Kiltit, kalliit, kaatuilevat vanhukset

Eläkeläisiä, etenkin sieltä vanhemmasta päästä, voidaan käsitellä kuin
pakattua jauhelihaa: käännellään, ettei homehdu. Voidaan myös pakastaa, pian myös vanhukset.
Vanhusten on suostuttava mihin tahansa. On laulettava virsiä ja kuunneltava uskonnollissävytteisiä puheita, jotka olisivat naiviudessaan häpeäksi pitäjälleen yläkoulun aamunavauksenakin. Vanhuksia saa tutkia ja m
itata, kurssittaa ja voimisteluttaa mielin määrin.
Uusin villitys on kaatumiskurssit.

Useimmilla eläkeläisillä on järki tallella.  Heistä ei välttämättä tule koskaan  vauvamaisia tahdottomia vaippoihinsa kuseksivia dementoituneita paketteja. Joskus tuntuu, että erilaiset tutkijat ja viihdyttäjät ovat sen sijaan  menettäneet viimeisenkin luovan aivosolunsa ja todellisuuden tajun.

Vanhukset ovat  vapaata riistaa, jota voi käyttää millaisiin tutkimuksiin tahansa. Nollatutkimusten tekeminen on erittäin helppoa, sillä harva vanhus viitsii kyseenalaistaa tutkimuksen tai edes kysyä, mihin pyritään.

Uusin tutkimus kohdistuu vanhusten kohtaamiin  vaaroihin. Tutkimuksella on nyt todettu, että vanhukset usein kaatuilevat. Johtopäätös tästä on se, että ikääntyviä pitäisi estää kaatuilemasta. Lisäpäätelmä: järjestetään kaatuilukursseja, siis estäviä. Voi elämän kevät ja järjen valo! Mennäänkö ehkä oikein laivaseminaariin?

Tuohon kaartumisvaarassa olevaan ryhmään kuuluvana voin suoralta kädeltä sanoa, että jos kaatuminen johtuu huonosta näöstä, siihen ei tuo helpotusta minkäänlaiset kaatumiskurssit, paremminkin silmälasit. Senkin uskallan sanoa, että kursseista ei ole apua, jos kaatuilee lääketokkurassa. Tosin minulla on kokemuksia vain  alkoholitokkurasta.

Se, että monet koekurssitetut kokivat elämänlaatunsa parantuneen siitä syystä, että heidät otettiin huomioon ja heitä kuunneltiin, ei kerro kaatuilukurssin tarpeellisuudesta. Se kertoo vanhusten yksinäisyydestä. “Erämaassa mummokin on Allahin lahja”, kuten sanovat arabit. Epäilen sitä psykosomaattista toimintaakin, ettei olisi yhteislaulua ja hassunhauskoja leikkejä.

Kaiken takana on yksinkertainen säästövimma: 39 miljoonaa euroa kuluu vuodessa vanhusten kaatumisvammojen paikkaamiseen. Näin sanoo TS:n (4.5.) uutisen mukaan terveyden maisteri Sari Sinikka Vaapio. Tulkoon kuinka kalliiksi tahansa, mutta tutkimusta uhmaten vastustan katkeraan loppuun saakka  sitä, että perusterveydenhuollossa pitäisi ruveta kouluttamaan kaatumishoitajia. Ilman kurssejakin voi kuka tahansa suositella vanhukselle nastoja kenkiin liukkaiden aikana.

Eläkeläisten ja vanhusten elämänlaatua ja kaatumista voidaan estää jo olemassa olevien hoitajien  opastuksela. Diskoja, elämää ja erotiikkaa! Iloisena on mukavampi kaatuakin.
—————————–

Linkkaapa blogiin Sylttytehdas ja lue erityisesti kommentit (3 comments) artikkelista HS: HUS:n sairaaloissa kättelyn vastainen kampanja. Saat taatusti uuden näkökulman kaatumiseen!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Kiltit, kalliit, kaatuilevat vanhukset

  1. Kaisa-Maria sanoo:

    Saa kai sitä kaatumustakin opettaa. Minulle sitä opetettiin hiljattain moottoripyöräkurssilla, vaikka prätkä on vileä ostamatta. Johtui kaatuminen mistä syystä hyvänsä, niin sen osaaja selviää aina pienemmillä vammoilla, jos muistaa niksit. Ikivanhojen mummojen muistin suhteen lienet kyllä oikeassa.
    Muista kuitenkin Hymyilevä innostuneen vouhotuksesi keskellä:
    Allah on suuri!

  2. tammikuu44 sanoo:

    Hyvä Kaisa-Maria lopeta ne moottoripyörökurssit, sinusta on tulossa iloton vanhapiika. Ala katsella vastakkaista sukupuolta vaikka millä silmällä. Jätä Allah oman onnensa nojaan! Ajattele vaikka isä Mitroa, tulee kuulemma Laitilan munamarkkinoillekin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s