Lentävä matto ostosparatiisin yllä

– Tavarataivas, Maikki huudahti taloyhtiön roskakatoksen ovella. Oli tosiaankin kuin jossain Ideaparkissa tai Ikeassa, missä tahansa halvassa jättihallissa, jossa tarpeellista ja tarpeetonta tavaraa on pinossa kattoon asti.
– Joku on muuttamassa, totesin. Silmäni jo ahmivat ja arvottivat poisheittyjä tavaroita.
– Ihan uusi kattila, sängynpeite, tuoli, lampunvarjostin, mikro, sukset, haitari, linnunhäkki, säleverhot, kukkaruukkuja, mandoliini, rukki…
– Tästä saisi täysin käyttökelpoista tavaraa.

Sitten tuli Anne, se poismuuttaja, suuri mattokäärö olkapäällä. Anne oli selvästikin aikeissa työntää maton roska-astiaan.

Matto levitettiin Maikin olohuoneen lattialle: monimutkaiset ornamentit kuin aidossa itämaisessa matossa, kukkakuviot, syvänpunainen väri, huuto minareetista, mausteille haiseva basaari, vesipiipun kurina kahvilassa, sadunkertoja, lentävä matto…

Anne kyykistyi ja silitti mattoa.
-Katsokaa, ei yhtään läiskää, vaikka kaikki neljä lasta on vuorollaan kuolannut ja oksentanut osan maitoannoksestaan tälle. Nyt tämä matto on tarpeeton. Se on liian iso kaupungin kaksioon.

Välähdyksinä näimme lasten pyöriskelevän matolla, yhdeltä tuli verta nenästä, lelut hujan hajan, naurua ja itkua, vaipanvaihtoa, suukkoja ja ilonkiljaisuja. Kuin kevyttä hopeakimalletta menneisyydestä.

–  Kukaan tytöistä ei halua mattoa, sanoi Anne onnettomana, niin paljon muistoja, joita kukaan ei halua…

Ja nyt Anne istui siinä matolla ja itki. Vollotti oikein, piti hakea vessapaperia kyynelten pyyhkimiseen. Maikki ja minä seisoimme häkeltyneinä, avuttomina. Ja Anne vollotti.

Sitten soi ovikello ja Koistinen tuli kissansa kanssa.
– Jo on komea matto, Koistinen alkoi puhua, tuota ei pidä ikinä hävittää, se on vahvaa tekoa ja on taatusti kokenut yhtä jos toista, kokonaisen ihmiselämän. Joka tuon omistaa tekee kuolemansynnin, jos sen hävittää. Tässä tavaramaailmassa ja kertakäyttökulttuurissa vain haravoi kohtaa aidon helmen. Se on nyt käsissänne hyvät naiset.

– Ne kokemukset, jotka tuon omistajalla ovat, elävät joka sekunti hänen huoneessaan. Vain vilkaisu mattoon ja eletty elämä iloineen ja suruineen levittäytyy jalkojen alle. Joku voi periä tuon maton, sen voi joku ostaa, mutta uusi omistaja ei voi koskaan lentää sen kanssa, vain aavistaa. Vain maton oikea omista saa maton lentämään.

Näine hyvineen Koistinen meni jääkaapille kuin omalleen, otti matopurkin ja kaatoi lautaselle maitoa. Kissa alkoi lipiä sitä vaaleanpunaisella kielellään. Koistinen joi loput suoraan maitopurkista ja alkoi kehrätä yhdessä kissan kanssa, vanha kolli.

Me kolme naista kuin yhteisestä sopimuksesta aloimme kääriä mattoa rullalle. Me kolme nuorta naista nauraa tirskuimme kehräävää kollia, vanhoja juhannusmuistoja, me kolme pikkutyttöä käärimme lentävää mattoa, muistimme huimat matkat kuninkaiden linnoihin, susihukkasen ja saapasjalkakissan.

Nyt me ymmärsimme maton arvon, joka ei ollut mitattavissa rahassa. Kaikki kolme ymmärsimme, kuinka tärkeää on edes hetken verran omistaa Adalminan helmi, sukeltaa pienen merenneidon tavoin. Nyt uskoimme maton ihmeelliseen lentokykyyn, muistojen taikuuteen. Eniten kuitenkin Anne, joka lähti salaperäisesti hymyillen mattorulla kainalossa ulos, muuttoautoon ja kohti uusia unelmia.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): sano suoraan. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Lentävä matto ostosparatiisin yllä

  1. Anders sanoo:

    Just juu! Käärikää mattojanne, mutta välttäkää noita ideaparkkeja ja ikeoita!
    Kävin kerran kummassakin ja se olikin viimeinen kerta. Ideapark oli pelkkää paskamaista ja väsyttävää tarpomista. Ikeassa parasta oli ruokalassa tarjottu maukas lihapulla-annos.
    Mikään ei vedä vertoja kunnon lähikaupoille, joiden toivon olevan uudelleen tulossa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s