Kapinapappi lyö lujaa turpiin

Kirkossa kapinoidaan ja politikoidaan.
Jos näin on, niin hyi, hyi! Armon leipää ja virsiä, vanhurskautta ja kirkkokahveja, ei  likaista politiikkaa!
Kielloista huolimatta Kai Sadinmaa keittää  nykyisen luterilaisen kirkkomme tervapadassa ja kierittelee vielä höyhenissä Hesarin sunnuntaidebatissa (HS 19.6./D6). Siinä pyörityksessä teologian tohtori Riitta Särkiön siisti ja siveä kirkon puolustuspuhe vaikuttaa juuri siltä ympäripyöreältä mitäänsanomattomuudelta, mistä Sadinmaa kirkkoa tukistaa.

Jos tämmöisiä pappeja kuin tämä Vuosaaren seurakunnan pappi Kai Sadinmaa löytyy enemmän, niin tällä hetkellä konkurssikypsällä luterilaisella kirkolla ei ole mitään hätää.  Voi jopa olla, että kirkon penkit vielä täyttyvät ja ihmiset alkavat elää ihmisiksi,  alkavat toimia niin, että maailmasta tulisi kaikille hyvä paikka elää. Nykyinen yöpaitaan pukeutunut  pyhäkoulujen harmiton lammaspaimen muuttuu taas siksi Nasaretin Leijonaksi, nuoreksi kapinalliseksi, joka hyökkäsi valtaapitäviä vastaan puolustaen köyhiä ja sorrettuja.

Sadinmaan kirjoitus on varmasti kamalaa julistusta vielä kirkkoon kuuluvien mielestä. Ainakin 200 000  ihmistä on tuntenut, että ei kuulu näihin itsensä hyviksi ja kilteiksi, oikeita arvoja kunnioittaviksi tunteviin keskiluokkaisiin heteroseksuaaleihin ja on eronnut kirkosta. He kuuntelevat.

Jos kirkko on aidosti huolestunut ihmisistä  se ei tyydy konsulttitoimistoilta ostettuihin profiilinnostokampanjoihin. Kirkon meininkeihin on saatava oikeaa elämää, ei kylmää asiakasystävällisyyttä. Julistuksen tulisi oikeasti puolustaa pientä ihmistä suuria vastaan, ei olla halpahintaisesti trendikkään seksikästä.

Pappien on lopetettava psykopaapatus ja saarnattava rohkeasti poliittista evankeliumia“, kirjoitaa Sadinmaa, “kirkon on noustava riistokapitalismia vastaan.

Pappien jaarituksiin turtunut säikähtää ja haistaa heti kommunismin, oikea uskovainen alkaa selata Raamattuaan ja etsiä sieltä todisteita harhaoppisuudesta, vanhat tädit hermostuvat, kun pelkäävät, että tässä rytäkässä menee iankaikkinen taivasosuus ja kanteleiden pauhina.

Maapallon elämä on vakavasti uhattuna globaalin kapitalismin takia”, kirjoittaa Sadinmaa, “on syntynyt heitteillejätön ja välinpitämättömyyden kulttuuri. Syntiä ei ole enää se, että teet väärin lähimmäistäsi kohtaan, vaan se, että haittaat voiton maksimointia, pääoman kasautumista harvoille ja valituille.”
Kirkko on kynsin hampain mukana globaalissa kasinopelissä.

Siinäpä meillä pappi! Näitä lisää. Mutta luulenpa, että uskallusta kirkossa todelliseen elämän näkemiseen ei löydy. Sadinmaan kirjoituksen vieressä kiltti naispappi Riitta Särkiö kirjoittaa, että hänen kirkkonsa “ei ole epätoivon vallassa, vaan se pyrkii olemaan todellinen kristillinen kirkko“. Siinä se virhe taitaa juuri ollakin: todellinen kristillinen kirkko on täysin vieras muille kuin sen piirissä papillista virkaa kiltisti ja kuuliaisesti hoitaville pipeille ja papeille sekä teologian tohtoreille.

Ei meidän tule olla huolissamme kirkosta, vaan niistä ihmisistä, jotka työnnetään syrjään yhteiskunnastamme.”

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, kirkko, luterilainen kirkko, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Kapinapappi lyö lujaa turpiin

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Ovellani kävi alkuviikolla jehovatäti, joka myös ennusti maapallon olevan uhattuna globaalin kapitalismin ja ihmisten jumalattomuuden, mutta myös jatkuvien siveellisyyttä loukkaavien syntien takia.
  Täti pisti vielä pappi Sadinmaatakin paremmaksi. Maailmanloppu tuleekin jo ensi syksynä! Armo tosin tulee kuoleville syntisille vain tädin edustaman uskonlahkon kautta. Amerikassa asia jo tiedetään profetioitumisten kautta.
  Alkoi ottaa päähän, että maksoin juuri hankitun vaaleanpunaisen skootterini käteisellä. Olisi pitänyt hyväksyä myyjän tarjoamat pitkäaikaiset vähittäismaksuehdot. Nyt olisi vielä kunnolla käteistä, jolla mälläisi kunnolla syksyiseen maailmanloppuun asti.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Täälläkin riehui joku jehovatäti ja jakoi jotain lehtistä. En ottanut. Jehovatädin uskonto on EU-säädösten vastainen, koka se ei siedä vapaata kilpailua ja sillä on yksinoikeus maailmanloppuunkin. Onneksi vain jehovalaiset joutuvat jehovalaisten taivaaseen.

   Turussa kyllä odotetaan syksyllä sikainfluenssan tuloa eikä mitään maailmaloppua. Kulkutautisairaalasta on tulossa mahdollinen hoitopaikka. Amerikassa on paljon vääriä profeettoja ja kapitalisteja. Ei kannata uskoa, huijaavat.

 2. Tommi sanoo:

  Kai se kirkko Suomessa jotain hyväntekeväisyyttäkin tekee; en pahemmin ole asiaan tutustunut. Kirkosta erosin sen ikäiseksi tullessani, kun en kerran heidän opetuksiinsa erityisemmin uskonut.

  Kirkollisveron puute ja hitusen helpompi intti olivat mukavia bonuksia.

  • tammikuu44 sanoo:

   Niin, kai niillä kirkon ihmisillä hyvää tahtoa riittää,mutta se ei nykyaikana riitä. Papit jäävät usein kovin kaukaisiksi, harva niille uskaltaa puhua murheitaan. Koko uskonto alkaa vaikuttaa epäilyttävältä.

   Ajattelevat nuoret tuntuvat kovasti nykyään vierastavan kirkkoa. Itse tunnen monia eläkeläisiä, jotka eivät oikein käsitä pappien puheita, kauhulla ajattelevat, että istuisivat vanhainkodissa ainoana viihteenä jonkun papin iltahartaus.

   • Tommi sanoo:

    Eräs isoäitini tuttava raahasi hänet johonkin herätystilaisuuteen. Ei hän pitänyt kovaäänisestä saarnauksesta ja sen sellaisesta, eikä usko siihen, että Jumala voisi nähdä kaiken samaan aikaan.

    Iso osa ihmisistä on kirkossa, koska ei viitsi erota. Luulisi kirkon pitävän tapauskovaisia suurempana uhkana kuin kirkosta eronneita, jotka sentään ovat rehellisiä uskon puutteestaan.

 3. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Tommi, luterilainen kirkko on kautta aikojen pitänyt kirkkoon kuuluvien märää tärkeämpänä kuin laatua eli uskolla ei ole niin väliä, kunhan jäsenmaksu tulee maksettua.

  • Tommi sanoo:

   Olen tietoinen ainakin nykyisestä tilanteesta.

   Muistaakseni liikkeen perustaja sanoi että ”yksin uskosta, yksin armosta”. Käsittääkseni se on hieman eri asia kuin ”yksin armosta, kunhan jäsenmaksu on maksettu”.

   Pidän tapauskovaisten hyväksymistä luterilaisen kirkon puolesta älyllisesti epärehellisenä ja heidän periaatteidensa vastaisena.

   • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

    Varmastikin niistä 200 000 kirkosta eronneesta hyvin suuri osa on sinunlaisia, nuoria ajattelevia ihmisiä, joille ei lusikalla syötetä ihna mitä tahansa.

 4. lorenzo huaraca sanoo:

  Tämän vuosaarelaispapin radikaalilta vaikuttava saarnaaminen on varsin laskelmoitua. Poliitikoilla ja papeilla on yhteistä se , että pääsevät narsismiaan
  toteuttamaan. Ovathan he varsinkin papit Jumalan ja meidän syntisten välikätenä ja saavat puuhistaan varsin sievoisen korvauksen. Israelissa vaikuttanut työntekoa karttanut joutomies villitsi kansaa ja psykoosissaan väitti olevansa Jumalan poika.
  Köyhistä,vähäväkisistä ja syrjäytyneistä on helppo puhua ja väittää olevansa heidän puolellaan. Presidentinvaalikampanja oli huippuesimerkki hurskastelusta.
  Upeata on papin saarnata globaalikapitalismia vastaan ja ehkä saada näin kirkkoonsa joitakin sieluja tyhjien penkkien täytteeksi.

  • Globaalikapitalismia vastaan kannattaa saarnata vaikka ei olisi pappikaan, Pekka Haaviston kaltaisia miehiä tarvitaan. Ja ilmeisetsi hän onkin herättänyt varsinkin nuorisossa vallan uudenlaista innostusta ja elämänuskoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s