Fortumin kultamunat ja ihmisoikeudet

Turussa kävelykadulla tapasin keskiviikkona Hennan. Henna oli Vaasasta asti tullut Turkuun tehdäkseen tunnetuksi ihmisoikeustyötä. Kysymys on niistä oikeuksista ja vapauksista, jotka sisältyvät YK:n ihmisoikeusjulistukseen.

Hennan edustaman Amnesty-järjestön monet tuntevatkin juuri sen puuttumisesta vakaviin loukkauksiin ihmisoikeusasioissa ympäri maailmaa.

Hymyilevä Henna kertoi, että Amnesty vastustaa kuolemanrangaistusta ja kidutusta. Amnesty puolustaa naisten ja tyttöjen sekä pakolaisten oikeuksia. Se vastustaa kaikenlaista syrjintää. Järjestö tekee työtä myös taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien edistämiseksi.

Näinhän meidän kaikkien pitäisi tehdä.

Hennan saama palkkio tästä työstä ei päätä huimaa, ehkä muutama kymppi. Mutta Henna tietää olevansa oikealla asialla. Hänellä on vielä sydän rinnassa ja järki päässä.

Näinhän meillä kaikilla pitäisi olla.

Henna on niitä nuoria naisia, jotka tietävät mitä nykymaailmassa tapahtuu. Tuskin  hän katsoo televisiosta ohjelmaa Huippumalli haussa. Hän näkee, että on olemassa paljon tavoittelemisen arvoisempiakin asioita kuin itsensä – niin ulkonäkönsä kuin periaatteittensa – myyminen rahasta. Ei edes isosta rahasta.

Olen varma, että hän tietää, kuinka työttömyys lisääntyy tänä lama-aikana. Kuinka köyhyys on lisääntynyt ja kuinka EU:n apuna saadut ruokakassit ovat monin paikoin loppuneet ennen aikojaan.

Hän on selvillä Lontoossa parhaillaan meneillään olevasta G20-kokouksesta, jossa maailman johtavien teollisuus- ja kehittyvien maiden valtionpäämiehet etsivät yhteistä linjaa elvytykseen ja julkisen talouden valvontaan.

Hän on tietoinen myös Lontoon mielenosoituksista: kaikki eivät tätä nykymenoa hyväksy. Monet pankkimiehet jättivät töihin lähtiessään liituraitapukunsa komeroon.

Liityin Amnestyn jäseneksi.

Voiko tänä aikana muuta tehdä, jos  hiukankin miettii vaikka Fortumin toimitusjohtajan Mikael Liliuksen olemattomasta työstä ahmittuja loton jättipottiin verrattavia lisäpalkkioita. Miljoonia euroja miesmäisen palkan lisäksi!

EU antoi Suomelle 2,6 miljoonan edestä ruoka-apua viime vuonna.  Liliuksen viime vuoden ylimääräisillä palkkiolla olisi kuitannut  tämän koko summan. Silloin olisi sijoitettu yhtiön rahoja johonkin hyödylliseen ja tuiki tarpeelliseen: ruuan ostoon hätää kärsiville.

Fortum toki säästää: se ei palkkaa opiskelijoita kesätöihin. Mahtaako  näin saadut säästöt riittää  yhtiön toimitusjohtajan seuraaviin ylimääräisiin palkkioihin?

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, mynämäki, politiikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Fortumin kultamunat ja ihmisoikeudet

 1. Zacke sanoo:

  Amnesty ajaa kaikkien oikeuksia? Blaa blaa blaa, http://zachrishaaparinne.wordpress.com/2009/03/05/miesten-kokema-vakivalta-suvaittavaa-ja-suotavaa/ Kannattaa ottaa selvää mihin liittyy ennen kuin liittyy.

  • tammikuu44 sanoo:

   Voi-voi-voi-voi-voi-voi-voi-voi, Zacke,voi-voi; ”Tyhmyyden edessä jumalatkin ovat voimattomia”, sanoivat viisaat kreikkalaiset jo antiikin aikana.

 2. Zacke sanoo:

  Ja joku viisas mies sanoi joskus, että jos ei kykene esittämään vasta-argumentteja jotain asiaa kohtaan kohdistuvia argumentteja vastaan, niin miksi kannattaa sitä.

 3. Kana-Jussi sanoo:

  Amnesty ja se saamarin Greepiece, tai mikä se nyt olikaan, ovat turhautuneiden älämölöjen temmellyskenttiä, kuten kaikki kettutytötkin.
  Perun sanani, mikäli ne voivat vaikuttaa nykyiseen kanatalouden kriisiin.
  Muuten en.
  Muinaisten kreikkalaisten viisaudestakin voidaan olla monta mieltä, sillä ne jumalat ovat niin tyhmyyden kuin viisaudenkin edessä täysin voimattomia. Eikös olisi yhtä järkevää uskoa vaikka keitettyyn lampaan päähän, olihan se lammas viisas laumaeläin eläessään?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s