Kun nuori tuntee itsensä hirviöksi

“Yhteiskunta on ollut minulle hyvä, mutta tunnen olevani taakka yhteiskunnalle, koska minulla ei ole työpaikkaa.
Olen muuttunut hirviöksi itseäni kohtaan. Tunnen itseinhoa.
Olen ollut pitkään masentunut, ja silloin ihminen tuntee olevansa yhteiskunnan ulkopuolella, pahimmillaan täysin yksin.”

Ei, puhuja ei ole uskonnollisen herätyksen saanut entinen alkoholisti, ei  vapautunut vankilakundi, ei huumekaupoista vaikeuksiin joutunut jääkiekkoilija.
Näin puhuu 25-vuotias  mielenterveydellisistä syistä eläkkeellä oleva mies. Nämä sanat voisivat olla kenen tahansa nuoren, joka on syrjäytynyt heti  peruskoulun jälkeen. Ja näitä nuoria on nykyään paljon, 12 000.

Ei tule tämän maan päättäjille itku silmään eikä suru puseroon?

Lamasta voi syyttää mitä vain onnettomuutta, tätäkin. Mutta kyseessä nykyiseen tilaan on se edellinen lama. Eli nyt olisi pitänyt jo jotain oppia, mutta syrjäytyneiden määrä sen kuin kasvaa.  Tarvitaan tekoja ei puheita. Tarvitaan ammattiauttajia, tarvitaan rahaa. Mutta myös hyvää tahtoa. Ihmiset ensin, sitten vasta kasvukäyrät. Ihmisten elämän pelastaminen ei ole liiketoimintaa.

Kunpa nämä maamme huippuälykkäät huippuosaajat eduskunnassa voisivat olla hetken huolehtimatta Suomi-kuvasta maailmalla, olla tunkematta rahaa jo vuosia sitten tyhjiksi osoittautuneisiin  työvoimakursseihin tai olla hankkimatta Nato-yhteensopivia pitkänmatkan ohjuksia! Jäisi aikaa ajatella nuorten ihmisten elämää ja tulevaisuutta, voisi ottaa kädestä kaikkein heikoimpia.

Kun 25-vuotias on eläkkeellä vaikean masennuksen vuoksi, on systeemissä vikaa ja pahasti. HS:n sunnuntaisivuilla (3.5.) Päivi Ängeslevän kirjoittamassa artikkelissa kolme nuorta kertoo masennuksestaan, yrittää hahmottaa siihen johtaneita syitä.

Nuoret ovat täysin avuttomia nykymenossa, kiireessä, jo koulussa tutuksi tulleiden  suorituspaineiden  alla. Asiantuntijoiden apu tulee tavallisesti liian myöhään, jos ollenkaan.

Ei ole mitään järkeä yhteiskunnassa, jossa alle kaksikymppinen on hyppäämässä rautatien ylikulkusillalta alas. Käsittämättömän kovasydäminen  on yhteiskunta, jossa heti koulun jälkeen nuori on siinä kunnossa, että on jäätävä eläkkeelle.

Tämä kaikki on päättäjien tiedossa. Kokemuksia on ympäri Suomen, esim. Vakka-Suomen Sanomat kirjoittaa (30.4.) samasta asiasta. Vuoden 2007 hyvinvointiraportissa selvin sanoin todetaan työikäisen väestön lisääntyvä syrjäytyminen, nuorten pahoinvointi, koulutuksen ulkopuolelle jääneiden 17-24 -vuotiaiden yhä kasvava määrä. Psykiatrisen laitoshoidon  hoitopäivien luku ylittää  täällä valtakunnallisen keskitason.

Alamäkeä mennään. Rahaa ei liikene vaikka itkisi.

Valtionvarainministeri Jyrki Kataiselle kuiskaan korvaan  hyvän neuvon: verotusta kiristettävä! Ei mitään tasaveroa vaan selvä progressiivinen verotus. Kukin tulojensa mukaan!
Itse lähetin jo edellisen laman aikana silloiselle valtionkitupiikille Iiro Viinaselle kirjekuoressa 20 markkaa. Auttoi se, lama loppui.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, koulu, koululaitos, mynämäki, opettajat, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Kun nuori tuntee itsensä hirviöksi

  1. Kaisa-Maria sanoo:

    Jos resepti toimii, niin lähtäpä valtionkitupiikki Jyrki Kataiselle nyt 20 euroa.
    Eiköhän tämä nykyinenkin lama luhistuisi.

  2. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

    Hyvä idea Kaisa-Maria! Mutta se 20 euroa on entisissä markoissa 120 markkaa. Eli kyllä pitäisi selvitä parilla eurolla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s