Mitron markkina-arvo ja tietämisen vaikeus

Suomen kesä on lyhyt mutta siinä tapahtuu kaikenlaista, uskomattomiakin asioita. Niin kuin Laitilan munamarkkinat. Munien ja muun krääsän sekä soiton lisäksi siellä voi tänä kesä ja juuri tänä päivänä puolen päivän aikaan nähdä entisen  isä Mitron, nykyisen Mitro Revon.

Papinkaavustaan kuoriutunut mies avaa nämä perinteiset juhlat. Mitron kutsuminen avaajaksi on ovela veto laitilalaisilta, sillä pelkällä munalla ei enää nykyaikana pitkälle potkita. Tarvitaan hengenmiehen maagista voimaa. Tämä mies on näissä juhlissa siinäkin suhteessa turvallinen, että tuskin rupeaa puhumaan ruokottomuuksia, mihin muna-aihe yksinkertaisen markkinapellen usein houkuttelee.

Toinen vielä korkeamman hengenlennon edustaja esiintyy samoihin aikoihin Turussa. Siellä nimittäin tarkistetaan Krister Talvisen väitöskirja. Toivon hartaasti, että valtiotieteiden lisensiaatti Krister Talvinen saisi tohtorin tittelinsä vaikka  väitöskirjassaan uskotteleekin, että varmaa tietoa ei ole edes olemassa.

Vaikka kukaan ei tiedäkään mitään, ei se mitään.  Miestä kiinnostaa  kuitenkin eniten se, miten tähän tulokseen päädytään. Ilmeisesti hän ei ole koskaan käynyt tavallisessa peruskoulun luokassa, ajattelee varmasti monikin peruskoulun opettaja. No, leikki sikseen.

Väitöskirjan nimi on Skeptisismin vääjäämättömyys. Tutkimus kriteerin ongelmasta.  Turun Sanomien (12.6.) jutun mukaan (Miten voi tietää, että tietää?) tutkimus käsittelee skeptisismiä kriteerin ongelman kautta, jonka mukaan tieto edellyttäisin tosien väitteiden erottamista epätosista.  Väitettä pitää perustella, mutta perustelukin vaatii taakseen uuden perustelun.

Siis jotensakin monimutkainen juttu, jossa tutkija ja ihminenkin on melkoisessa suossa. Mutta arkielämässä ihminen voi hyvin unohtaa koko skeptisismin, lohduttaa tutkija, mitä nyt joskus voi pohdiskella, että millaiset perustelut ovat hyviä, millaiset huonoja. Helpottava tieto!

Toivon hartaasti, että Talvinen onnistuu todistamaan, että kukaan ei tiedä mitään. Nyt en ainakaan minä. Ihmemiehiä nuo filosofit.

Näistä ihmemiehistä valitsen tämän päivän ihmeteltäväksi kuitenkin vähemmän ihmeellisen eli isä Mitron. Siis munamarkkinoille!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Mitron markkina-arvo ja tietämisen vaikeus

 1. Tommi sanoo:

  Skeptisismi on kivaa. Miten voi tietää, että ei voi tietää mitään varmasti?

 2. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Hyvä kysymys Tommi. Uskon kuitenkin, että Krister Talvinen, joka kohtapuoleen eli klo 12 aloittaa väitöksensä asiasta Turun yliopistossa (Publicum, Assistentinkatu 7) ratkaisee asian joten kuten. Kello on nyt 11.25.

  Lehtiartikkelissa (TS 12.6.) hän toteaa: ”Vaikkeivät tähänastiset esitykset olekaan pystyneet tuottamaan vastausta kriteerin ongelmaan, en ole ehdoton sen suhteen, etteikö ratkaisu olisi mahdollinen.—Kyseessä on filosofinen ongelma enkä sen puitteissa halua antaa elämänohjeita, mutta toki olisi hieno asia, jos ihmiset jaksaisivat etsiä perusteita ja punnita omia näkemyksiään.”

  Lehtijuttu on kovin suppea enkä pysty enempää auttamaan, koska en ymmärrä(tiedä) asiasta yhtään mitään.

  Ilmeisesti olet itsekin filosofimiehiä; varmasti löydät Talvisen jostain Turun yliopiston uumenista. Kuvan perusteella mies näyttää täyspäiseltä, joten ota ja kysy siltä itseltä.

 3. hirlii sanoo:

  Vaikken tunnusta olevani erityisen skeptinen, mutta eräänlainen epäilijä kyllä majailee itseni teltassa. Tuo, että joku näkee noin paljon vaivaa mettittyään tuommoistakin, on tietty ihailtavaa.

  Paradoksaalisesti ehkä on niin, että mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma. Itseasiassa minua viehättää sellaiset ajatukset, että moni tiedoksi kiveen hakattu voi osoittautua aivan muuksi. Ja millaiseksi? Emme voi tietää.

  • tammikuu44 sanoo:

   Ja itse asiassa tämä epävarmuus vie asioita eteenpäin, antaa uusia mahdollisuuksia, asioita voi nähdä uusista kulmista: paljon puhuttuuun luovuuteenhan myös kuuluu rohkeus elää jonkilaisessa epävarmuuden tilassa, kokeilla erilaisia mahdollisuuksia, yhdistella kaukanakin toiistaan olevia asioita. Joku voi siinä rytäkässä luoda jotain uuttakin.

 4. Kirsi sanoo:

  Hyvän valinnan teit – oli kiva nähdä pitkästä aikaa!

  • tammikuu44 sanoo:

   Oli tosiaan yllättävää nähdä ja hauskaa! Mitro oikein lämpeni sen Laaksosen Helin kanssa. Mies päästeli poliittista liturgiaakin kuin ammattilainen. Ja pojat soittivat kreikkalaissäveliä kuin kreikkalaiset!

 5. Kaisa-Maria sanoo:

  Yhden asian maalaisjärjelläkin tietää. Kun katsoo pankkiautomaatista tilinsä saldoa. Rahaa on vähän, sopivasti tai sitten sitä ei ole riittävästi. Ei siihen mitään huu-haa tohtoreita tarvita.
  Yliopistot kilpailevat nykyisin siitä, kuka hatuttaa eniten tohtoreita, sillä hatutettujen määrä kilpailuttaa valtionapua ja ratkaisee yliopistojen toimeentulon. Flaskaavat ahneudessaan koko tohtorin arvonimen, jonka kunnioitus on esimerkiksi työelämässä rankassa laskusuunnassa.
  Kirkkopuolella on pelkkää tuuria, jos alan tohtorit pääsevät edes kappalaisiksi. Mitrot ja muut tavalliset supliikipapit menevät selkeästi edelle.
  Toivon silti, että Talvinenkin saa hattunsa, kun on näin fiksun juonen keksinyt.
  Mitro tekee nyt rahaa markkinapellenä ja minusta hänellä on siihen täysi oikeus, kun nimi kerran puree, ja vaikka ortodoksit kuuluisinta kirkonmiestään hyljeksivät.

 6. tammikuu44 sanoo:

  Kaisa-Maria, sinä puhut kyllä asiaa. Joskus kyllä käväisee mielessä ihmetys, että täytistäkö merkitystä jollain tutkimuksella on. Muistan lukeneeni sellaisestakin tutkimuksesta, jossa tutkittiin metsureiden vaatetusta. Lopputuloksena oli, että kylmällä ilmalla pitäisi pukeutua lämpimämmin kuin lämpimillä ilmoilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s