Uusälyttömyydestä ja professoritason typeryydestä

Tutustuin viikonloppuna uusälyttömyyden peruskäsitteisiin. Ihastuin ikihyväksi. Maailmassa on sentään vielä runoilijoita! Tämä uusälyttömyys pulppuaa suoraan luovuuden peruslähteiltä, joita edustavat ihmettely ja lapset. Nuori runoilija ja filosofi Jukka Laajarinne kertoo blogissaan Privaattidosentti enemmän!

Oikeaan vanhakantaiseen typeryysälyttömyyteen olen tutustunut vuosikymmenien ajan peruskoulussa. Tuttua nykymaailmassa: paavi etunenässä, perässä muukalaisvihaa uhkuvat muut rottweilerit, kaikki ne, joiden puupää on saanut kovettua ilman mummon paistamien lihapullien käryä, ilman kärsivällisen lihavan naisen syliä.

Näiden umpiluupäiden lisäksi on koulujakäyneitä, ehkä teräviäkin mutta yksisilmäisiä tosikkoja. Yksi lajike ovat tutkijat, joista moni herättää hilpeyttä tavallisissa työteliäissä ihmisissä tutkimuksillaan, jotka todistavat hyvää yhteenlaskutaitoa, mutta eivät kerro mitään siitä elävästä elämästä, joka pörrää tutkijankammion ulkopuolella.Yksi sellainen esittäytyy 6.4. Hesarin Vieraskynässä.

Tämä työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Guy Ahonen julistaa Matti Vanhasen perässä hiihtäen, että aikaisen eläköitymisen todellista hintaa ei ole täysin laskettu. Mutta hänpä sen nyt teki!

Erilaisilla ja vaikeillakin  laskutoimituksilla ottaen huomioon sitä sun tätä hän on saanut suomalaisen matalan eläkeiän toissavuotiseksi  hinnaksi 21 miljardia euroa, jotka  miljardit talouselämä siis menetti. Näppärällä taskulaskimellaan hän on laskenut, että ”eläkeiän nostaminen kolmella vuodella lisäisi kansantalouden työpanosta kahdeksalla miljardilla eurolla vuodessa.”  Hurraa, menee yksiin Kataisen Jyrkin laskelmien kanssa: näinhän maksettaisiin koko lama!

Uusälytön näkee nyt työterveyslaitoksen sieluttomana koneena, joka puristaa ihmisestä viimeisenkin hyödyn, säästää vielä eläköitymisen maaliviivallakin: nyt se pakana otti ja kuoli. Hyvä suoritus: säästyvät nekin eläkerahat.

Tutkijankammioon ei vielä ole saapunut tieto siitä, ketkä nykyisessä ja tulevassakin työelämässä ajetaan ensimmäisinä kilometritehtaalle: ikääntyneet.

Missä niitä töitä oikein on? Työttömyys lisääntyy koko ajan. Kuka muka palkkaa yli 60-vuotiaan, kun nelikymppisetkään eivät käy kaupaksi.

Ihmisille pitää saada töitä! Kyllä se eläke automaattisesti pienenee nykyiselläkin eläkeiällä, kun viimeiset vuodet joutuu oleman lomautettuna tai ulos potkittuna. Kolmella lisävuodella tietysti vielä enemmän.

Vanha työntekijä sairastaa enemmän kuin nuori. Kalliiksi tulee sekin.

Mihin nuoret pannaan töihin, jos vanhat eivät lähde eläkkeelle?

Eikö tärkeintä olisi taata se, että nuorilla on töitä?

Tutkijaprofessori tutkikoon kaikessa rauhassa kieli Vanhasen kantapäissä. Laskelmista vain unohtuu kokonaan ihminen, joka ei toimi kuin kone. Rasvaamalla ja ruuveja kiristämällä ei voi ihmisen käyttöikää pidentää. Kaikki ihmiset ovat erilaisia, tekevät erilaista työtä, jopa unelmat ovat erilaisia. Työniloa ei edes työterveyslaitoksella voida  lisätä pukemalla jokainen samanlaiseen pakkopaitaan.

Monet haluavat olla noita uusälyttömiä, jotka näkevät itsensä ihmisinä arvokkaina, ei pelkkinä tuottavina, kiltteinä muurahaisina. Eikä missään tapauksessa vanhetessa  tuottamattomina yhteiskunnan loisina, mihin tuo työterveyslaitoksen tutkijankammiosta revitty laskelma selvästi viittaa.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, katolinen kirkko, mynämäki, politiikka, sano suoraan, taide. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s