Mynämäen terveyskeskus on eläkeläisen painajainen

Nykyään säästetään kaikessa. Mynämäellä säästetään myös  sairaiden, erityisesti eläkeläisten  asiallisessa kohtelussa. Tunnetuksi on tullut erityisesti terveyskeskus siitä, että asiat eivät luista, henkilökunta on tylyä, asiakasta kohdellaan kuin pientä ymmärtämätöntä lasta.

Sain oheisen sähköpostin tänään. Onko sinulle sattunut jotain vastaavanlaista? Jätä kommenttisi!

Heippa.

Mynämäkeläinen vanhus on nöyrä papin ja lääkärin edessä. Tätä nöyryyttä  niin papit kuin jotkut lääkäritkin edellyttävät meiltä.

Kerron tapauksesta, joka sattui minulle joitakin aikoja sitten. Minulla oli kovaa  yskänärsytystä. Se oli niin kovaa, että vaimoni  soitti puolestani  terveyskeskukseen ja pääsin päivystykseen. Kello oli jo siinä viiden  maissa. Luukulla oli nuori nainen, jota en ollut aikaisemmin terveyskeskuksessa  tavannut.  Hän kysyi minulta, että olenko minä se ihminen, josta soitettiin jostakin  huoltolaitoksesta. Vastasin, että en minä mistään huoltolaitoksesta ole karannut, vaan pyrin lääkäriin yskän takia. Ja niin pääsin päivystävän lääkärin pakeille.


Sain lääkemääräyksen, mutta apteekki olio suljettu, joten menin seuraavana  päivänä reseptini kanssa sinne. Apteekissa minulle sanottiin, että tämä on  reseptivapaa lääke. Kysyin sitten, että lievittääkö se yskänärsytystä, kuten  olin lääkäriltä pyytänyt. Farmaseutti vastasi tähän, että ei,  tämä irroittaa limaa ainoastaan.

No, minä menin uudestaan lääkärin  pakeille ja sanoin, että minä  tarvitsen ärsytystä poistavaa lääkettä. Ehkä en ollut tarpeeksi nöyrä, sillä  tämä lääkäri sanoi minulle sanasta sanaan näin: ”Älkää tulko tänne  huutamaan!”
Tähän minä vastasin sanasta sanaan näin: ”En minä huuda. Jos huutaisin,  niin nuo dementikotkin tuolla heräisivät. Kirjoitatteko vai ette?”
Silloin tämä lääkäri kirjoitti uuden reseptin kiukkupäissään. Lääke oli  Redol comp. oraaliliuosta.

Mielestäni lääkärin käytös oli epäasiallista. Hänhän oli kirjoittanut  väärää lääkettä ja hänen olisi pitänyt pyytää minulta anteeksi. Tämä  lääkäri ei enää ole Mynämäen terveyskeskuksessa, sen käsityksen olen  saanut.
Ensi torstaina ei näytä olevan eläkeläiskerhoa, vaan siellä on  jonkunlainen vappurieha kello kymmenestä kolmeen iltapäivällä.

Terveisin Nils-Åke.

Nyt sitten niitä kommentteja ja omia kokemuksia!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

16 vastausta artikkeliin: Mynämäen terveyskeskus on eläkeläisen painajainen

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Parahin Nils-Åke! Olen ajat sitten hylännyt terveyskeskukset. En tiedä millaista on Mynämäessä, mutta kun viimeksi kävin paikkakuntani terveyskeskuksessa kysyi keski-ikäinen mieslääkäri pitkään jonotettuani:
  – Mikäs sinua vaivaa?
  Kerroin mikä vaivasi ja riisuin käskystä.
  Tohtori kutitteli luupilaan tissejäni ja sitten selkäpuolelta.
  – Mitä lääkettä haluaisit? Minä kyllä kirjoitan.
  – Mistäs minä sen tiedän? Eikös se ole tohtorin hommia päättää siitä?
  – Minä kirjoitan jotain rauhoittavaa. Pulssi tuntuu olevan nousussa, joten uskon sinun olevan sen tarpeessa. Jos tämä ei auta, suositan, että tilaat vastaanoton erikoislääkäriltä.
  Tunsin todella tarvisevansi niitä rauhoitavia. Selvittyäni lääketokkurasta kävin yksityisessä lääkärikeskuksessa, jossa hommat hoituivat jonotuksetta ja täysin eri tavalla.
  Sain nyrjäyttäväni polven kolotukseen sopivat lääkkeet eikä kukaan törkkinyt tissejäni.

 2. tammikuu44 sanoo:

  Näyttää olevan kiirettä ja jonoja muuallakin kuin Mynämäen terveyskeskuksissa. Sen vielä jotenkin kestää, mutta jos lääkärit tosiaan ovat noin huolimattomia kuin Nils-Åken ja Kaisa-Marian tapauksissa, pitäisi kyllä nostaa jonkinmoinen kansanliike ja vaatia parannusta.
  Lamaan on turha vedota.

  700 miljoonan asehankintohin kyllä riittää rahaa.

  Eikö kunnissa yhtään seurata, mitä terveyskeskuksissa tapahtuu? Millainen meno mahtaa olla vanhainkodeissa ja demetiaosastoilla?

 3. Nils-Åke sanoo:

  Että totuus ei unohtuisi, haluan kertoa myöskin hyvistä kokemuksistani Mynämäen terveyskeskuksesta ja niitä on enemmän. Olen saanut huonoa kohtelua ainoastaan kahden lääkärin taholta ja hestä kumpikaan ei ole enää siellä palveluksessa. Hoitohenkikökunta on ollut voittopuolisesti ystävällistä ja on palvellut hyvin. Esimerkiksi labran tulokset on minulle tulostettu siinä luukulla ja voin silloin itse päättää, onko lisätoimenpiteille syytä.
  ’Mynämäessä pääsee lääkärin vastaanotolle myös joko samana päivänä tai sitten seuraavana. Minulla on ”omalääkäri”, joten voin joutua odottamaan vastaanotolle pääsyä muutaman päivän.
  Miten erilainen tilanne on esimerkiksi Turussa.
  Kerron kuitenkin vielä sen toisen lääkärin tempauksesta. Pyysin häneltä lääkemääräystä lääkkeelle Tramal 50mg. Tähän tämä lääkäri vastasi, että ei sellaista, se vie noin vanhalta mieheltä jalat alta.
  Tähän voin lisätä, että TYKS:n kirurgi, joka minut leikkasi kirjoitti samaa lääkettä, mutta 2 kertaa voimakkaana eli 100mg vahvuisena eikä sekään vienyt minulta jalkoja alta.
  Tramal on keskushermostoon vaikuttava lievä opiaatti ja hyvin tehokas kipulääke.

 4. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Kyllä tosiaan on totta se, että nykyisellään terveyskeskuksia oikein ajetaan alas. Hallitus ei korvaansa lotkauta, vaikka parannuksia vaaditaan. Viimeksi demarien puheenjohtaja Jutta Urpilainen. Verkkosukkanainen perää lehtitietojen mukaan oikein laaturemonttia terveyskeskuksiin. (TS 26.4.).

  Hyvähän se on perätä, pitäis tehrä kanssa jotain!

  Niiltä kahdelta avainnuljulta siellä hallituksessa on turha perätä yhtään mitään. Mutta odottakoonpa vain: tulee uudet vaalit ja silloin eläkeläisen kosto on kauhea!

 5. Boris sanoo:

  Olen käynyt täällä Mynämäessä kahdessakin eläkeläiskerhossa. Niissä ihmiset saavat tavata toisiaan ja vaihtaa ajatuksia. Moni myös purkaa tuntojaan, on joku, jolle voi kertoa huoliaan ja kun ne kertoo toiselle, niin huolet ja murheetkin puolittuvat. Vanhat ihmiset puhuvat paljon sairauksistaan, sehän on ajankohtainen aihe jokaiselle. Silloin kerrotaan myös kokemuksista terveyskeskuksessa. Ne voivat olla hyviä ja ne voivat olla huonoja. Paha kello kauas kuuluu, sanotaan ja se pitää paikkansa tässäkin tapauksessa. Ne huonot kokemukset muistetaan paremmin. Tässä muutama kertomus, joita olen kuullut kerhoissa.
  Tämä sattui jo kymmenisen vuotta sitten, mutta vaivaa kertojaa edelleenkin. Hän oli mennyt hakemaan kuolleen omaisensa vaatteita.
  Hoitajat istuivat kaikki kahvilla ja tälle omaiselle sanottiin, että meillä on nyt palaveri. Kahvi maistui ilmeisesti paremmin kuin asiakkaan palvelu. Lopulta eräs hoitaja oli noussut pöydästä ha tuonut ne vainajan vaatteet.
  Toinen tapaus on ilmeisesti varsin tuore. Erästä omaista oli pyydetty tuomaan kaikki kuitit taloustoimistoon. Omainen teki työtä käskettyä ja toi ne taloustoimistoon. Silloin toimsitossa työskentelevä naisihminen oli repinyt ne omaisen silmien edessä. Luitte oikein; REPINYT. Miksi, sitä en tiedä ja tuskin sitä tietää tämä omainenkaan.
  Sanoin kerran, että miksi ette valita tai kirjoita vaikka Vakkaan. Tähän eräs vanhus vastasi, että sitä ei uskalla tehdä, potilas saisi kärsiä siitä.
  Yksi lääkäri oli vanhusten mielestä hyvä heitä kohtaan. Kuunteli ja välitti.Hän lähetti myös vanhuksia jatkotutkimuksiin. Mutta kuinkas kävikään. Hänelle oli sanottu että moinen toiminta tulee kunnalle liika kalliiksi. Tällaista puhetta ei lääkärin tarvitse kuunnella. Hän pyyhki Mynämäen tomut jaloistaan ja meni muualle. Ja me menetimme hyvän lääkärin, taas kerran.

 6. vatanen helvi sanoo:

  meillä täällä pohjoiskarjalassa.terveyskeskuksesta pyysin särkylääkettä,kovaan selkä särkyynikun on tuo ostoeporoosi jarintarangan kohdalla painumia.todettu röntkenissä.hain sitten reseptiä,niin olikin kirjoitettu levolia,joka on kovaan vatsaan tarkoitettu.näin täällä pohjoiskajalassa.

  • tammikuu44 sanoo:

   Ei varmasti ole ensimmäinen kerta, kun näin käy. Hengenvaarassa me ihmispolot olemme terveyskeskuksissa, joissa lääkäreitä on liian vähän. Meidän eläkeläisten olisi syytä nousta kapinaaan!

   Lohdutukseksi voin sanoa, että olipa hyvä, ettei ollut kyse leikkauksesta, niinkin voi käydä että kun pitäisi leikata käsi leikataankin jalka.

   • Iines sanoo:

    Pakko lisätä tänne vielä kommentti, kun huomasin tämän vasta nyt.

    Minun äitini loukkasi kaaduttuaan vasemman olkavartensa, joka meni poikki ja nivel rikkoontui. Hänet vietiin Satakunnan keskussairaalaan.

    Kun sain tiedon asiasta ja lähdin hakemaan häntä kotiin, hän istui tuolissa putoamaisillaan ja pyörtymäisillään odotussalissa, väärä käsi kipsattuna. Minä en tiennyt vielä, että käsi oli väärä, vaan vein hänet kotiini. Yöllä hän sitten pyörtyi vessareissulla ja soitin ambulanssin.

 7. tammikuu44 sanoo:

  Iines,

  hirveä tapaus!

  Meille mynämäkeläisille on odotettavissa terveyspalvelujen saatavuuden heikentymistä, kun ns. Akseli (Mynämäen, Nousiaisten ja Mskun yhteinen terveyspalveluorganisaatio) alkaa toimia.

  Nyt on jo palkattu johtaja koko hommalle, joka alkaa johtaa niin että säästöjä syntyy. Tappolistalla ovat vanhukset ja apua tarvitsevat perheet.

 8. Hoitaja sanoo:

  Nyt olemme kuulleet omaisten ja potilaitten näkökulmia hoidosta.Mutta esimerkiksi yllä mainittu ”kahvihetki”, joka oli kuulemma palaveri, on hyvin voinut olla esim. raportti iltavuorolaisille. Raportin saaminen on tärkeää, jotta iltavuorolaiset osaavat hoitaa jokaista potilasta yksilönä ja tietävät mikä heidän sen päivän tilanteensa on. On otettava huomioon, että osastolla käy mitä luultavimmin jatkuvasti omaisia ja jokaisella on kysymyksiä ja pyyntöjä. Hoitajienkin täytyy rauhoittaa jokin hetki raportin antamiseen, sillä jos joku koko ajan lähtee raportin aikana pois ja häntä odotellaan, niin raportti venyy todella pitkäksi ja aika on taas potilailta pois.

  Itse sairaanhoitajaopiskelijana olen huomannut monia tilanteita, jolloin hoitajien ja omaisten/potilaiden kokemus tilanteista eivät kohtaa toisiaan. Jokin asia tuntuu järjettömältä, mutta kun näkee hoitohenkilökunnan puolen asiasta niin se ei enää tunnu kovin järjettömältä.

  Tauoilla olo on toinen asia. Sairaanhoitaja on kahdeksan tuntia päivässä täysin potilaiden ja omaisten käytettävänä ja meillä on oikeus päivän aikana kahteen taukoon Kun omainen esimerkiksi tulee juuri tauon aikana kyselemään asioita, ei heti tee mieli ampaista ylös ja rynnätä pois tauolta, kun juuri on hektisen päivän aikana istunut ensimmäistä kertaa alas, varsinkaan kun omaiset välillä tunkevat taukohuoneeseen etsimään hoitajia, vaikka kansliassa heitä olisi pilvin pimein, tämänkin olen kokenut. Kun opastamme heidät kansliaan, niin omaiset eivät ymmärrä ja pitävät meitä laiskoina…

  • tammikuu44 sanoo:

   Vika ei varmastikaan ole siinä, että hoitajat olisivat laiskoja. Ei ollenkaan. Vika on selväti siinä, että hoitajia on liian vähän. Ja tämä pitäisi saada korjattua: henkilökuntaa lisää! Tämä yksinkertainen yhtälö ei mene päättäjien kalloon.

   Syyksi vähyyteen sanotaan tietenkin se, että ei ole rahaa. Paskapuhetta! Rahaa löytyy: esimerkiksi paikallinen sairaanhoitopiirien yhdistäminen ns. Akseli-hanke syö niitä rahoja, jotka olisi voinut laittaa lisähenkilökunnan pakkaamiseen. Pelkällä projektin johtajan Timo Tolppasen palkalla olisi saanut jo ueammankin hoitajan. Kuntien yhteinen organisaatio tulee entisestään vaikeuttamaan hoitoon pääsyä ja aiheuttamaan kipeille potilaille päänsärkyä ja ärtymystä, joka tuottaa ikäviä tilanteita.

   Sinulle toivotan kaikkea hyvää. Sinua ja työtäsi tarvitaan, sinua ja työtäsi arvostetaan, vaikka kaikenlaisia tilanteita tuleekin eteen . Tulevaisuudessa mene kipin kapin sen ammatiliiton jäseneksi, joka hoitaa sairaanhoitajien asioita. Yhdessä voitte vaikuttaa. Ja kun tulee vaalit, ota selville mikä puolue ajaa heikomassa asemassa olevien asiaa, sairaiden ja vanhusten sekä tietenkin pienipakkaisen sairaanhoitajien asioita. Äläkä usko kaikkia kanervamaisten tekstiviestien lähettäjiä ja tyyppejä, jotka itse eivät ole päivääkään työtä tehneet.

 9. Paluuviite: Terveisiä pikku apulaiseltani herra WordPressiltä ja hyvää vuotta 2011! | Hymyilevä eläkeläinen

 10. Suvi sanoo:

  Vaikken eläkeläinen olekaan, voisin kertoa oman kokemukseni Mynämäen terveyskeskuksesta :
  Menin aamusta lääkäriin kovan nuhan, kuumeilun ja yskän takia. Pääsin vastaanotolle myöhässä. Kyseltiin ja vastattiin ihan asiallisesti. Sitten taas ”loputonta” odottelua, kunnes tultiin ottamaan tulehdusarvot. Mitään ei kysytty tai kerrottu, nippaistiin vaan. Säikähdin aivan pirusti. Tylyä siis.
  Odotin hetken lisää ja tehtiin nieluviljely. Siinä toimenpiteessä oli sentään miellyttävää, kerrottiin mitä tehdään jne. jne.
  Sitten se loputtomuus vasta alkoikin. Jouduin puolentoistatunnin odottelun jälkeen käymään luukulla kysymässä, mikä kestää. Sitten tultiin kertomaan, että tulehdusarvot on tosi korkealla, anteeksi, unohdettiin tuoda tämä resepti.
  Olo oli aika kingi. Jee, unohditte? Mukavaa.

  • tammikuu44 sanoo:

   Tämän Akselin kanssa on terveyskeskuksen palvelut arveluttavasti huonontuneet. Vastaavanlaisia kertomuksia kuulee paljon. Kerta kaikkiaan uskomatontra huolimattomuutta! Ala-arvoista palvelua!

   Esimerkiksi tämä reseptien uusiminen on täysin käsittämätöntä: uusiminen kestää lähes viikon! Ja moitteita saa runsaasti, jos tuo uusittavaksi resepti ja lääkkeet ovat tyystin lpppu ja selittää, että sydänlääkettä todella tarvirtaan heti. Saa kuulla saarnan siitä, että resepti on tuotava ajoissa. Miten ajoissa voisi kysyä. Ei ihminen jouda jatkuavsti tarkkailemaan, onko resepti uusittava vai saako sillä vielä jotain. Varsinkin vanhat ihmiset tuppaavt unohtelemaan. Terveyskeskus on ilmeisesti suunniteltu roboteille, ei ihmisille.

 11. helvi vatanen sanoo:

  TAPASIN käydä aluelääkärissä,mut sen ilon lopetin,kun älysin mennä yksityiselle.Alulääkäri sanoi jokakerran vaihsetaan tähä,ehkä 3v ajan 3kertaa vuodessa. kaappi täysi joj jonnilaista purkkia reseptillä.Vihdoin järki voitti menin ykstyiselle.Tämä tohtori kelme resepti kirjoitti, entiset lääkeluettolot revittiin ja poistettiin käytöstä..minun ymmärrykseni ei riitä,oli3v ripulissakin.
  Kaikki nyt suht hyvin.

  • tammikuu44 sanoo:

   Terveydenhoito ei ole oikein mallillaan nykyisessä Suomessa. Tässä nyt yksi kertomus taas, joka vahvistaa epäilyjä, että kaikki ei hyvin mene.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s