Kirkon sanomaa nautitaan tavarataivaassa

Kirkosta eronneiden määrä kasvaa jatkuvasti. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on jo vaikea löytää kummeiksi kahta perheen tuttavaa, joista kumpikin kuuluisi kirkkoon. Kirkkosalit kumajavat tyhjyyttään, ihmisten kirkosta eroaminen ei olekaan pelkkä tilapäinen notkahdus tilastoissa.

Syynä pesäeroon monelle ajattelevalle ihmiselle on ollut  kirkonmiesten jähmeä ajattelu ja toiminta naispappeuskysymyksessä. Pisteitä kirkko ei ole kerännyt myöskään suhtautumisellaan samaa sukupuolta olevien liittoihin. Parastaikaa tunteita kuumentaa kirkonmiesten jahkailu näiden liittojen siunaamisesta. Monet kokevat papit joko täysin suvaitsemattomiksi tai sitten heiluviksi tuuliviireiksi. Kirkko vain näyttelee suvaitsevaista.

Luterilainen kirkko on pitkin hampain tunnustanut homoseksuaalit ihmisiksi, mutta heidän liittojensa siunaaminen ei tunnu kirkolta onnistuvan vielä vuosiin. Sen sijaan sianpaskalle haisevan pellon siunaaminen kuuluu kyllä pyhiin toimituksiin.

Kirkko on ottanut  käyttöönsä pussillisen uusia konsteja sielujen pelastamiseksi. Positiivista tässä on se, että ilmeisesti tavallista ihmistä ei ole vielä kokonaan unohdettu.  Luterilaisen kirkon urakka tulee ainakin halvemmaksi kuin katolisen kirkon konsti pestä kasvojaan. Katolinen kirkkohan maksaa vuosittain satoja miljoonia euroja sakkoa saadakseen edes muodollisesti korvatuksi niljakkaasta pedofiilitaipumuksesta kiinni jääneiden pappiensa kieroutuneen toiminnan.

Säälinsekaisin tuntein on vuosikaudet seurattu kaljakapakoissa sieluja pelastavia pappeja. Nyt uusinta uutta on tavarataivaan valtaus. Ainakin pääkaupunkiseudulla on jo muutamissa tavarataloissa pappi kiertelemässä asiakkaiden joukossa. No, haitanneeko tuo ketään. Vaikka vaikea on uskoa, että tavaratalopapin  näkymättömän taivaan tarjonta pystyisi kilpailemaan tavaratalotaivaan mammonan ja helyjen kanssa. Mammonalla on kotikenttäetu,  ja rahanvaihtajien pöytien kaataminen ei ole nykyään ollenkaan muodikasta, edes sielujen pelastamiseksi.

Viimeisin idea on äänestysiän alentaminen 16 vuoteen seurakuntavaaleissa. Tuskin tätä edes voi ideaksi kehua, sillä  16-vuotiaita kiinnostavat täysin muut asiat kuin seurakuntavaalit.  Varsinkin kun 16-vuotiaat eivät saa äänestää siitä, mikä ehkä hivenen olisi kiinnostanut; kirkkoherran valintaan ei saa vaikuttaa. Niinpä on odotettavissa, että se tavallinen joukko, 14 prosenttia äänioikeutetuista, valitsee papikseen edelleen sen omaa ikäluokkaansa edustavan vanhan jäärän. Salon ja Uudenkaupungin tulevissa ylimääräisissä seurakuntavaaleissa sitten nähdään, kuinka innokkaita nuoret ovat äänestämään.
—————————————————————————————-

Jos katsoo esimerkiksi Mynämäen seurakunnan kotisivuja, ei yhtään ihmettele, että kirkko pysyy tyhjänä. Etusivusta tulee mieleen lähinnä hautausmaa. Virkeätä toimintaa edustavat Kultaisen iän kerho ja kinkerit. Etsimällä kuitenkin löytää myös nuorille suunnattua ohjelmaa, mm. textarihelppi (mutta textarihelppi-cat ei sivulla toimi.)

Kahdella nuorisotyönohjaajalla Petri Hömpillä ja Monika Lohtanderilla olisi varmasti jotain raikasta sanottavaa myös seurakunnan sivuilla! On harmi, että kirkkoherra Jouko Kotisalon sanoman kohderyhmästä selvästikin suurin osa  kuuluu jo haudan tuonpuoleisiin. Haudan partaalla hoippuvat mummot ja papat tuskin edes osaavat mennä seurakunnan sivuille.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): sano suoraan. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Kirkon sanomaa nautitaan tavarataivaassa

 1. Anders sanoo:

  Lisää vaan naispappeja seurakuntaan! Kunnon meikki päälle ja kauhtanan helmat lyhennettävä hyväsäärisille polveien yläpuolelle. Onhan mies perheen pää, joka tuo perheensä seurakuntaelämään, mikäli se osoittautuu kiinnostavaksi.
  Sitten vaan kunnon kinkerit pystyyn Mynämäessä, niin lakkaavat siinä kirkonmiehetkin ajattelemasta jähmeästi. Nuoriso alkaa kiinnostua ja vanhat muorit tulevat rollaattorit kurveissa vinkuen ihmettelemään seurakunnallista uudistusta.
  Myös kalajakapakoiden väki saattaa kiinnostua uudenlaisesta seurakuntatyöstä, edellyttäen, että pilsneriä on tarjolla.
  Miksi muuten kirkosta ei pidä erota, sillä jumalaan voi uskoa ilmaiseksikin?

 2. Hanna sanoo:

  Minun piti oikein mennä katsomaan Mynämäen seurakunnan sivuja ja hämmästyin oikein niiden raikkaudesta ja selkeydestä. Nyt olet ollut vaan vähän ylikriittisellä mielialalla. Olihan siellä Kultaisen iän kerhon ilmoitus ensimmäisenä, mutta oli lasten leiriäkin ja linkkejä rippikouluun tai kasteeseen liittyen vaikka minne muillekin sivuille. Minusta ne olivat harvinaisen mukavat sivut ja huomattavasti nykyaikaisemmat kuin Mynämäen kunnan!

 3. Hanna sanoo:

  Ai niin, unohdin: terveisiä Tampereelta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s