Tuhkaa ja timantteja

SALAISEN keskustelukillan arviointiraportti 26.2.2009

TIMANTTEJA:  Kokouksen alussa mynämäkeläiset osanottajat leuhkivat kokemuksillaan eilisestä tuhkakeskiviikosta ja sen vietosta Mynämäen kirkossa. Erityiskiitosta he antoivat seurakuntapastori Marja-Liisa Nygrenille, joka tradition mukaan piirsi kullekin palveluksessa olleelle tuhkaristi otsaan.

Tilaisuudesta paitsi jääneet alkoivat harmitella, etteivät olleet mukana aloittamassa katumusta ja paastoa ennen pääsiäistä. Kirkkoon kuulumatonkin oli kuulemma lämminnyt seurakuntapastorin vaatimattomasta mutta aidosti inhimillisiä arvoja korostavasta puheesta.

Kaikki syntisäkit hiljenivät edes hetkeksi ja ajattelivat pastorin sanoja kärsivien, sairaiden ja vanhusten muistamisesta. Pesunkestävä demarikin, Kari Mäkelä, sai äänensä kuuluviin, tosin hänen oli tyytyminen vanhojen ja toisten kirjoittamien tekstien lukemiseen.

TUHKAA: Heti perään syntyi keskustelukokouksessa hirmuinen hässäkkä  jonkun italjaanon kirjoituksesta Turun Sanomissa (25.2. Vieraskynä). Tämä Luigi G. De Anna patamustine katolisine ajatuksineen saa pakanankin puistelemaan päätään. Mies vetoaa sanan- ja ajattelunvapauteen – jotka tosin on ymmärtänyt täysin väärin –  kun puolustelee neljää viisisataa vuotta ajastamme jäljessä olevaa  katolista piispaa, jotka juutalaisvihassaan ovat puhuneet läpiä päähänsä holokaustin ajasta.

Aluksi paavi ymmärsi edes sen verran, että kielsi holokaustin olemassaolon kieltäneeltä piispalta virassa toimimisen, jos itsensä munaaminen julkisesti ei lopu. Joitakin viikkoja sitten paavi kuitenkin pyörsi pyhät sanansa.

Nykyään pelkän peruskoulun oppimäärän suorittanutkin hoksaa, että  historiantutkimuksen uusilla linjoilla ei voi perustella esimerkiksi jonkun löyhäpään väitettä, että maa onkin litteä. Sama pätee  juutalaisvainoihin.  Täysi kaistapäisyys  ei ole  uutta historiantutkimusta eikä tiedettä.

Turun yliopiston italian kielen ja kulttuurin professori ei edes osaa erottaa faktaa ja fiktiota.  Näillä näkymin Italian kulttuurista ja sen jakajasta Suomessa löytyy runsaasti samoja piirteitä kuin suomalaisten kansansatujen hölmöläisistä ja Hölmölän kylän kulttuurista.

TIMANTTI: Tunnettu kulttuuripersoona  ja entinen katolinen Roman Schatz pyysi jo viikko sitten kolumnissaan (IS 14.2.) anteeksi “kaikilta ajattelevilta ihmisiltä sitä noloa muumiota, joka johtaa maailman suurinta organisaatiota. Rukoilen teitä: antakaa meille anteeksi Benedictus XVI, sillä hän ei tiedä mitä tekee.”  Antiikin kreikkalaiset taas sanoivat: “Tyhmyyden edessä jumalatkin ovat voimattomia.” Tämän toteamuksen halusivat erityisesti kokouksen opettajajäsenet liitettäväksi raporttiin.

TIMANTTI:  Riemuiten otettiin tämän jälkeen vastaan uutinen Rauman Killan 75-vuotisjuhlavuodesta. Miesten ja kotiseudun yhteishenkeä vaalivan killan jäsenet lukevat kokouksissaan Kalevalaa ja juovat teetä kulttuurikeskustelujen lomassa. Erityistä ihastusta kokouksen osanottajissa herätti  kiltaveljien keppiperinne.

Miehet ovat itse omin käsin nimikoineet kukin oman keppinsä, joka otetaan esille ja pidetään kädessä aina pitkänkin kokouksen ajan. Kiltaan voidaan ottaa jäseniksi vain miehiä. Killan suojeluspyhimys on Pyhä Bartholomeus, jonka suojeluspiiriin kuuluvat mm. teurastajat, nahkatyöläiset ja neurologisista sairauksista kärsivät.

HELPPO NAKKI: Puheenjohtaja päätti kokouksen siteeraamalla kuuluisan kirjailijan  Paulo Coelhon omasta päästään keksimää käytännön neuvoa: “Rakkautta ja muita elämän iloja lamaa vastaan.”

Hymyilevä eläkeläinen
Salaisen kokouksen sihteeri

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): sano suoraan. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Tuhkaa ja timantteja

 1. Ratsumestari evp. sanoo:

  Katolinen kirkkohan ei koko olemassaolonsa aikana ole ollut sanan-tai ajattelunvapauden esitaistelija. Tätä taustaa vasten ymmärtää hyvin tulisieluisen uskonpuolustajan,peräti ritarin,käsityksen sananvapaudesta. Keskiajalla vapaastiajattelevat yksinkertaisesti poltettiin. DeAnna ilmeisesti hyväksyisi sen nykyäänkin.

 2. Anders sanoo:

  Arvoisa Hymyilevä eläkeläinen! Lue Mikan Waltarin Sinuhe egyptiläinen ja lakkaa meuhkaamasta!
  Siinä kerrotaan miten hommat aikanaan hoidettiin, ja miten ne nykypäivänäkin tulisi hoitaa.
  Suositan, vaikka kirjassa onkin noin 750 sivua.
  Mika oli rohkealla tuulella ja siksi kirjasta tuli varsin sisältörikas.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s