Miesenergiaa!

“Oletkos koskaan nähnyt  oikein viisasta miestä?”

Tätä Rummukaisen Vilippuksen esittämää kysymystä  kannattaa pyöritellä mielessään, jos sattui vaikka vain vilkaisemaan tiistaina Rauni Mollbergin ohjaamaa tv-elokuvaa Siunattu hulluus. Teos pohjautuu Aapelin samannimiseen kirjaan. Elokuva valmistui jo vuonna 1975.
Viisauskysymyksiltä aika ei ole vienyt tehoa.

Elokuvan Rummukaisen veljeksistä Vilippuksen lisäksi  Ana hurmaa  miesenergiallaan, joka hienohelmojen nenään haiskahtaa pierulta ja näyttää huomattavalta ylipainoilta. Mutta kyse on kalakukon ja sianläskin voimalla kasvaneista miehistä, joilla on miesten raamit.

Akkoja pojat pöllyttävät, kun lepäämiseltään kerkiävät. Eikä siihen turhia liirumlaarumeita tarvita, silti lempeästi rakastetaan. Kauneus on katsojan silmässä ja eukon paksuissa pohkeissa.  Mutta periaatteen mies  ei syö kinkkua ilman sinappia, ei edes  savustettua.

Veljekset voittavat siunatussa hulluudessaan montakin nykyistä hupinikkaria. Marko Bjurströmkin, joka hänkään ei ole älyllä pilattu, tarvitsisi tuekseen pitkän rivin liituraitapukuisia  Jari Sarasvuon kouluttamia innovaatioihmisiä. Silti jäisi toiseksi.

SITTEN NYKYAIKAA

Nykyajan miesenergiaa edustaa viikon alussa televisiossa nähty Olli Saarelan ohjaama Suden vuosi. Jo on miehet muuttuneet. Kälppeitä tyyppejä, jahkailevat samoin kuin Rummukaisen veljekset, mutta viisaus on kirjoista opittua, ulkolukua.

Nykyajan urhoja edustaa kirjallisuuden dosentti Mikko, joka sujuvasti laususkelee alkuperäiskielellä Baudelairen runoja, mutta ei ymmärrä naisista tuon taivaallista. Rummukaisiin verrattuna hänen hulluutensakin on aneemista  itsesääliä.

Nuoret pojatkin ovat vailla särmää, siloposkisia älyköitä ilman älyä.  Pitävät tyttö kädestä ja suostuvat juomaan teetä.

Ohjaaja Olli Saarela ei kyllä filmeineen vaikuta kovin viisaalta. Oikeasti viisas on Virpi Hämeen-Anttila, jonka romaaniin elokuva pohjautuu. Suden vuosi -elokuva ei painiskele “ikuisten ongelmien” kanssa, se on itse susi. Toinen viisas on  entinen alushousumannekiini Tanja Karpela (tai mikä hänen nimensä nykyään lieneekään), joka ilmeisestikin  ymmärsi  Saarelan tekotaiteelliseksi lieroksi ajoissa ja otti eron.

Viisauteen päin vivahtavia miehia voi etsiä myös kunnallispolitiikasta, Mynämäeltäkin. Tosin Mynämäen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Pekka Myllymäki on tässä viisausasiassa menettänyt muutaman pisteen, koskapa tyrmää ajatuksen Taivassalon liittymisestä Mynämäkeen; Taivassalossa olisi tarmokasta miesenergiaa, nuorta ja sutjakkaa: kunnan ylipääjohtaja Vesa Rantala ja kaikkien sivistysalojen erikoisagentti Esa Pirkola.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, kritiikki, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Miesenergiaa!

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Siunattu hulluus on todella kova juttu. Aikuinen poikani tallensi sen aikanaan vanhanaikaiselle VHS videonauhalle. Kertoi katsovansa sen suunnilleen kerran vuodessa uudelleen.
  Olli Saarelan ohjauksista voi olla eri mieltä. Siinä, mikä se sotaelokuva olikaan, elokuvan kaunis lotta piiloutui pommitusta kuorma-auton alle, jonka renkaista oli revitty irti nastat! Myöhemmin siinä ammuttiin mies seulaksi, joka putosi jokeen, mutta ryömi sieltä takaisin vain vähän jalkaana klenkaten.
  Entisenä hstorian opetajana en tuollaisia mokia ymmärrä, sillä nastarenkaita ei tuolloin ollut vielä keksitty eikä kuolemattomia miehiä esiintynyt kuin vanhoissa taruissa. Pitäis hiukan miettiä filmien yksityiskohtia.
  Ent. Tanja Karpela nyt tekee mitä tahansa päästäkseen iltapäivälehtien lööppeihin ja mieluummin etusivuille.
  Saarelan Suden vuosi on vielä digiboksini tallennuksessa. Katson sen sitten, kun en muuta keksi. Oman mopon hankkiminen kiinnostaa nyt eniten.

 2. tammikuu44 sanoo:

  Hyvän ohjaajan pitäisi olla rehellinen eikä yrittää olla liian viisas! Harkitse kuitenkin sitä mopon ostoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s