Lapsi on poliitikoille pelkkä rahareikä

Miksi yhä useampi parikymppinen miehenalku on täysin tuuliajolla?
Huostaanotot lisääntyvät.
Koulussa välitunneilla lyödään turpaan.
Erityisopetuksen tarve kasvaa. Kiusaamista ei saada aisoihin.
Ryhmäkoot kasvavat, opettajia lomautetaan.
Kansanedustaja vastaa: Mutta tarvitaan moottoriteitä! Kaikki maksaa.

Vanhemmat eivät jaksa. Rahat ei riitä. Minkäs näille teet. Koulu hoitakoon hommansa. Olis edes töitä. Ei se meidän mukula ole ainoa, joka häiritsee, kiusaa, polttaa tupakkaa. Mitenkäs sitä noitten jokaista askelta vahtii.
Psykologi vastaa naistenlehdessä: Hanki hauskoja harrastuksia ja matkustele!
Viikonloppuna särkyy ikkunoita, ajetaan kännissä mopolla ojaan tai autolla jokeen. Joku myy huumeita. Kaupoista varastellaan. Kaveri potkitaan hengiltä.
Poliisi vastaa: Resurssit eivät riitä, aikuisten rikokset vievät voimavarat.

****

Tilanne on surkea ja sekava. Samat havainnot voi tehdä ympäri Suomen.  Pitäisi varmaan tehdä jotain? Mynämäessä ainakin yritetään. Täällä järjestettiin jokin aikan sitten asian tiimoilta tilaisuus,  jossa kuunneltiin paikallisia asiantuntijoita sekä valtiovalla siunaaman  Remontti-hankkeen projektipäällikköä Päivi Penkkala-Airikkaa ja varsinaissuomalaisten lastensuojelujärjestöjen koordinaattoria Vuokko Suonpäätä.

****

Sevisihän se: Remontti-projektin sisältö kiteytyy siihen, että vastuu siirretään kunnille. Tällaista siis on nykyinen kehtittämistyö: siirretään vastuuta.
– Jokaiselle työntekijälle kuuluu myös kehittämistyö, saanoi Päivi Penkkala-Airikka.
Kiireinen projektipäällikkö totesi, että peruspalvelut lässähtivät jo edellisen laman aikan. Kodin ulkopuolelle sijoitettavien lasten määrä on kasvussa. Sen pitäisi laskea. Ja tämä maksaa. On kyse rahasta. Ehkä lapsistakin.

****
Tuntuu jotenkin kohtuuttomalta höperöinniltä puhua kehittämisestä, koskapa nytkin,  ainakin Mynämäen sosiaalipalvelujen johtaja  Pirjo Junnilan sanojen mukaan, on puute työntekijöistä.
Mutta tekeillä sentään on kunnan hyvinvointisuunnitelma. Piakkoin.
Omassa kunnassa tarvitaan hyvät peruspalvelut, se on selvä. Ostopalvelujen käyttö on suurta tuhlausta.
Raision perheneuvolaan on puolen vuoden jono. Mitä järkeä? Ihmisen avuntarve on akuutti.

****

Erityistä huolta pitäisi kantaa parikymppisten poikien lisääntyvästä tuuliajolla killumisesta. Asioihin on puututtava ajoissa, jo tarhassa ja alakoulussa. Myöhemmin apu vasta maksaakin.
Edellisen laman laskuja maksetaan lasten onnettomissa kohtaloissa vieläkin ja lisää tulee koko ajan. Ennen puhuttiin tulevaisuuden toivoista ja tarkoitettiin lapsia. Ilman lapsia ei ole tulevaisuutta.

****

Laurin koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Johanna Franska uskalsi perätä vastuuta vanhemmiltakin. Hyvänä alkuna on se, että  viikonloppuisin aloitetaan katupartiointi vapaaehtoisvoimin.
Mutta mitäs tämä on: kauppiaat eivät halua useinkaan puuttua näpistyksiin? Pelkäävät näin menettävänsä asiakkaita.

****

Siinä se sitten onkin tiivistettynä: pelkäävät menettää asiakkaitaan. Jokainen katsoo vain omaan napaansa. Elämme itsekkäässä, kultaista vasikkaa kumartavassa yhteiskunnassa! Kuulevat korvat vaikkua täynnä.
Nyt päättäjien on tehtävä oikeat päätökset.
————————————————————————————-
Mynämäen lasten pahoinvoinnin ehkäisyä käsittelevän seminaarin järjesti Mynämäen sos.dem. työväenyhdistys, työmyyränä Katja Rippstein, lastensuojeluihminen henkeen ja vereen.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, koulu, koululaitos, mynämäki, opettajat, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Lapsi on poliitikoille pelkkä rahareikä

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Onpahan lohdutonta. Mynämäessä kaikki taitaa olla pelkkää mynää. Kai joidenkin on pakko sielläkin syntyä.

 2. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Kaisa-Marialle

  Eikä ainoastaan Mynämäessä. Ympäri Suomea on sama tilanne. Taas ovat tapetilla opettajien pakkolomatkin, viimeksi luin lehdestä Turun lomautuksista.

  Itsekin olet varmaan ihmetellyt joutilaitten nuorten miesten määrää; on olemassa joukkio, joka peruskoulun aikoihin oppi lintsaamaan kaikesta, oli erittäin aktiivinen ilkitöissä. Näiden kohtaloa sitten vatkattiin monissakin oppilastyöryhmän kokouksissa, joista yksikään ei johtanut mihinkään. Mutta esimerkiksi palkka juoksi kuin jäniskoira niin työryhmän asiantuntijalääkärille, asiantuntijapsykologille, opettajalle ym. muille asiaa pyöritelleille.

  Kaikki asipaperit julistettiin salaisiksi: yksikään opettaja ei koskaan saanut tietää, mikä kyseistä oppilasta riivasi, mitä mahdollisesti aiotaan tehdä – yleensä ei mitään. Sitten peruskoulu loppuikin. Nyt ei pääse enää edes kouluun syömään.

  Noita morkkaamiani työryhmiä toki tarvitaan, mutta niiden pitäisi pystyä tekemään asialle jotain. Lapsen koko tulevaisuudesta on kyse, tarvitaan nopeita toimenpiteitä, tekoja, joiden avulla lasta autetaan.

 3. hirlii sanoo:

  taidanpa tulla toistekin lukemaan juttujasi, sanan sapelli lentää aikaa viuhuvasti ;) – ja mukava kun kävit kommentoimassa preivissä.

 4. tammikuu44 sanoo:

  Vuoroin vieraissa: käynpä taas kylässä minäkin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s