Papin pöntöstä puuttuu suvaitsevaisuus

Aamun Hesarissa (20.4.) on juttu Tallinnan suomalaisen seurakunnan kirkkoherrasta  Hannele Revosta. Luterilaisen yksisilmäisesti  jutussa hämmästellään sitä, että pappinpaita herättää Virossa epäluuloja. Hannele Repo riisuukin liperinsä ennen kuin lähtee tallaamaan Tallinnan katuja kotiinsa.

No, ihmekö tuo:  virolaiset kävivät neuvostoaikana hiukan erilaista rippikoulua kuin kirkko tarjoaa. Lujan uskon sekin iski kuulijoihinsa, heikommalle taitaa jäädä kirkollinen rippikoulu. Kahdesta on paha valita: pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin (sananlasku).

Suvaitsevaiseksi itsensä julistava pappi toivoo, että virolaiset saisivat koulujensa opetusohjelmaan uskonnon. Me täällä Suomessa arasti yritämme ajaa asiaa, että tunnustuksellinen uskonnonopetus poistettaisiin kouluista. Eriuskoisia maahanmuuttajiakin kohtaan se olisi kohtuullinen teko.
Kuinka paljolta hiuksia halkovalta pappisviisaudelta säästyttäisiinkään,  jos kirkko itse omissa tiloissaan hoitaisi jäsentensä uskonnolliset tarpeet.

Papinkaapu on käyttökelpoinen monessa asiassa. Heti liperit nähdessään tavallinen ihminen ikään kuin pienenee. Kirkko on ainakin tässä suhteessa onnistunut vuosisataisessa työssään mainiosti.

Monet lipereitä kaulassaan kantavat uskovat tänäkin päivänä, että ihmiset  kyselemättä uskovat kaiken, mitä pappi suustaan päästää. Kuinka moni pappi uskaltaa ilman lipereitä päästää suustaan mitään?

Pappi voi kieltää hanurinsoiton epäpyhänä kirkossa. Näin on käynyt, tosin vuosia sitten, ainakin Raumalla. Ei auttanut vaikka olisi soittanut Bachia. Musiikinystävien oli nöyrästi alistuttava. Tuskin tällainen suvaitsevaisuuskäsitys on paljonkaan muuttunut.

Vieläkin löytyy jukuripäitä, jotka eivät hyväksy naispappeja. Entä suhde sukupuolisiin vähemmistöihin? Lammasmaisessa löperyydessään kirkko julistaa tässä itsensä suvaitsevaiseksi, itseään kohtaan. Ei korppi korpin silmää noki (sananlasku).

Useimmat papit osaavat löytää asiaan kuin asiaan vastaukseksi sopivan raamatunlauseen, mutta miten on oikean elämän tuntemisen laita?

Suvaitsevaisia pappeja toki löytyy. Ortodokseista ainakin isä Mitro. Ja tiukkapipoisuus on varmasti karissut kansanedustaja Ilkka Kantolastakin.
Turussa suvaitsevaisia on ainakin viisi, soittavat yhtyeessä Viis papeista.

Yksi heistä, Riku Laukkanen haki kirkkoherraksi Mynämäellekin. Mynämäen seurakuntalaisten suvaitsevaisuudesta kertoo puolestaan se, että kyseinen pappi ei kirkkoherran virkaa saanut.

Viis papeista!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, kirkko, luterilainen kirkko, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 vastausta artikkeliin: Papin pöntöstä puuttuu suvaitsevaisuus

 1. Rakkaus on kiellettyä sanoo:

  Hanurista ja säkkipillistä tulee niin sarvipäistä ääntä, että en panisi pahakseni härvelien kieltämistä koko valtakunnasta.

  Sensijaan on hämmentävää, että ilmeisen usein Suomen pastorit kieltävät kirkkohäistä rakkauslaulut, joissa ei ole suoraa hengellistä sisältöä. Olen olettanut rakkauden käsitteen olevan keskiössä luterilaisessa seurakuntapuuhastelussa, mutta nähtävästi olen väärässä.

 2. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Olen kyllä minäkin samaa mieltä kanssasi, että rakkaus kuuluisi kirkon oppeihin ja seurakuntatyöhönkin. En kehoita sinua menemään mihinkään eläkeläistilaisuuteen, sillä pelästysit toden teolla sitä totisuuden ja tiukkailmeisyyden määrää, jonka siellä tapaa. Vasta sitten eläkkeellä…

  Ovatkohan kaikki virret virsikirjassa hautajaisvirsiä?

 3. Rakkaus on kiellettyä sanoo:

  Eläkepäiviä odotellessa voisin vaikka hymistellä jo lähes 500 vuotta listoilla keikkunutta kirkkohittiä ”Ah, kaikki kaataa kuolema”:
  http://evl.fi/Virsikirja.nsf/30a7d6618ce6ab81c2256ca80040e996/6f7e0c5b756b3090c2256db0004abcd5?OpenDocument

 4. Kaisa-Maria sanoo:

  Katsotaan mitä tapahtuu, kun Isä Mitro heittää papin kaavun pois pyrkiessään mepiksi?
  Kokeneena naisena uskon, että alta pajastuu pulleavatsainen hellyttävä herra, joka räätälöitynä muistuttaa Suomi-filmien ökyrikastunutta isäntää tai kyläkauppiasta.
  Tämä ei suinkaan tarkoita, että vieroksuisin pulleavatsisia miehiä. Tiedän heidät hyväntuulisiksi.
  Ihmettelen vaan, että tanssitähti Wilson Kirwaa ei ole kaiketikaan pyydetty meppiehdokkaaksi. Minusta hänen valintansa olisi suomalaista julkkishistoriaa. Kuka muu meppiehdokkaista juoksee yhtä nopeasti kilpaa hevosen kanssa. Kysyn vaan? Tuskin Mitro ja kumppanit.

 5. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Uskonto on ilmeisesti sinulle Kaisa-Maria kovin vierasta. Isä Mitrohan edustaa ulkoisestikin kirkkoa parhaimmillaan, ehkäpä ilman kaapuakin: ökyrikastunut isäntä ja kyläkauppias ovat luterilaisessa kirkossakin istuneet aina eturivissä, ortodoksisissa maissa he lahjoittavat kirkolleen hopeisia ehtoollismaljoja, kullattuja pyhiä esineitä ja kokonaisia ihastuttavia kirkkoja.

  Moni naisihminen ottaa mieluummin synninpäästön pulleavatsaiselta isä Mitrolta kuin surullisen hahmon ritari Kantolalta, jolla kylläkin on enemmän kokemusta luterilaisesta synninpäästöstä kuin isä Mitrolla.

  Mitä tulee juoksemiseen kilpaa hevosen kanssa hengenmiehilla on apunaan ihmeitä tekevät voimat.

 6. Kaisa-Maria sanoo:

  Ei ole uskonto minulle vierasta. Knsakoulussa oli uskonnossa jatkuvasti 9. Sitä paitsi eräs jehovatäti käy rimputtelemassa ovikelloa alvariinsa ja tuputtamassa Vartiotornejaan. Kirkollisveroakin olen maksanut luterilaisille ikäni, mutta saanko koskaan rahoilleni kunnon vastinetta, kuten synninpäästön. Siinä olisikin päästämistä!

 7. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Eroa kirkosta, käy kätevästi netissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s