Täytekakkua, kirjailijoita ja diplomeja Mynämäen kirjastossa

Kulttuuritilaisuuksien kärkipäähän sijoittuu Mynämäen kirjastossa kuluvan viikon torstaina pidetty koululaisten lukudiplomien jakotilaisuus. Kunniakirjan saivat kaikki alakoulun oppilaat ja ahkerimmat yläkoulun puolen lukijat. Kirjastossa nautittiin täytekakun lisäksi kahden elävän kirjailijan, Hannu Hirvosen ja Jukka Laajarinteen seurasta.

Mynämäen kirjasto osoittautui oikeaksi ja aidoksi kirjojen ja lukijoiden ystäväksi. Kiitos kuuluu niin kirjastotoimenjohtajalle Viktoria Kulmalalle kuin koko kirjaston henkilökunnalle ja koulujen opettajille. Eikä vähiten aktiiviselle, kirjoittamisesta tietoa janoavalle yleisölle.

Kakku oli hyvää ja tilaisuuden kirjailijavalinnat  osuivat nappiin täydellisesti. Ensin meidät kuulijat hurmasi Hannu Hirvonen, joka kiteytti kaikkien kulttuuritilaisuuksien ja  suurten juhlien syvimmän olemuksen: saa täytekakkua. Ja kirjallisuudesta tuli selväksi muutamat keskeiset kohdat. Lukemalla voi tulla viisaaksi ja voi oppia ymmärtämään asioita ja ihmisiä.

Hulluksi ei voi itseään lukea, vaikka turkulaiskirjailijan mukaan Hirvensalossa joskus niin väitettiinkin miehestä, joka juoksenteli metsässä ilman vaatteita. Vieläpä kakki metsään. Huhupuheiden mukaan mies oli lukenut itsensä hulluksi oikein yliopistossa. Joka siis oli kyllä väärä tieto.

Sympaattinen, laulava ja kitaraa soittava  nuortenkirjailija vakuutti, ettei kirjailijaksi välttämättä synnytä, kirjailijaksi voi myös oppia. Pitää vain ahkerasti kirjoittaa. Kuulijat innostuivat myös hauskasta vihjeestä: kirjoita pullopostia, ehkä ruotsalainen merirosvo löytää pullon ja voi tapahtua jotain ennen kuulumatonta… Siitä se tarina alkaa.

Espoolainen Jukka Laajarinne, jolta vastikään on ilmestynyt kirja Ruoalla ei saa leikkiä, vakuutti, että kaiken kirjoittamisen taustalla on se, mitä maailmassa ja elämässä tapahtuu. Sitä on koettava, imettävä itseensä kaikilla aisteilla. Täytyy muistaa elää! Miltä tuntuu hiekka jalkojen alla, miltä metsä tuoksuu… Jutut alkavat elää omaa elämäänsä:

“Aina on parantamisen varaa. Joskus miekannielijä uneksi siitä, että nielaisisi terässä olevan samuraimiekan. Sitä ennen pitäisi harjoitella partaveitsen terällä. Niin… haasteet eivät häneltä loppuisi.
Eikö hänellä siis ollut kaikki hyvin? Yleisö rakasti häntä, hän oli maailman paras, hän oli edelleen kunnianhimoinen. Miksi niin kärsivä katse?

Ne vatsakivut.
Menestys ei tullut ilmaiseksi.
Miekannielijän maha oli usein kovalla, ja kun hän kävi vessassa, kuului pöntöstä aivan kauhea kolina ja kirskunta.”

Näin väittää Jukka Laajarinne Ruoalla ei saa leikkiä kirjassaan, johon kuvat on piirtänyt Martti Ruokonen. Kirja soveltuu myös viisaiden aikuisten luettavaksi.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, kirjallisuus, mynämäki, opettajat, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Täytekakkua, kirjailijoita ja diplomeja Mynämäen kirjastossa

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Joku voi kyllä lukea itsensä hulluksi yliopistossa.
  Mutta lapsia on turha kehottaa heittelemään mereen pullopostia uskosa, että sen löytäisi joku RUOTSALAINEN merirosvo.
  Ympäristöaktiivina suositan, että tarinasta kiihottuneet lapset viskoisivat mereen ainoastaan muovipullopostia. Jos käytetään lasipulloja, tuuli kääntyy ja pullot tulevat takaisin Suomen rantaan, saattavat samaiset lapset uimaan mennessään astua niiden sirpaleisiin. Se olisikin todella ennen kuulumatonta.
  Näkisi vaan ruotsalaisen merirosvon keräilevän rannoilta pullopostia.
  Lapsia ei saa huijata. Ei ruotsalaisista ole merirosvoiksi. Pullot pitäisi roudata johonkin Somalian vesille ja niiden tulisi sisältää teksti:
  – Älkää tunkeko itseänne ainakaan Suomeen!
  Hymyilevälle eläkeläiselle sanoisin vielä, että jos olet todella ryhtynyt taistelemaan eläkeläisten puolesta, niin taistele tästä epäkohdasta:
  Eläkeläisille ei makseta ollenkaan kesälomarahaa ja se on väärin!
  Eläkeläinen viruu vuodet ympäriinsä pelkän eläkkeensä turvin, kun duunarit juhlivat kesälomarahoillaan.
  Helppoa se on isolla palkalla töissä käydä ja nostaa kesälomarahoja, kun eläkeläisillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin nauttia kesästä kastelemalla sadevedellä pelargonioitaan!
  Toivottavasti pelastat tilanteen!

 2. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Kaisa-Maria, nyt sinua riipoo joku kumma raivotauti. Mitä sinulla on ruotsalaisia merirosvoja vastaan, jos niitä olisi. Voisit ajatella positiivisesti, että rosvot saattaisivat ryöstää matkaansa jopa historiaa opettaneen eläkeläisopettajattaren. Ja sitten olisi pakko tehdä niin kuin rosvot määräilee…hih!

  Saitko sähköpostiviestini, jossa kehuskelen niitä lähettämiäsi runoja?

  Kesälomarahat kyllä pitäisi eläkehommastakin saada. Pitää laatia suunnitelma.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s