Mummoni ja Fortumin liberaalit rahahanat

Munnuisten kylässä Mynämäellä asuva yksisilmäinen mummoni näkee toisella silmällään jotain säälittävää Mikael Liliuksen eilisessä äksyilyssä, vetistelyssä ja ruikutuksessa. Kuka tahansa suuttuu, jos aletaan meuhkata, että mies ei ole palkkaansa ansainnut, tai että pilkku on voitelurahoja laskettaessa pantu väärään kohtaan.

Yksisilmäinen mummoni  on täysin samaa mieltä Helsingin kauppakorkeakoulun rahatieteen professorin Vesa Puttosen kanssa siitä, että Fortum-jupakassa on kyseessä median lietsoma kateuskampanja (TS 4.4.).

Munnuisten yksisilmäinen mummo ei ole käynyt kuin alakansakoulun neljä luokkaa, mutta ymmärtää vaivatta taloustieteen perusprinsiipin: paljon rahaa vähällä työllä. Rahatieteen suurmogulit ovat joutuneet opiskelemaan monta vuotta Amerikan huippuyliopistoissa ennen kuin ovat oppineet saman asian: katastrofikapitalismissa heikot sortuu elon tiellä, jätkät sen kuin porskuttaa.

Maailmanlaajuisen laman taustalla olevan liberaalin ota-kaikki-mikä-irti-lähtee-rahankasausmallin jälkiä tässä mummokin nyt saa korjata ja kuluttaaa henkensä edestä. Pyörien pitää pyöriä. Sama se on, onko kyse suuryhtiöistä ja niiden toimitusjohtajista tai tuiki tarpeellisesta rollaattorista!

Mummoa kauhistuttaa, että jos Lilius-ressukalle käy samoin kuin hänelle. Eläke ei riitä. Kun mummon kansaneläkkeen perusosa ei riitä, hän menee  hakemaan EU:n rahoittamaa ruokakassia. Ovessa on lappu: leipä on loppu. Nyt mummo on kauhuissaan, että  yhtäkkiä pankkiautomaatilla on lappu: rahat on loppu. Mummo on alkanutkin nostaa heti maksupäivänä kaikki eläkerahansa pankista yhdellä kertaa ja panna rahat sukanvarteen, jossa ne kulkevat sutjakkaasti mukana kaikenlaisia heräteostoksia varten.

Kun mummolle kerrottiin, kuinka suurta eläkettä Lilius tulee saamaan ja varmuudeksi kirjoitettiin se numeroin sanomalehden kulmaan, 40 000 euroa kuukaudessa, hän luuli sitä Suomen valtion koko vuoden budjetiksi. Mitähän mummo olisi sanonut, jos lehden laidassa olisi ollut  tilaa kirjoittaa Liliuksen bonusten määrä kaikkine nollineen?
– Sen kuljettamiseen tarvitaan sitten jo monta kenkälaatikkoa, mummo tokaisi.

Toinen hyväkäs, rahoituksen professori Seppo Ikäheimo, pitää Fortum-jupakkaa pelkkänä ikävänä väärinkäsityksenä ja taloudellisesti merkityksettömänä (TS 4.4). Mummo on tästä samaa mieltä, sillä sähköä hänen mökkiinsä on tullut kesät talvet. Sähkölaskunsa hän on maksanut  säännöllisesti eikä ole niissä mitään bonuksia nähnyt.

Oppineet miehet ovat myös sitä mieltä, että suurella rahalla kannustaminen vaikuttaa siihen, kuinka paljon Suomessa on tulevaisuudessa hyviä johtajia. Mummo ymmärtää tämän, sillä hän on itse kasvattanut lapsenlapsiaan ja nähnyt sen, etteivät nykynuoret tee mitään, jos niitä ei lahjo rahalla, suurella rahalla.

Mummo muistaa myös omilta kouluajoiltaan monenlaisia opettajille tarjottuja selityksiä laiminlyönteihin, väärinkäytöksiin, varkauksiin ja muihin moraalisesti arveluttaviin tekoihin. Kun Mauri Pekkarinen ja Jyri Häkämies selittävät omia laiminlyöntejään, mummo vertaa niitä takavuosien koululaisen selitykseen myöhästymisestään: “Oli niin sakea sumu, että ajoin pyörällä koulun ohi.” Sumussa ajelu -selitys menee  täydestä ministeripiireissä vieläkin.

Isojen poikien lystikkäät rahahanat mummoa tosin kiehtovat, hän toteaa ne käteviksi eikä ollenkaan kadehdi niiden käyttäjiä. Hän toivoo itselleenkin sellaista mökkiinsä.
– Voihan sellaisen saadakin sitten, kun kunnallistekniikka vesijohtoineen yltää tällekin kylälle, toteaa yksisilmäinen mummoni.
– Mutta rahahanahan voi jäätyä talvella, ja mitenkäs sitten suu pannaan, huokaa empaattinen mummoni, joka kannattaa nimenomaan liberalismia, koska se tuo hänen mieleensä 60-luvun vapaan rakkauden.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s