Susan lauloi ruipelot pyllynpyörittäjät suohon

Maailman kirjat ovat jotenkin sekaisin tai sitten Britannian muutaman viikon takaisen Talent-kisan tuomarit ovat olleet juovuksissa. Tai sitten he ovat vain rehellisesti arvioineet sitä, mitä kilpailussa piti: laulutaitoa.

Puoli maailmaahan tässä on nyt sekaisin, kun Susan Boyle, naamaltaan tuiki tavallinen, keski-ikäinen pullukka ja entinen koulukiusattu pani  tuomareiden ja kuulijoiden pasmat sekaisin laulaessaan kilpailukappaleensa  Dreamed a Dream, Kurjat-musikaalin tunnetuksi tehneen sävelmän. Moni on itkenyt Suomessakin katsellessaan netissä esitystä. Entisestä koulukiusatusta on jo nyt tullut tähti!

Meillä vastaavanlaisissa kilpailussa tuomarit olisivat raakanneet Susan Boylen ulkoisilla avuilla varustetun  tähdeksi havittelevan suoralta kädeltä. Vakavalla naamalla meikäläiset tuomarit  puhuvat lavasäteilystä, joka  kyllä yleensä tarkoittaa yksinkertaisesti nättiä naamaa ja sutjakkaa kroppaa.

Tosin osaamistakin arvostetaan, mutta rajansa kaikella:  ulkonäkö kyllä menee kykyjen edelle ainakin kevyen musiikin alueella. Samanlaisena pullukkana ainoastaan Maria Callas on omana aikanaan päässyt kuuluisuuden makuun pelkillä kyvyillään. Mutta oopperapuolella on taito ehkä ollut aina määräävässä asemassa. Vaan taitaapa sielläkin olla eduksi, jos osaa tanssia seitsemän hunnun tanssin ilman yhtäkään huntua.

Kaikki lihavat ja koulukiusatut voivat nyt vapautua persoonastaan ja uskoa omiin kykyihinsä. Jokaisella on oma alueensa, jos ei  musiikin niin jollakin muulla alalla. Eikä huipulle kannata heti yrittää, pitää harjoitella eli tehdä töitä. Niin teki Susankin.

Olisikohan mahdollista, että uusi tähti  Susan Boyle olisi kannustavana esimerkkinä nuorille naisille.  Ainakin muutama alemmuudentunteen riivaama ja itsesääliin vajonnut taatusti huomaa, että pelkällä laihduttamisella ei kyvyt kasva. Joku voi ymmärtää hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Kannattaako tähteyttä edes tavoitella? Jokainen on  oman elämänsä tähti.

Kannattaa kuitenkin iloista Susan-neidin menestyksestä. On jo korkea aika arvostaa rehellistä osaamista. Myös Suomen vastaavanlaisissa kykyjenetsintäkilpailuissa. Meillä on roppakaupalla turhia julkkiksia, keskitason tv-juontajia ja muita päsmäreitä, joiden elämäntehtävä on näyttää omaa naamaansa, herättää huomiota keinolla millä tahansa. Ilman pienintäkään osaamista.  Yksi viimeisimmistä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa kekkulissa koheloinut juontaja  Aleksi Valavuori.

En ole nähnyt miestä almanakan kansissakaan enkä ole moksiskaan, vaikka en koskaan näkisikään. Mies sai mitä halusi, pääsi  Iltasanomien sivuille.  Kova saavutus. On siitä matkaa oikeaan osaajaan.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, koulu, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Susan lauloi ruipelot pyllynpyörittäjät suohon

  1. Kaisa-Maria sanoo:

    Näin sen Susan Boylen telkkarissa laulavan. Mukava tätityyppi. Kuin edesmenneen Breshnevin sisko. Osaa laulaa eikä meikäläisen tarvitse ulkonäköä kadehtia. Kerrankin samaa mieltä kanssasi. Hyviä me naiset!
    Kun vieleä kuulisi Susan Ruususen laulavan kappaleen: Pikku Matti maailmalla. Olis ajankohtaista, ja kiva verrata.

  2. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

    Totta joka sana hyvä Kaisa-Maria. Mutta usko pois, että kun kaikenmaailman stailaajat selviävät ensijärkytyksestään Susaniakin aletaan laihduttaa, lehdissä on Boylen ihmediettejä ja kaupoissa urheiluvälineitä, joiden avulla tähti pudotti painoaan.
    Terveysruokaintoilijat saavat uutta vettä myllyynsä ja kas: meillä on langanlaiha Susan Boyle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s