Runoilijoiden jumalainen mansikkahetki

Runoilija Koistinen  pisti Turun torilla suuhunsa punaisen, makean mansikan ja osoitteli sormellaan:
– Kuin metsämansikat heinässä!
Metsämansikat heinässä kulkivat torin poikki, pysähtyivät tarkastelemaan kurkkuja ja tomaatteja. Siinä olivat tarhan lapset kesäretkellä pitäen kiinni pitkästä naurusta, punaposkiset uteliaat mansikat.
– Eivät eksy, selitti Maikki.
– Punaiset mansikat kesäheinässä, toisteli runoilija silmät puoliummessa, katse käännettynä menneisyyteen…lapsuuteen, kesään, mansikoihin. Ne pujotettiin heinään.
– Siitä tuli jumalainen, tuoksuva kaulanauha, siitä mansikkanauhasta, sanoi Maikki.
Runoilija sulki silmänsä ja nautti seuraavan mansikan.

Pienet pulleat sormet laittoivat mansikoita kesäheinään. Aurinko lämmitti ja mansikoiden mehu valui, piti nuolaista, makeaa kesää piti nuolaista.

Runoilijan poskea hipaisi ohimennen mansikkaisin sormin joku ohikiitävä, elävä runoilija kuiskien:

Näin kuusen, kuusen alla varjossa näin mansikat
heleinä hohtavat, ja lapsen käsin poimin mansikat.
Heleinä varjon alla hohtivat ne lävitse oksien

kuin veren pisarat.

Isäkö opetti pujottamaan mansikat heinään? Siinä istuimme kivellä, kädet tuoksuivat mansikalle. Ihme ja onni tässä ja nyt, vaikka sormetkin sottaantuivat. Poimin suuresta kädestä mansikan. Lempeää ja makeaa, parempaa kuin joulupiparkakun maku.

Varjossa nähkää mansikat
iloiset, heleät.
kenen tahansa käden tulla, mansikoita maistaa.

Koistinen otti viimeisen mansikan. Oikein ärsyttävästi tarkasteli sitä  ennen kuin sulki sen suureen suuhunsa.  Ohikiitävä runoilija hipaisi hellästi Koistisen poskea hyvästiksi:

Varjo maahan jää, jää murhe minuun, mene,
punaiset mansikat kädessäsi hohtavat.

Mansikat oli syöty ja tuijotimme kuinka viereisessä pöydässä äiti pyyhki paperinenäliinalla pikkupojan  poskia ja sormia, kun ne olivat tulleet mansikoista ihan punaisiksi.

_________________________________________________________
Marja-Liisa Vartio (1924-1966) on loitsija ja näkijä. Hänen runojensa sanat nousevat arjesta, alitajunnasta, unista, peloista, toiveista. Kansanrunous on hänelle läheistä. Hän on kirjoittanut myös proosaa, pääteoksena pidetään  romaania Hänen olivat linnut. Marja-Liisa Vartio kuuluu kirjallisuutemme modernin proosan klassikoihin.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, mynämäki, runoilija Koistinen, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Runoilijoiden jumalainen mansikkahetki

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Odottele vielä vähän kesäheinän ja metsämansikoiden kasvua, niin pääsette Koistisen kanssa ihan niiden oikeaan tunnelmaan.
  Menkää syvälle metsään tai kauas pellon ojien varsille, sillä useimmat metstämansikoista kasvavat lyijymyrkytyksen saaneina teiden ja katujen pientareissa.

 2. tammikuu44 sanoo:

  Kaisa-Maria, hyvä idea. Kyllä romanttinen kävely jossain pellonlaidassa sinullekin tekisi hyvää. Maaseudulla on paljon isojenkin talojen isäntiä ilman emäntää…

 3. Kaisa-Maria sanoo:

  Niin muuten tekisi! Mutta minun ikäiseni isannät ovat jo käyneet hiukan kumariksi ja sukupolvenvaihdoksen yhteydessä luovuttaneet tilan jälkikasvulleen. Ei olisi kovin romanttista taluttaa niitä pellon laitaan metsämansikoita ihmettelemään.
  Ostin muuten sen vaaleanpunaisen skootterin! Poikkesin hiljattain Eurajoella Kämpän kahvituvalla. Siellä oli Harley Dawidsonin kuskeja satamäärin valmistumassa johonkin lähikylässä pidettävään kirkolliskokoukseen.
  Vaaleanpunainen Vespa erottui joukusta ja veti heti puoleensa. Vai olinko se minä vartalonmukaisessa, kalliissa nahkapuvussani? Kiehtovaa porukkaa, erityisesti ne harmaakutriset harrikkamiehet.

 4. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Tarjosivatko mansikoita?

 5. Kaisa-Maria sanoo:

  Kuvannollisesti kyllä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s