Älytöntä paikalliselginismiä Mynämäessä

Mainen kunnia katoaa tunnetusti nopeasti. Nopeus ei ole kuitenkaan pierun Saharaan katoamisen luokkaa kulttuuripiireissä. Esimerkkinä lordi Elgin, 7. Elginin jaarli, jonka nimi on parin sadan vuoden aikana kypsynyt kirosanaksi. Elginismi tarkoittaa kulttuurivandalismia.

Kyseessä on se lordi-ressukka, joka suurlähettiläänä ollessaan möi rahapulassa Ateenan Parthenonin korkokuvat 1700-luvun lopulla British Museumille. Teko edustaa historiallista älyttömyyttä.

*

Rahanhimo, sodat ja vallanhimo tärvelevät nykyäänkin ihmisten lisäksi korvaamattomia taideteoksia ja  rakennuksia. Vallankahvasta kiinnipitävät ryhtyvät hankkeisiin, joissa tärvellään korvaamattomia arvoja.
Ei tarvitse kaivaa kulttuurimme juurille saakka. Mynämäkikin riittää.
Vanhakantaisen älyttömyyden rinnalla täältä löytyy joka neljäs vuosi uusiutuvaa älyttömyyttä.
Tämä kunnallispolitiikkaan sidottu kvarttaaliälyttömyys jyrää alleen erityisesti suojelukohteet ja kulttuurimaiseman.

Viimeisin voimannäyte kvarttaaliälyttömyydestä on tässä: Mynämäen keskustassa vastapäätä vanhaa makasiinia on viljelyksessä oleva pelto, ja sille pellolle pitäisi nyt välttämättä rakentaa monitoimihalli.
Sehän siihen nyt istuukin kuin hajuvesi mummon lihapulliin. Kuka on nähnyt jossain tyylikkään urheiluhallin tai kauppakeskuksen? Ja keskellä kylää.
Monitoimihalli jättää toiseksi kylän keskustan merkkinä vanhan harmaakivikirkon. Nykyaikaa!

Parhaillaan on Mynämäessä vanhassa kunnostetussa makasiinissa esillä lukiolaisten loistava näyttely kotiseudun maiseman muuttumisesta. Maisema voi muuttua sopuisasti ja tyylikkäästi tai se voi muuttua katastrofisella tavalla.

Maisemalliset arvot ovat samaa länsimaista kulttuuriperinnettä kuin lordi-kutaleen myymät korkokuvat. Pilattua maisemaa ei vain saa takaisin rahallakaan. Tämä ei mahdu kunnallispoliitikkojen kalloon, vaikka kirveellä hakkaisi. Ottaisivat nyt oppia lukiolaisten pystyttämästä näyttelystä, jäärät.

Elginismiä pahimmillaan, tässä tapauksessa mynämäkismiä, jääräpää-älyttömyyttä, sokeutta perinteiselle kulttuurimaisemalle, sisäänpäin lämpiävää kunnallispolitiikkaa. Tässä on kyse rahanhimosta, yksityisestä bisnesideasta, jolle pitää uhrata kaunis vanha pelto, keskuksen keuhkot ja sydän.
****
Tuoreesta uusälyttömyydestä sen sijaan näyte kunnallispoliitikoille ja muillekin blogissa Privaattidosentti/uusälyttömyys. Lukekaa Uusälytön manifesti.
Ottakaa oppia  valtuutetut, tähän on pyrittävä Mynämäessäkin!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Älytöntä paikalliselginismiä Mynämäessä

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Historiassa on monta älyttömyyttä. Pistä Hymyilevä pystyyn oma kansanliike. Potki miesvaltuutettuja munille ja ämmiä persuksiin.
  Pääset ainakin Mynämäen historiaan ja jos kunnolla asiat hoidat, seuraavissa vaalaissa pääset valtuustoon, kunnes joku tulee jossain muussa asiassa potkimaan sinua persuksille.
  Mynämäen kirkko on kyllä niin arvokas nähtävyys, ettei siihen liittyvää maisemaa kannata pilata.
  Onnea!

 2. tammikuu44 sanoo:

  Niin olenkin yrittänyt pistää, mutta eihän nämä mynät mistään innostu. Pitäisiköhän vielä kirjoittaa Turun Sanomiin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s