Pieni, säteilevä timantti

Eilinen TV1:n esittämä Klaus Härön paljon kehuttu elokuva Näkymätön Elina sai katsojan polvilleen. Intiimi, konstailematon, liikuttava, tunteella ja taidolla tehty elokuva on kaikki kiitoksensa ansainnut ja  tässä  tulee niitä sylintäydeltä lisää.

Elokuva on kuin kepein vedoin tehty akvarelli, joka sieppaa katsojan mukaansa:  katsoja hengittää samaa ilmaa kuin elokuvan henkilöt, katsoja tuntee ihmisten sydämenlyönnit. Elinan kasvutarina on myös opettaja Toran kasvutarina.

Torniojokilaaksoon  ja vuoteen 1952 sijoittuva elokuva on ihanalla tavalla opettavainen elokuva. Se porautuu lasten maailmaan ja ajatteluun  lapsen näkökulmasta Teuvo Pakkalan parhaimpien lapsinovellien tapaan.
Lasten oikeudentunto on vielä rehellistä.

Se mitä aikuinen pitää jukuripäisyytenä onkin vastalause vääryydelle; Elina opettelee elämää, hän kulkee hyllyvällä suolla, joka voi viedä mukanaan. Kuoleman teema kulkee kuin piilossa taustalla.

Upea ja paljastava on myös opettaja Tora Holmin hahmo. Kuka tahansa kasvatustieteiden maisteri voi  miettiä, kuinka paljon hänessä itsessään on tuota Bibi Anderssonin vuosikymmenien kasvattamalla taidolla esittämää opettajaa.

Tora-raukka näkee, kuinka hänen raudanluja kasvatusmetodinsa kokee haaksirikon, hän jää yksin istumaan koulun rappusille. Mutta sitä ennen on tapahtunut jotain mullistavaa: Tora on pyytänyt Elinalta, lapselta, anteeksi!

Ehkä me kaikki olemme joskus väärässä. Kuinka tuskallista on anteeksipyytäminen, mutta kuinka helpottavaa. Kuinka moni nykyajan opettaja on huomannut, että on laskeuduttava kyykkyyn kuten elokuvan miesopettaja tekee, lapsen tasolle, jos haluaa saada lapsen luottamuksen?

Elokuva tulee tänään keskiviikkona 8.4. uusintana TV1:ssä klo 23.00.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): koulu, kritiikki, opettajat, sano suoraan, taide. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Pieni, säteilevä timantti

 1. maria sanoo:

  Olen Kalus Härön elokuvien ystävä. Hänen ohjaustapansa on kiitetty, mutta häntä on myös moitittu. On sanottu, että taas rippikoulun priimus tekee niin ylitiömäisen kristillisteemaista kiiltokuvaa että…
  Mutta olen toista mieltä. Näkymätön Elina on todella hyvä elokuva.
  Olen kerran tavannut Härön Sodankylän elokuvafestareilla silloin kun hän oli vasta aloittelija. Hänestä sai sen kuvan, että hän todellakin on vilpitön ja laskelmoimaton työssään.
  Odotan, millainen lämys mahtaa se ”Jaakob-raina” olla. Siitäkin on sanottu niin monenlaista. Odotan innolla Kaarina Hazardin näyttelijäntyön näkemistä. Hazard oli vallan mahtava esim. elokuvassa Liian paksu perhoseksi.
  Härö tarttuu tärkeisiin teemoihin, jotka ovat syvintä ihmisyytta.

 2. Kana-Jussi sanoo:

  Samaa mieltä Marian kanssa. Härön telkkarista tullut elokuva iski sielun ytimeen.
  Unohtuivat siinä hetkisesti kanankasvattajankin huolet.

 3. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Kyllä se niin on, että jos joku tekee hyvän elokuvan, sellaisen joka koskettaa, se on hyvä elokuva, vaikka tekijä olisi umpiuskovainen ja edustaisi mitä uskontoa tahansa. Politiikka sokeuttaa vielä pahemmin. Kanankasvattajista en mene sanomaan mitään.

 4. Kana-Jussi sanoo:

  Sinulle hymyilevä eläkeläinen! Olen ottanut kantaa kirjoituksiisi, mutta sinä ”et mene sanomaan kanankasvattajista mitään!”
  Se on katsos kanankasvatus sellainen laji, ettei homma ole pelkkää materiaa. Kaikessa on vertauskuvallinen puolensa, kuten Härön elokuvassa.
  Kanat munivat siinä missä poliitikotkin, joiden muninnassa on aika paljon desinfioitavaa, kunhan joku onnistuu löytämään oikeat myrkyt.
  Mutta eihän näistä asioista oikeastaan kukaan ”mene sanomaaan mitään”.
  Joten saat anteeksi.

 5. tammikuu44 sanoo:

  Tarkemmin ajatellen: rakastan kanankasvattajia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s