Taitavan opettajan niskalenkki Höpöttäjä-Hennasta

Koululaitosta on jatkuvasti kuritettu erilaisilla säästöillä, karsimisilla, lomautuksilla, ylisuurilla luokilla, homekouluilla, höyläyksillä ja naulauksilla, kiristyksillä ja väännöillä. Seurauksena on se, että vähitellen opettajien joukosta alkaa nousta todellista siviilinrohkeutta osoittavia opettajia, lullukkaväeksi haukutussa joukossa yhä useampi saa jo hampaita.

Yksi parhaimmista niskalenkeistä nähtiin torstai-illan A-talk-ohjelmassa. Siinä opettaja Ulla Länsiharju tyylikkäästi osoitti, missä on niin Vantaan apulaiskaupunginjohtajan Elina Lehto-Häggrothin kuin opetusministeri Henna Virkkusen paikka. Tosin kumpikaan ei karistanut vaikkuja korvistaan vaan suolsi omaa liturgiaansa. OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemikin jäi jälkijunaan, mutta ikään kuin sai voimaan taitavan opettajan kyydissä.

Opettajilta yleensä puuttuu tuollainen siviilirohkeus asioidensa ajamiseen. Täältä Varsinais-Suomesta tunnen vain yhden todella rohkean ja hänkään ei ollut opettajan ammattikunnasta. Vuosia sitten Olkiluodon ydinvoimalan tienoilla ydinvoimaa vastaan oikein plakaatin kanssa osoitti useasti mieltään yksinäinen yli kahdeksankymppinen naisihminen: monikin puristeli  vain taskussaan käsiään nyrkkiin. Samanlaista yksinäisen ratsastajan siviilirohkeutta osoitti nyt vantaalainen opettaja Ulla Länsiharju.

Politiikka kaipaa opettajia. Jutta Urpilainen siellä jo on. Oltakoon hänestä mitä mieltä tahansa, niin se on ainakin varmaa, että kun opettaja alkaa puhua, kuulija ymmärtää viestin. Ehkäpä Ulla Länsiharjukin on jo mukana politiikassa. Hyvä niin, pään lisäksi tarvitaan myös sydäntä.

Keskustelun kumpikin höpöttäjänaisista, niin ministeri kuin apulaiskaupunginjohtajakin, vahvisti sitä kuvaa, mikä ihmisillä politiikasta ja politiikoista on: täältä tulee sellaiset rätingit, että sulla  ei voi olla nälkä.

Tarvitaan hyvähermoinen, ylisuuressa luokassa työskentelemään sekä erilaisiin käytöshäiriöihin ja oppimisvaikeuksiin tottunut opettaja, joka  jaksaa selittää ja rautalangasta vääntää mallia. Tuli myös selväksi se, että poliittinen päättäjä vastaa mitä itse haluaa, kysyttiin sitten mitä tahansa. Erityisosaamisen tällä alueella osaa ainakin Henna Virkkunen.

Opettajan Ulla Länsiharjulla oli jopa selviä lääkkeitä koulujen ahdingon parantamiseen. Yksi niistä oli veroprosentin korotus. Kumpikin altavastaaja luimisteli ja vaikeni kuin muuri. Rahastahan tässä on kysymys. Lapset maksavat oman tulevaisuutensa kustannuksella monet moottoritiet, hiihtoputkihallit, laivaseminaarit, erilaisten konsulttien ja koordinaattoreiden palvelut, kun juuri näistä voisi vaikeina aikoina  säästää. Arvovalinnoista tässä on kysymys: ihmisestä, pienestäkin.

Ja jos kenen tahansa vanhan opettajan mielipidettä kysyy, hänellä on kyllä valmis säästökohdekin: lääninhallituksen  kouluosasto. Korkeintaan sieltä tupsahtaa koululle silloin tällöin pari ikääntynyttä virkamiestä, joiden kokemukset koulun arjesta perustuvat omiin, viime vuosisadalta peräisin oleviin koulumuistoihin.

Jokaisen opettajan on uskallettava sanoa, että ahneudellakin pitää joku raja olla. Huippuosaajia ei saada säästämällä lasten ja nuorten kasvatuksesta ja koulutuksesta, ei saada tavallisia osaavia ihmisiä, onnellisista puhumattakaan. Kuntien moolokinkidat ovat ahmaisseet monessa  kunnassa senkin pienen mutta tarpeellisen summan, jonka opetusministeriö on osoittanut kunnille luokkakokojen pienentämiseen?

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): sano suoraan. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s