penätä, että kokousväki edustaa pelkästään verkkosukkaisen naisen johtamaa puoluetta, joka on kateellisten ihmisten puolue, eikä hän halua näin ollen ottaa osaa mahdolliseen äänestykseen.

Eräs maskulainen kiivaili, että Toivo Sukarikin rakentaa ideaparkkejaan hehtaarikaupalla murehtimatta sen kummemmin perinnemaiseman muuttumista helppoheikkien temmellyskentäksi. Tähän lähes yksimielisesti todettiin, että köyhiä ihmisiä  ja venäläisiä turisteja voidaan höynäyttää millä tahansa koko perheen ajanvietekeskuksella ja tropiikkia jäljittelevillä kylpylöillä, joissa ihmistä ei uhkaa muu kuin se, että liukastuu jonkun asiakkaan oksennukseen, josta on kirjoitettu lehdessäkin.

4§  Muutakin kamalaa voi maailmassa tapahtua. Yhteisesti ihmeteltiin, kuka mahtoikaan varastaa  vuosia sitten kuolleen sotahullun Lauri Törnin USA:n armeijalle kuuluvan asetakin maskulaisesta saunasta, jossa sitä säilytettiin vitriinissä. Yhteisesti toivottiin, että tämän kansainvälisen seikkailijan jäänteitä vaaliva perinnekilta saisi takkinsa takaisin.

5§  Kahvin jälkeen vietettiin hiljainen hetki kadonneen takin muistoksi. Kaikki ymmärsivät palvontaseuran hädän. Yhtä suurta hätää on arvatenkin tunnettu ainoastaan kirkollisissa piireissä silloin, kun on riidelty piispa Henrikin värttinäluusta. Arvokas kalu sekin.

6§  Päätettiin laatia Mynämäen kunnanvaltuustolle anomus, jossa esitetään poliisivoimien lisäämistä useammalla kuin yhdellä poliisilla, joka on nähty seisomassa keskustan marketin edustalla tammikuun toiseksi viimeisellä viikolla. Mynämäkeläisissä kodeissa on näet paljon vanhaa, koinsyömää tavaraa.

Hymyilevä Eläkeläinen
Kokouksen sihteeri

—————-
Lisäykset ja eriävät  mielipiteet koskien tätä raporttia voi lähettää kommentteina.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): sano suoraan. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Koinsyömää tavaraa

 1. maria sanoo:

  Kuka varasti Törnin kauhtanan? No se oli ukkonooa, joka oli kunnon mies ja laittoi nutun naulaan kun meni saunaan. Pois tuleessaan ukkonooa oli nauttinut hieman liikaa saunajuomaa ja sekoitti nutut keskenään. Lisäksi hän oli lukevinaan vitriinin vieressä olleesta lapusta: Riko lasi!
  Kuuliaisena armeijassa korpin natsat saaneena isänmaan miehenä ukkonooa tietysti totteli käskyä.
  Nyt tämä tuttujen kesken pikku-ukoksi nimetty lyhyenläntä mies sitten tallustelee Mynämäen kylänraitilla USA-merkit rintapelissään. Hämäyksen vuoksi hän on maalannut takin taakse siivet ja kirjoittanut tekstin Cannon Balls, että häntä luultaisiin kameroiden maahantuontifirman edustajaksi.
  Mynämäkeläinen poliisi moikkaa ukolle tuttavalliset moinsa eikä ole moksiskaan.
  Näin virkavaltaa hämätään. Onko oikein?

 2. eevamaria sanoo:

  Jos hymyilevä eläkeläinen meinaa potkaista jokaista paskakasaa Mynämäessä, mikä eteen tulee, voipi potku osua välillä omaan nilkkaan! Plokeja (anteeksi lukihäiriö…) lukiessa tuli mieleen, että nyt ollaan ihan liikaviisaita, etteipä vaan näsäviisaita. Mikseivät nykyajan eläkeläiset tiedä paikkaansa: puulusikka kauniisti käteen ja nurkkaan vaan kulhoa kaapimaan. Oi voi, kaikki kunnan viroissa killuvat, varokaa! voitte joutua suden suuhun. Kyllä siinä hyytyy muidenkin hymy kuin tk-laisten…

  Suosittelen hymyilevälle eläkeläisellekin verkkosukkia ja muutakin glamouria elämään, ettei muutu kitkeräksi Jaffaksi.

 3. Ikala sanoo:

  No sattuipa sopivasti kotimaisen kulttuurin vaalimiskillan pöytäkirja eteeni, kun juuri väänsin tässä sianpaskan luvatussa kehdossa paikallisen kulttuurilautakunnan esityslistoja. Siellä on esillä mm Vehmaan historiaa valmistelevan toimikunnan nimeäminen, joka sai alkunsa kansalaisalotteesta vuosi sitten. Toimikunta tässä odottelee kunnanhallituksen edustajan nimämistä, että saatais ensimmäinen kokous aikaan. Mutta mitäpä sitä kiirehtimään…. Yli puolivuosisataa on historiaa kirjoittamatta eli materiaalia on kertynyt.

  Muutenkin on tämä kotiseuturakkaus nostanut päätään, kun valmistelen tässä taiteilija Eino Heljon (1884-1559) näyttelyä. On pojan töitä jäänyt tänne yksityiskoteihin, kun nälissään täällä oleskeli sisarensa nurkissa ja varmaan makseli saatuja ryyppyjä ja ruoka-annoksia tauluillaan. Äijä kävi Suomen piiruskoulun eli nyk. Ateneumin ja opiskeli myös Ranskassa. Oli vissiin Sillanpään ryyppykavereita, kun maalasi Sillanpään muijan muotokuvankin. Sitä nyt lähdetään Hämeenkyröön asti katsomaan ja samalla haetaan äijän itsensä muotokuva Tampereen taidemuseosta. Se on kyllä riskaapelia hommaa, sillä sudet voi pimeillä teillä hyökätä ja syödä moiset taideaarteet ja koko kulttuuriseurueen.

  Mutta kaikella uhalla reissuun lähden ja kuulen paikalliselta diabeteshoitajalta tuomioni reissun jälkeen: vyötärön mitta on saattanut kasvaa! Heljon sisar sentään ymmärsi naida rikkaan talonpojan Vehmaalta, joten pysyi leivässä ja herran nuhteessa paremmin kuin velipoika. Nykyvirkamies senkun levenee vuosi vuodelta. Ei hymyile tuleva eläkeläinen, kun eläke ei koskaan tule luokse asti.

 4. Terhi sanoo:

  Onnea mynämäkeläiset. Pääsemme vihdoin syömään terveellisiä lähiruokakananmunia ihan läkähdyksiin asti. Ajatella, vähintään 100000 munaa päivässä tekee kaikille mynämäkeläisille – niin imeväisille kuin vanhuksille- noin 15 munaa päivässä. Pitäisi vaan kehittää laite, jolla saadaan tämä teveellinen ruoka-aine suoraan tuttipulloon syötettäväksi uusille kuntalaisille. Ei iske nälänhätä mynämäkiläisille vaikka lama istuu olkapäällä täällä p-hajun luvatussa Vakka-Suomessa!
  Hiilineutraalissa kunnassa on onnellista elää.

 5. Hanska sanoo:

  Suosittelen asian vastustamista — ihan vain varmuuden vuoksi. Siellähän saataa muhia kaikkia sarseja ja mitä niitä nyt on.

 6. Kanojen kasvatus on eläinrääkkäystä siitä pahimmasta päästä. Mitä suurempi kanala, sitä kurjimmat olot kanoilla. Automaattikanalassa kolmen kanan ryhmät tungetaan kenkälaatikon kokoiseen, metalliverkosta kyhättyyn häkkiin munimaan. Ne hinkaavat itsensä laatikon seiniin ja kaljuuntuvat höyhenten lähtiessä. Jos ette usko, menkää itse katsomaan!
  Kanalanomistajat ovat sitä mieltä, että eläinrääkkäyksestä ei suinkaan ole kysymys, sillä kana on alun perin viidakkolintu ja viihtyy ahtaissa tiloissa. Jos ette usko, menkää kysymään!

 7. Enya sanoo:

  Nyt meni munahommiksi! Huolestuttavan näkökohdan tässä muna-asiassa
  tekee se, että miten nyt käy munapitäjä-Laitilan.Ottaako Mynämäki ykköspaikan.Sen myötä alkaa kilvoittelu munapitäjä-tittelistä ja voiko käydä niin että Laurin-markkinoista tulee Muna-markkinat?Naapuripitäjä on pitänyt munamarkkinoita aina 70-luvulta asti.Pystyykö Mynämäki moiseen markkinatouhuun…..ainakin munaralliin meiltä löytyy munamiehiä, luulisin.
  Laitilasta kotoisin olevana pidän erityisesti kananmunista mutta niihin paskahommiin en kyllä (r)yhdy!
  Älkää nyt kuitenkaan syökö kananmunia , älä sinäkään hymyilevä eläkeläinen,ihan tolkuttomasti sillä sitä myöten Mynämäen terv.huoltomenot kasvavat kun kolesterolit hyppäävät pilviin.
  Tavataan raittiissa ilmassa!

 8. Hilma sanoo:

  Kyllä se superkanala tarvitaan, nimittäin kunnan imagon takia. Siellä vaakunassa kun on niitä sulkia useampiakin. Alkavat naapuripitäjissä ihmetellä, miksi teillä noita sulkia vaakunassa on. Oletteko vielä sulkakynävaiheessa, eikö Lizeliuskaan opettanut teitä kirjoittamaan kynällä. Sillä kanalalla voimme me mynämäkeläiset selittää tuon vaakunan alkuperän. Ovat ne sulat kyllä paljon tasa-arvoisempi kuva kunnasta kuin se Laitilan vaakunan kukko. Ja sitä paitsi se kukko ei muni kuin kilteille. Kanan munia saavat syödä tuhmatkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s