Hiihtohousupolitiikkaa ja kielitiedettä

Hallitus on toistaiseksi vetänyt pois lakiesityksensä eläkeiän korottamisesta. Vanhasen hiihtoretkellä saama idea ei nyt näillä näkymin toteudukaan. Ihmiset toimivat ihastuttavan nopeasti ja ilmaisivat käsityksensä asiasta. Vanhasen sekoiluista oppiosiopuolueet ja kansalaiset ovat vieläkin kiihdyksissään.

Sivutuotteena kielenkäyttö sai virikkeitä pääministerin hiihtelystä ja erityisesti hiihtohousuista. Ihastusta on herättänyt Timo Soinin puheessaan käyttämä ilmaus “pääministerin hiihtohousuissaan saama idea”. Siinäpä paljon puhuva ja käyttökelpoinen ilmaisu!

Hiihtohousut-sana saa kielessämme nyt aivan uuden merkityksen ja sillä voidaan korvata useita vanhentuneita tai epäkorrekteja, suorastaan rahvaanomaisia sanontoja. Uusi merkitys muotoutuu kunkin käyttäjän omassa mielessä. Hiihtohousut-sana merkitsee nyt jotain kielteistä, rumaa tai sopimatonta.

Esimerkki: Monet haistattelut saadaan korrektiin muotoon. “ Haista hiihtohousut.” “Hiihtohousut, sanoi Vanhanen ja nai taas.” “Vedä hiihtohousut päähäs.”

Lisäksi useat vertaukset voidaan siivota.

Esimerkki: “Tuo on vetäisty suoraan hiihtohousuista.” “Heitä se hevon hiihtohousuihin”, “Jokainen siivoaa omat hiihtohousunsa”, “Hän teki hiihtohousut”, “Onko sulla ollut pienenä liian pienet hiihtohousut?”

Vanhat sananlaskut saadaan myös paremmin vastaamaan nykyaikaa.

Esimerkki: “ Parempi pyy hiihtohousuissa kuin ei mitään”, “Tyhjät hiihtohousut pöyristyttävät eniten”, “Pyörii kuin pieru hiihtohousuissa”, “Sulla on jotain hiihtohousuissa”.

Historiallisia lausahduksia voidaan myös selkeyttää.

Esimerkki: “ Kyllä eläkeiän nosto on yksien hiihtohousujen arvoinen.” “Antakaa minulle hiihtohousut niin kampean maan radaltaan.”

_________________________________________________________

Kun tuollaisia puuhevosen sukua olevia, oikeasta elämästä vieraantuneita ja ennen aikojaan ukkoutuneita poliitikkoja kuuntelee ja katselee, tulee ahdistunut olo. Mutta ei hätää: joskus voi tavata nuoren ihmisen, joka uskoo tulevaisuuteen, on avoin ja iloinen, tarttuu nuoruuden innolla asioihin, uskaltaa. Tapasin tällaisen muutama päivä sitten: 22-vuotias Turussa opiskeleva Niko Korte, europarlamenttivaaliehdokas. Nuorimies on valinnut pitkän ja kivisen tien, mutta pojasta uhkui sellainen usko ihmisiin ja myös itseensä, että se tie vie vielä pitkälle. Sanokaa mun sanoneen.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): sano suoraan. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s