Vanhustenhoito bisnesmiesten kynsissä


Meitä 60-luvun radikaaleja tarvitaan taas. Nyt pitää huutaa, laulaa ja toimia vanhusten puolesta! Omasta puolestamme.
Me kaikki 60-luvun radikaalit, nykyiset eläkeläiset, joudumme tuota pikaa tekemään lopullista tiliä elämän kanssa. Yhä useampi vanhus tekee tätä laskutoimitusta  parastaikaa vaipat märkinä lääketokkurassa epämääräisessä hoidossa.
Banderollissa lukee: Vanhuksille turvallinen hoito!

Kammottava, märissä vaipoissa ja aliravittuna kuoleminen on yleistynyt sitä mukaa, kun yksityiset hoitokodit ovat lisääntyneet ja kunnat ulkoistaneet vanhustenhoitoaan. Kauhistuttaa myös hoitajien vähyys ja se, että joukkoon  voi pujahtaa mieleltään sairaita. Emme voi olla varmoja turvallisuudesta edes omassa kodissamme auttajan käydessä.

Yksityisistä hoitokodeista on kasvanut isoja pahoja susia, jotka ovat syöneet jo monta isoäitiä. Hoitokoteja ei valvo kukaan, tai ainakin valvonta on ylen hataraa. Nämä vanhuslaitokset toimivat sillä markkinatalouden yksinkertaisella periaatteella, että liikelaitos ei ole hyväntekeväisyyslaitos ja se tuottaa voittoa mahdollisimman paljon.

Mistä muusta  voitto tulisi kuin siitä, että tingitään henkilökunnasta, vanhusten lääkkeistä ja ruuasta. Kunnanisät saavat ulkoistaa itsensä, jos jatkavat vanhustenhuollon siirtämistä  ahneisiin yksityisiin käsiin. Yksikin tällainen sikamainen, hoiva- ja terveyspalvelulaitosta matkiva yritys, jossa vanhukset nääntyvät hoidon puutteeseen, on liikaa.

Tämä liiketoiminta vanhusten kustannuksella herätti jo vuosikymmeniä sitten ihmetystä Ruotsissa, jossa tuli ilmi moniakin pöyristyttäviä väärinkäytöksiä. Niin alas Suomessa ei saa kunnat vaipua lamassakaan, että luovuttaisiin kunnollisista kunnallista palveluista.  Kunnalle kuuluu asukkaidensa palveleminen ns. asevelihintaan. Niin armelias ei ole yksikään yrittäjä; kumpihan tapa hoitaa vanhuksia tulee halvemmaksi?

Tarvitaan tehostettua valvontaa. Yksikään vanhus ei saa pelätä menoa vanhainkotiin. On vaarana, että vahainkodit alkaisivat taas muistuttaa niitä epäinhimillisiä paikkoja, joissa vanhukset, vammaiset ja mieleltään sairaat vielä viime vuosisadalla saivat loppusijoituspaikan. Tulevaisuus ei näillä näkymin lupaa hyvää.

Meidän on yhdessä vaadittava valtiovallalta ihmisoikeuksiamme. Rahaa on löydyttävä kunnille turvallisen vanhustenhoidon järjestämiseksi. Harrastustoimintaan liittyvät kuntapalvelut voi huoletta panna maksullisiksi kuten jo on ehdotettukin.

Jokin aika sitten television Ajankohtaisessa kakkosessa esiteltiin ulkoistettua Uudenkaupungin mallia. Esperi Carel Oy -niminen hoiva- ja terveyspalveluyritys hoitaa paikallisia vanhuksia.  Kaikki ei hoidossa ole kuitenkaan niin kuin olla pitäisi. Terveyskeskus on huolestunut. Lääkärit ihmettelevät, kuinka vanhusten kunto on yhtäkkiä tähän laitokseen joutumisen jälkeen romahtanut. Toimittajia ei päästetty katsomaan tilannetta, Helsingissä oleva Esperin johto kieltäytyi kommentoimasta tapausta.

Valitus laitoksen toiminnasta on tehty mutta käsittely on vielä kesken.

Kiitokset niin televisiolle kuin Turun Sanomien toimittajalle Elina Lampiselle, joka sunnuntain (24.5) lehdessä jutussaan Mistä luovutaan? ottaa esille tämän pahoja aavistuksia herättävän tapauksen.  Meidän kaikkien pitää olla vanhusten äänitorvina.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

11 vastausta artikkeliin: Vanhustenhoito bisnesmiesten kynsissä

  1. Kaisa-Maria sanoo:

    Oletpa Hymyileväinen kerrankin oikeassa! Eurasta kotoisin ollut anoppini putosi sängystä lattialle eräässä yksityisessä hoitokodissa. Sai vamman päähänsä, johon viimein kuoli.
    Hän oli hyvä anoppi, mutta hoitokoti täysin ala-arvoinen.
    Anoppiani ei kuitenkaan piikitetty kuoliaaksi, joten tästä mitali hänen hoitajilleen!
    Tähän suuntaan viimein mennään, ellemme kuole kunniakkaasti! Onneksi anoppini säästyi Jutta Urpilaisen piikityskuvilta.
    Ostin viimein vaaleanpunaisen skootterin. Ihastuttavaa menoa. Vespassa on voimaa! Ohitin mopopopoikien letkan hautausmaalle johtavalla tiellä
    Oli siinä tosin 60-kympin rajoitus, mutta Vespan mittari nuoleskeli yhdeksää kymppiä.
    Helvetin hieno tunne!

  2. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

    Hyvä, Kaisa-Maria, ei anneta periksi. Tuntuu kyllä vähän rajulta tuo sinun vastavetosi yksityisille hoitokodeille! Mutta ehkä kaiken varalta rupean itsekin säästämään eläkerahoista hankkiakseni samanalaisen menopelin!

    Aja kuitenkin nyt vielä säästeliäästi.

  3. eevamaria sanoo:

    Yhteiskunnassa on paljon, ihan liian paljon puhetta, mutta vähän todellista välittämistä. Tässä suomalaisessa(kin) riistokapitalismissa tarvitaan valvontaa, eikä vanhustenhuoltoa pitäisi milloinkaan antaa yksityisten yritysten käsiin. Voi hyvänen aika, vanhusten asioista ”muka”päättäjät, menkää vaihteeksi viikoksi ihan vain avustaviin töihin vaikka paikalliseen ”vanhainkotiin”! Se mikään vanhainkoti ole, vaan hyvin sairaiden vanhusten viimeinen sijoituspaikka. Näette palan lähitodellisuutta, eikä tarvitse seminaareissa pähkäillä, mistä säästetään.

    Vinkki 60-lukulaisille: http://www.senioriliike.fi > tutustu. liity ja ala vaikuttamaan. Yrittänyttä ei laiteta! Tarvitaan joukkovoimaa!

    • vihkiytynyt sanoo:

      Huomauttamista löytynee eniten suurista hoitokotiketjuista. Pienet aidosti välittävien ihmisten perustamat yksityiset hoitokotiyritykset tarjoavat parasta hoitoa, mutta kuntien päättäjät ajavat heitä nurkkaan (tekevät sopimukset isojen ketjujen kanssa, eivät sijoita asukkaita pieniin yksityisiin koteihin). Virkamiesten omat intressit, pelko ja laiskuus tehdä paperitöitä useamman pienen kodin kanssa ovat pääasialliset syyt nykyiselle vanhustenhoidon tilalle.

      • tammikuu44 sanoo:

        Minäkin luotan noihin pieniin yksiköihin. Kunnissa aina etsitään sitä halvinta eikä tasoon kiinnitetä juurikaan huomiota.

  4. Kaisa-Maria sanoo:

    Eevamaria! Kovin kaunista, ethän sinä varmaan kerää rahoja omaan kirstuusi?
    Olen hieman varuillani tuosta taannoisesta Medi Helin tapauksesta, jossa helikopterin varjolla lennätettiin keräysrahat ihan taivaan tuuliin eli joku pisti ne taskuunsa ja nauroi päälle.
    Eikä tämä ole ainoa tapaus!
    Näin on näppylät.

    • eevamaria sanoo:

      Parahin Kaisa-Maria! En toki kerää rahoja omaan kirstuun, enhän edes omista kirstua. Sukanvarteen mahtuu vielä. Muuten kyllä huomioin asioita ns. aitiopaikalla.

      Suomen Senioriliike ry:tä vetää prof. Sirkka-Liisa Kivelä, tunnettu vanhusten oikeuksien puolestapuhuja, joten hanke on osaavissa ja luotettavissa käsissä. Tarkoitus on saada vanhuksille turvaa ja oikeuksia. Meitä 60-lukulaisiakin on kohta pilvin pimein norkoomassa niitä hoiva-ym palveluja. -Ennen kaikkea kysymyshän on kuitenkin ihmisarvosta ja -oikeuksista.

      Jotain tarttis tehdä!

  5. Terhi sanoo:

    Vanhusten asiasta on puhuttu, puhuttu ja puhuttu. Palataan alutaipaleelle eli siihen, mihin tarkoitukseen maksamme veroja. Haluammeko hyvän vanhustenhuollon vai esimerkiksi miljoonia maksavan moottoritien Mynämäkeen? Rahat tulevat aina yhteiskunnan keräämistä verovaroista, joita rahoja käyttävät meidän sinne äänestämämme päättäjät niin eduskuntaan kuin kuntaankin.
    Vanhusten huollon yksityistäminen tarkoittaa sitä, että yritys, jonka lainsäädännön mukaan pitää tuottaa voittoa (tai haettava konkurssiin) hoitaa vanhuksiamme (meitä) rahatalouden säännösten mukaan. Yksityistämisestäkin tekevät äänestämämme ihmiset päätöksen. Seuratkaa kunnan pöytäkirjoja kuka mitäkin on mieltä!

  6. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

    Kiitoksia hyvät ihmiset kommenteistanne. Kunnan pöytäkirjoja on ruvettava seuraamaan! Vaalit on tulossa! Kyllä meitä yhteen hiileen puhaltajia on varmasti muitakin!

    Kiitos Eevamaria tuosta osoitteesta, täytyy tutustua tarkemmin.

    Nyt rupeankin uutisoimaan, ketkä Mynämäen kunnan päättäjistä kannattavat yksityistämistä (ja siis tavallaan vanhustensa hylkäämistä) ja ketkä kannattavat kunnan järjestämää hoitoa

  7. kirsimaria sanoo:

    Olen sosiaalialan amk-koulutuksen saaneena ja vanhustyössä työskentelevänä hieman eri mieltä kahtiajaosta yksityiset palvelut huonoja-kunnalliset hyviä. Vanhustyön heikko arvostus ylipäätään aiheuttaa ongelmia palveluntuottajasta riippumatta. Hoidon laatuun vaikuttaa paljon henkilöstön koulutus, osaaminen ja johtaminen. Yksityisiä palvelukoteja valvotaan lääninhallituksen toimesta jopa tiukemmin, kuin kunnallisia. Työntekijöiden asenteita ei voi viranomainen valvoa, vastuu työilmapiiristä ja asenteista vanhuksia kohtaan riippuu aina esimiehistä, yrittäjistä ja kuntapäättäjistä. Yksityinen palveluntuottaja voi olla tiukalla myös sen vuoksi, että kunta ostaa palvelua alihintaan, mutta vaatii tietyn paikkamäärän täytettäväksi.

    Yksityiset palvelut tuovat vanhuksille valinnanvaraa emmekä voi vanhusten määrän kasvaessa olettaa kunnan tai valtion huolehtivan kaikesta. Yhtenäiset laatukriteerit vanhustyössä vaikuttavat ennaltaehkäisevästi vähentäen mahdollisuuksia huonoon hoitoon. Kotipaikkakunnallani kunta tekee säännölliset vuositarkastukset myös yksityisiin palvelukoteihin. Vaatikaa tätä myös omassa kunnassanne, samoin kuin yrittäjän vahvaa vanhustyön osaamista. Silloin saatte laadukasta, vanhukset yksilöllisesti huomioivaa yksityistä palvelua. Yksityistäminen ei saa olla peikko vanhenevassa Suomessa.

  8. tammikuu44 sanoo:

    Kysymys ei ole hoitohenkilökunnan osaamisesta. Kysymys on siitä, että yksityinen hotokoti on jonkun oma bisnes: voittoa on saatava. Mistä säästetään: hodosta,vähennetään osaavaa henkiläkintaa, annetaan vahusten maata märissä vaipoissaan jne. Tästä on esimerkkejä niin kotimaasta kuin Ruotsista.

    En luota tällaisten laitoksien omistajien moraaliin, rahalla on rahan moraali.

    Kysymys on myös siitä, että yksityinen hoitokoti maksaa tuhottomasti enemmän kuin kunnallinen. Yksityinen joko maksattaaa kohtuuttoman summan asiakkailla tai nyhtää sen kunnalta.

    Kysymys on vain näennäisesti vaihtoehdosta.

    Ammattikoulutuksen saanut henkilö, kuten sinä, osaa kyllä työnsä!

Jätä kommentti