Kotiseutuaakkoset Mynämäen kovakalloisille

Helpotusta uusille ja vanhemmillekin mynämäkeläisille kotiseudun tuntemisen poltteeseen tulee nyt Mynämäen kulttuuritoimen  tarjoamista kotiseutuaakkosista. Ideoijina Viktoria Kulmala ja Kari Ahtiainen. Käsialasta eli kirjaimista ja piirroksista vastaa Kirsi Tapani.

On luotu juliste, joka selvittää lyhyesti ja ytimekkäästi muutaman muinaisfaktan. Eli kotiseutuhistoriaa kevyesti nautittavassa muodossa, jopa hauskasti.

Kysykääpä julistetta kirjastosta!

Juliste  vaikuttaa heti ensi silmäyksellä iloiselta ja värikkäältä, on luotettu  kuvaan ja viisaasti myös lyhyeen tekstiin. Juliste ei nyt suorastaan lyö ällikällä, mutta se vinkkaa sen verran sormellaan, että  kuviin ja tekstiin on pakko palata useammankin kerran. Kun julisteelle vielä löytyy kotoa sopiva tarkastelupaikka, siitä taatusti tulee kesän hittilukemista. Olisiko keittiön ruokapöydän lähellä jokin hyvä seinä?

Tästähän syntyy vaikka tietokilpailu viikonlopun koti-iltaan tai ainakin ankaria väittelyitä. Nykyiset juorut hallitseville mainio tapa syventää tietojaan naapureistaan  tiedoilla nyt jo manan majoille menneistä.
Juliste avaa yllättävän monia näkökulmia.

Voi harkita vaikka sitä, miten vanhaa kartanokulttuuria on säilytetty. Missä kunnossa ovat  Saaren kartano, Sunila tai Alasjoen kartano, joku innostuu käymään jopa itse  katsomassa. Entäpä olenko nähnyt Mynämäen kaikki kirkot, missä ovat olleet monet rukoushuoneet, mitä niiden paikalla nykyään on?

Nykyaikaa, tai ainakin melkein, edustavat taiteilija Yrjö Lalla, teollisuusneuvos Lauri Juhani Junnila ja Lounas-Suomen käsi- ja pienteollisuusoppilaitos.

Todellisia vaikuttajahahmoja on ensimmäisen suomenkielisen sanomalehden julkaisija Antti Lizelius ja keskiajan merkittävin piispa Maunu II Tavast. Ja Mynämäen kirkkoon on saatu haudattua yksi korskea sotaherrakin, Henrik Klaunpoika Fleming.

Pienen paikkakunnan historian esittelyssä on pakko tyytyä aina esittelemään henkilöitä,  jotka ovat edes viettäneet kesää paikkakunnalla, kuten  kuuluisa kemisti Johan Gadolin tai Augusti Ehrensvärd, joka asusti Saaren kartanossa elämänsä ehtoona. Tässä suhteessa Mynämäki-juliste tietysti noudattelee  keltaisen lehdistön taattua linjaa käyttämällä kuuluisuuden hunajaa  houkuttimena.

Juliste on hyvä ja tuo esille asioita monilta tahoilta. Jopa niin hyvä, että se voisi houkutella tekemään vielä useita muitakin, joissa annettaisiin entistä enemmän mielikuvituksen lentää historian siivellä, päästää nauru valloilleen, leikkiä vaikka  Daniel Jusleniuksen suomalaisuusinnolla ja todistella Jusleniuksen käyttämällä dialektisella metodilla Mynämäki kulttuurin kehdoksi, esikuvan antajaksi Kreikan ja Rooman kulttuureille. Saisi Berlusconikin näpäyksen  nenälleen.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Kotiseutuaakkoset Mynämäen kovakalloisille

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Oletpas päässyt vauhtiin Hymyilevä. Mielenkiintoinen paikka tämä Mynämäki.
  Erityisesti viehättää, miten tehdään D. Juseliuksen käyttämä dialektinen metodi Mynämäen kulttuurikehdoksi.
  Kun toteutus on valmis, kutsunet minutkin paikalle.

 2. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Kaisa-Maria, metodi on varsin yksinkertainen: valehdellaan suut ja silmät täyteen, keksitään juttuja ja väitetään niitä oikeiksi. Vähän niin kuin nuo poliitikot ja EU-hihhulit.

 3. Maritta Rinne sanoo:

  Sunilan kartanosta: Kuka sen nykyisin omistaa? Äitini asui siellä sota-aikana, ja olen kuullut häneltä kartanon silloisesta elämästä. Mistä saisin tietoa kartanon myöhemmistä vaiheista?

 4. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Tähän siunattuun hätään en muista mutta otanpa selvää. Laitan sinulle tiedon sähköpostiisi.

 5. Paluuviite: Flemingien maisemissa « Vita Historica

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s