10 miljoonan euron edut ja haitat

Monia on varmasti ahdistanut jo pitkään kysymys siitä, kuinka suuresta summasta oikein on kysymys, jos puhutaan 10 miljoonasta eurosta. Tämäkin on nyt  selvinnyt. Ilta-Sanomissa (16.6.) on mitattu, että sadan euron seteleinä tuo määrä mahtuisi 11 attaseasalkkuun. Epäselväksi tosin jää, kenen rahoilla mittaus on toimituksessa tehty, joten se heikentää tutkimuksen luotettavuutta.

Tällaisen käteisvarannon kanssa on tosin hankala toimia. Oli sitten kyse vääryydellä saaduista tai omista säästöistä, 11 salkun kuljettaminen tuo mukanaan ongelmia.  Niiden sisältämien seteleiden painokin on jo 96 kg ja siihen vielä salkkujen painot päälle. Kädet eivät yksinkertaisesti riitä.

Jos rahat eivät ole omia vaan hankittu epämääräisillä konsteilla, niiden olemassaolo pitäisi tietysti salata. Miten kuljet 11 attaseasalkun kanssa epäilyksiä herättämättä kaupungilla?

Mahtuuko esimerkiksi taksin takakonttiin 11 attaseasalkkua? Pitää tilata tilataksi. Keksitkö nopeasti mitä asiakirjoja salkuissasi kannat?  Uskooko kuski, että niissä on väitöskirjasi luonnos tai sukututkitus, tuskin uskoo vaikka sanoisit, että niissä on 10 miljoonaa sadan euron seteleinä. Sitten lentokentällä tulee uusi ongelma. Et saat 11 salkkua lentokoneen matkustamoon käsimatkatavaraksi. Kenttähenkilökunnan rehellisyyteen taas et voi luottaa.

Suurten rahamäärien kanssa tulee aina ongelmia.  Ahneudella on suomalaisen sananlaskun mukaan “paskanen loppu“.  Tämä vanhankansan viisaus todentuu  totisesti viimeistään silloin, kun yrittää kuljettaa 10 miljoonan lunnasrahoja. Omia noin paljon tuskin tulee pitäneeksi mukana.

Kun aina maristaan, että ruoka kallistuu joka vuosi, niin kyllä muutkin asiat kallistuvat. Oikein kalliiksi on tullut jo nyt, ja tulee tulevaisuudessa vielä kalliimmaksi, Olkiluodon ydinvoimala. Rakentamisen piti maksaa kolme miljardia euroa. Tähän ei riitä minkään salkkukaupan attaseasalkut. Kolmen vuoden viivästys ja kaikenmaailman hankaluudet ovat kasvattaneet summan vähintään puolitoistakertaiseksi (HS16.6./B7). Tämän summan kuljettamiseen salkut pitäisi tilata suurtuotantoon tottuneesta Kiinasta.

Marina Palacessa Turussa sen sijaan säästetään. Ravintola ei enää tarjoa asiakkailleen ulkomailta rahdattua pullovettä vaan oman talon suodatettua hanavettä. (TS 16.6./ talous). Talossa suodatettu vesi on lähes saman hintaista kuin tuontivesi. Että kukapa sitä hanasta vettä ilmaiseksi jakelisi. Kalliiksi sekin tulisi.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: 10 miljoonan euron edut ja haitat

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Ei henkisesti köyhän ja mielikuvitushulluksi heittäytyneen lainoppineen kannata kaapata rikkaiden tyttäriä, sillä todella vaurastuneet ovat niin nuukia, että pakkaavat miljoonia sisältävät lunnasrahatkin hajoaviin kasseihin.
  Uskon kuitenkin, että rahojen pakkaaminen helposti hajoaviin kasseihin oli poliisilta onnistunut temppu. Olisi mielenkiintoista tietää, oliko kasseihin jo etukäteen ladattu seteleitä vauriottamaton pikku poksahdus?

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Voi olla niinkin, että tuommoisessa tilanteessa ensikertalaista vähän jännittää ja siksi kassi putosi. Ja 10 miljoonaa on iso raha, sekin sai miehen hosumaan.

 2. Juuso sanoo:

  Mietitäänpä 10 miljoonan euron rahamäärää… Missä sitä säilyttää ja miten siitä nauttii – nämä ovat tietysti jokaisen henkilökohtaisia mieltymyksiä. Henkilökohtainen mieltymys liittyy totta kai siihenkin, miten sen 10 miljoonan itsellensä hankkii. Tapansa kullakin, sanoi vanha emäntä, kun juhannuksena auringonpaisteessa vihtoi.

  Kaiken kaikkiaan – se, että polkee fillarilla kymmenen miljoonaa euroa takatarakalla Turun keskustassa, on jo jotain! Sitä ei ihan joka poika pääse tekemään – ei vaikka olisi demari tai vaikka olisi jopa kokoomuslainen. Miehisyyden mitta, sitä voi mitata niin monella tapaa, mutta 10 miljoonaa takatarakalla… Siitä riittää juttua lapsenlapsillekin – ikävä kyllä.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Miehen täytyi pitää päänsä kylmänä ja ajatella, että takatarakalla on jätepaperia ja se on viemässä sitä jätepaperikeräykseen. Laskeskeli ehkä paljonko euroja se saa 100 kilosta jätepaperia. Arveli varmasti saavansa ainakin sen verran, että saa yhden jäätelön, mieluiten pehmiksen, kun on tullut niin hikikin tässä polkiessa. Ja lakkikin putos, eipä pääse lupsahtamaan silmille, että tukka suorana mennään!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s