Mynämäen pölyttyneen kirkkoklikin emämunaus

Mynämäen kirkkoherra Jouko Kotisalo taivastelee toiseksi viimeisessä seurakunnan kotisivujen blogissaan kirkosta eroamista. Hän syyttää kaikesta vapaa-ajattelijoita. Kotisalo näkee nyt piruja siellä, missä niitä ei ole.

Kirkkoherran on turha yrittää syyllistää yhtäkään kirkosta eronnutta. Sen sijaan hänen pitäisi ottaa lusikka kauniiseen käteen  ja uskoa, että Suomessa on jo  vuosikausia ollut voimassa uskonnonvapaus sekä ajattelun- ja sananvapaus.

Jouko Kotisalo ei nyt tajua, että  kirkosta eronneet eivät ole pakottamassa ketään eroamaan kirkosta. Jospa selittäisin asian näin: he eivät vain halua  veisata vanhoja virsiä yhdessä omaan napaansa tuijottavien  ja kaiken erilaisuuden tuomisevien, pelkästään heteroseksuaalit hyväksyvien  pikkuporvarien kanssa. Jos tämä ei riitä, niin kannattaisi tarkastella myös kirkon omien toimielinten puuhastelua, vaikkapa oman seurakunnan kirkkovaltuuston viimeisintä munausta kappalaisen valinnassa.

On turhaa saivartelua väittää, että kirkko nykyisellään olisi jo erossa valtiosta. Kattia kanssa. Kirkko kumartaa valtiota  rahanahne kieli lotkolla niin kuin uskollisen lammaskoiran tuleekin. Nyt kun maahamme saadaan muitakin uskontoja, olisi oikeus ja kohtuus, että kirkko jättäisi valtion rahat valtiolle ja maksattaisi menonsa yksinomaan niillä, jotka kirkon palveluja tarvitsevat.

Kirkon pitäisi myös hoitaa uskontonsa opettaminen, eikä maksattaa sitä kunnilla, jotka nykyään meidän kaikkien rahoilla palkkaavat uskonnon opettajia kouluihin. Monissa sivistysmaissa kirkko ja koulu ovat täysin erillään.

Kauhistuttavinta on  se klikkiytynyt valta, jota kirkkovaltuustot  käyttävät. Mynämäelläkin tämä virsiä veisaava elin koostuu ilmeisesti  maan hiljaisista, jotka eivät ymmärrä päätöstensä järjettömyyttä. Joukon etunenässä puheenjohtaja, mietoislainen kunnallisneuvos Pertti Vuola, joka myös tuntuu sokaistuneen  pitkäaikaisesta kirkon penkkien hinkkaamisesta.

Mynämäen kirkkovaltuuston viimeisin päätös kertoo jotain täydellisestä ummehtuneisuudesta. Mynämäen kappalaisen valinta voisi hyvin olla kesäteatterin komediasta: papillisissa puuhissa täysin vihreä nuorukainen päihittää kokeneen, paikkakunnalla 20 vuotta toimineen hakijan. Hakijoita oli vain kaksi. Kappalaisen virkaan valttiin Kemiön saaristosta vt. kappalainen Antti Kallio, ei seurakuntalaisille tuttu ja arvostettu  Marja-Liisa Nygren. Seurakuntalaisten toiveita  ei kuunneltu edes puolella korvalla. Valtuuston äänitorvet ovat puhuneet ja piste!

Eiköpä tällaisessa tekopyhässä toiminnassa jo olisi painava syy seurakuntalaisille kirkosta eroamiseen!

Tätä pätevimmän hakijan syrjäyttämistä on noussut kuitenkin ihmettelemään yksi valtuutettu, lehtori Tuula Toivonen. Hän on jättänyt eriävän mielipiteensä kirkkoneuvoston  päätöksestä. Perusteluissa hän tuo esille Nygrenin pätevyyden sekä seurakuntalaisten tyytyväisyyden, luottamuksen ja arvostuksen.

Hiiriäkö siellä valtuustossa istuu vai ihmisiä? Kirkkovaltuusto saisi puheenjohtajansa johdolla mennä nurkkaan häpeämään. Jos tässä virkavalinnassa nyt ei näy pölyttyneisyys, oman edun tavoittelu ja pienten klikkien vallankäyttö, niin ei sitten missään.

Totta totisesti: kirkko on olemassa nykyisellään vain omaa itseään varten. Juuri sen ovat huomanneet nuo 200 000 kirkosta eronnutta. Ja tällä meiningillä lisää tulee!

___________________________

Voit lukea lisäksi  luterilaista kirkkoa ruotivan Kai Sadinmaan  artikkelin Kirkon on noustava riistokapitalismia vastaan (HS 19.6)  painamaalla tästä sinisestä osasta.

___________________________

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, kirkko, luterilainen kirkko, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Mynämäen pölyttyneen kirkkoklikin emämunaus

 1. maria sanoo:

  Kyllä se niin on, että jo valmiiksi moitteettomat eivät kai jumalansanaa niin kovin nuukasti tarvitse, paitsi ulkokultaisuutensa kiillottamiseen.
  Eikö nyt kuitenkin niin ollut, että Kristus vuodatti verta lähinnä huorien ja varkaitten takia, ei niinkään kirkkoneuvostojen jäsenten tai kirkkoväärtien takia.
  Tai tiedä häntä, kun en ollut aikalaisena todistamassa…
  Jos kirkko menisi sinne, missä ahdistus ja hätä on suurinta, tulisi Kristuksen verisille kyyneilille jokin oikea tarkoitus. Uhri ikäänkuin lunastettaisiin…mutta mitä vielä…
  Meidän tulisi muistaa alkusuerakunnan aikoja, jolloin kait senaikaiset finanssimiehietkin saivat tältä hra Kirstolta huutia…
  Kirkon pitä’isi olla syntisiä vareten, eikä sitä varten, että syntiset (ahneet paskat) maksavat sinne veroa…
  vai mitä mieltä olette, arvoisat blogin kurkkijat……?

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Semmoinen uskovaiseksi itseään nimittävä istuu kädet ja jalat ristissä.

 2. Kaisa-Maria sanoo:

  Olen aina ihmetellyt, mihin sitä kirkkoa tarvitaan muuhun kuin riitelemiseen ja rehuamiseen.
  Jumalaan voi uskoa ihan ilmaiseksikin!

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Julkijumalattomat eivät sitä käsitä. Siellä säilytetään erilaisia tavaroita kuten piispa Henrikin värttinäluuta.

 3. Kaisa-Maria sanoo:

  Onkos se Henrikin värttinäluu taatusti tutkittua tavaraa, ja miten tutkittu? Missä ne Henrikin muut luut mahtavat olla? Kuka nappasi Henkan ruumiista juuri värttinäluun? Miten se irroitti sen ja näkikö kukaan?
  Pyhäinjäännökset ovat matkailuvaltteina kovaa tavaraa. Esimerkiksi Nooan arkin lankunpalasia on riittänyt Araratin vuoren tienoilla joka kylään ja vähän pitemmällekin sen verran, että niistä rakentaisi pienen laivaston.

 4. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Ei se kuulemma ole värttinäluu ollenkaan vaan joku muu luu. Joku on epäillyt sitä joksikin kissa luuksikin.

  On jotenkin säälittävää kuinka tuo luunkappale on himoittu. Siitä ovat riidelleet niin luterilaiset kuin katoliset ja vielä musovirasto kolmantena. Missä lienee nykyään. Toivottavasti kuitenkin niin turvassa, ettei joku innokas siivooja heitä sitä tunkiolle.

  Ei niitä uusia pyhäinjäännöksiä tänne niin vain saada ja tämänkin aitoutta on moni tutkija epäillyt sinun lisäksesi. Itse olen sitä mieltä, että oli luu aito tai minkä elukan luu tahansa, se on jo niin monissa liemissä keitetty, että sitä voi pitää aitona piispan luuna. Jotkut ovat kyllä sitä mieltä, että koko piispaa ei ole ollut…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s