Runoilija tiskaa

Ajotiellä makasi kuollut sorsa. Runoilija Koistinen kumartui ja  silitti etusormellaan sorsan päätä.
– Joku on ajanut sen päälle tahallaan.
Koistinen katsoi meitä ja etsi sanoja, vihdoin löysi ne, lainasi niitä:

“Sanat ovat pudonneet maahan,
murhatut sanat,
kuin linnut, kuin paratiisin eläimet.
Sanat, välkkyvät siivet,
välkkyvät taivaat,
murhatut valot.”

Illalla Koistinen alkoi vapaaehtoisesti tiskata, kaataa lorautti oikein reilusti fairya, kolisteli astioita ja läiskytti vettä, ei puhunut ei pukahtanut. Kissa Päilyväsilmä hyppäsi tiskipöydälle ja alkoi käpälällään tavoitella saippuakuplia. Kuplat poksahtelivat rikki. Poks-poks-poks, aivan hiljainen ääni, poks, poks.

Jostain isosta kuplata näki kuinka se kieppui, näki värejä, näki hauraan kuplan läpi  ja pinnassa osan vääntynyttä maailman. Kuplia tuli lisää ja lisää, isoja ja pieniä, keskikokoisia, jättikokoisia. Ne lentelivät huoneessa toisiaan väistellen, tanssien, leijuen kevyesti kuin perhoset, ne laskeutuivat hiuksillemme ja olkapäillemme, lisää ja lisää. Ne täyttivät koko keittiön.

Koistinen seisoi tiskiharja kädessä, ohjasi vettä valuvalla taikasauvallaan tanssivia kuplia, johti koko orkesteria,  kuplat soivat, muodostivat sanoja, lauseita, kuplat puhuivat vieraita kieliä, nauroivat itsensä hajalle, uusia ja uusia seutuja näkyi kuplien lävitse, riemunkirjavia lintuja, mutta myös varpusia ja sinitiaisia, eksoottisia hedelmiä, vihreitä metsiä, pöllönpoikasia kuin menninkäisiä, satujen haltijattaria ja enkeleitä, vanamon tuoksua, puolukoita ja jäkälää, ketun hännänpää sekä ritareita…toiveita, unelmia, rakkautta, sunnuntaipäivää jatkuvana virtana…

– Elämää, hihkaisi Päilyväsilmäkin, miaauuu!

[…Olivat murhanneet sorsan. Olivat tappaneet itsestään runoilijan, sanojen välkkyvät siivet hervottomina….kautta aikain  on poltettu kirjoja…  meidän raakalaismaisena aikanamme  on tapana murhata runoilijoita….]

Koistisen runoilijaystävä alkoi ruokkia meitä sanoilla, meitä paratiisin eläimiä. Näin hän sanoi ja Koistinenkin kuunteli:

“Sateenkaaren jos antaisin,
syöttäisin tähden valoa kuin heinää,
yön sinisen tahtoisin antaa,
härälle pilven, suuren valkean.
Tahtoisin antaa paratiisin tallin eläimille,
heille kaikille, ateriaksi poutapilvet.”

Päilyväsilmä ei ollut tyytyväinen, sillä  kissoista ja hiiristä ei puhuttu mitään. Kissalle runoilijavieraamme lausui:

“Kastemadoille mullassa syntyy tie,
Hän luo sen, oman ratansa, pieni mato,
Ruumiillaan kuin tähti.”

Olimme hetken paratiisin eläimiä.

——————————————
Helvi Hämäläinen on kirjoittanut oheisen runon päiväkirjaansa 23.2.1966. Noihin aikoihin hänestä tuntui, ettei hänen tuotantoaan arvostettu tarpeeksi. Niinpä hän kirjoitti päiväkirjaansa itse: “Tuotantoni on rikas, arvokas ja laaja.” – Ja sitä se on, vaikka suurta kiitosta saatiinkin odottaa. Se tuli kuitenkin vuonna 1987, jolloin hänelle myönnettiin Finlandia-palkinto teoksesta Sukupolveni unta.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, mynämäki, politiikka, runoilija Koistinen, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Runoilija tiskaa

  1. Kaisa-Maria sanoo:

    Ei kuollut turhaan sorsa, jos se sai runoilija Koistisen tiskaamaan. Mitä helkkarin pesuainetta se oikein käytti? Ei tavallisesta Fairystä tuollaisia kuplia tiskatessa lähde. Tai sitten jossain vaiheessa on joku käyttänyt lujasti yliannostusta.

  2. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

    Kaisa-Maria, kyllä sinussa nyt hiukan romantikkoa on! Ikään kuin leikisti tuli niitä kuplia, pöhkö. Missä sinä itse olet oikein luuraillut?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s