Vapaan ajattelun ajateltavissa olevat vaarat

Moni ensi kertaa ajattelua yrittävä ajattelee, että vapaa-ajattelu on helppoa. Ei mitään rajoja: vapaus, veljeys ja tasa-arvo. Mutta kuuseen kurkoittava tottumaton ajattelija kyllä katajaan kapsahtaa. Ajattelu on vaikeampaa kuin sivusta katsoen arvaisikaan.

Otetaan nyt esimerkiksi tuo vapaa-ajattelijoiden kampanja oman ajattelunsa puolesta. Mainoskampanjassaan laittoivat Turussa ja Helsingissä busseihin iskulauseita, joita olivat ajatelleet: “Jumala tuskin on olemassa. Lakkaa siis murehtimasta ja nauti elämästä.”

Heti alkuunsa ajattelivat aivan väärin uskovaisten mielestä. Koska uskovaiset olivat vuosituhansia  ajatelleet: “Jumala on olemassa.” Nauttimispuolesta ei oltu varmoja.

Mutta tuossa Jumala-osuudessa vapaa-ajattelijat ajattelivat luvattoman hatarasti. Kenen jumalasta on nyt kysymys? Maailman kaikkien uskontojen kaikista jumalista vai kristinuskon Jumalasta? Kaikkien uskontojen kaikki jumalat ovat pois laskuista, koskapa vapaa-ajattelijat ovat ajatelleet panna lauseeseen yksikön: Jumala. Ja olivat kirjoittaneet isolla alkukirjaimella. Vai johtuikohan se siitä, että sana oli lauseen ensimmäisenä?

No, nyt on ilmennyt, että jospa he eivät ole ajatelleet ollenkaan kristittyjen Jumalaa vaan islamin Jumalaa?

Kuulemma ainakin Abdullah Tammi, islamin käännynnäisprofeetta vieraalla maalla on osoittanut plakaatti kädessä mieltään Helsingissä rautatieaseman liepeillä huutaen rumia iskulauseita vapaa-ajattelijoiden ajattelemattomasta pilkasta sitä Jumalaa kohtaan, jota on vain yksi ja joka ei ole kolmiyhteinen, vaan profeetta Muhammedin oppien mukaan palvottava ja jonka pilkasta voi syttyä minä hetkenä tahansa Pyhä Sota. Tämä taas ei olisi orienttileirissä ollenkaan hassumpi ajatus, koska mahdollisuus paratiisista nauttimiseen ja nuorien tyttöjen hyppyyttämiseen polvella olisi tuota pikaa kuolemanjälkeistä elävää elämää.

Vapaa-ajattelijat ajattelivat poistaa koko Jumalan busseista ja olivat tyytyväisiä, koska toivoivat sovun näin syntyvän. Itse asiassa Jumalan poistaminen oli heille ykshailee, sillä eivät he  jumaliin tähän päivään mennessä ole uskoneetkaan.

Eivät he myöskään ymmärtäneet, vaikka kuinka ajattelivat, miten tämä nyt vaikuttaisi fasismilta tai rasismilta, josta bussikuskeina toimivat Abdullahin leiriin kuuluvat heitä syyttivät kieltäytyen ajamasta metriäkään bussia. Tähän ne bussikuskit, jotka ovat vakaumuksellisia kasvissyöjiä ja vapaa-ajattelijoita, vastasivat siten, että ajattelivat kieltäytyä ajamasta busseja, joiden seinillä oli hampurilaisketjujen mainoksia.
Vapaa-ajattelijoiden mainos muuttui siis muotoon: “Iloitse elämästäsi kuin se olisi ainoasi. Koska se on.”
Kukaan ei ole vieläkään tyytyväinen mihinkään. Raastuvassa tavataan!

Ajatteleminen on siis kovin vaarallista ja se on paras jättää filosofeille, jotka harvemmin  ovat saaneet ajattelullaan aikaan sotia tai muita käytännön ratkaisuja kotitalouksien puimiin, sillä heidän ajattelustaan ei  onneksi ota tolkkua vanha Erkkikään, joka sentään on haka vapaa-ajan ajattelussa.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, kirkko, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Vapaan ajattelun ajateltavissa olevat vaarat

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Sekopäitä kaikki! Paras uskoa vain vapaan rakkauden antiin. Se vasta on jumalaista, kun kohdalle sattuu!
  Ajattelemista ei missään tapauksessa pidä jättää filosofeille eikä kaiken maailman Abdullaheille, sillä miesjärki ei koskaan voita naisjärkeä.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Hyvälle miehelle riittää tatavat kädet. Tapasin kerran näppäräsormisen kirurgin, joka asensi minulle sydämentahdistimen. Sitä asentaessaan hän rupatteli niitä näitä.

   Tuli ilmi, että velikin oli jonkun verran käynyt kouluja, mutta siitä oli valitettavasti tullut filosofi, eikä sen kanssa voi oiken puhua mitään, kun se aina menee semmoiseksi pähkäilyksi. Että näin asikkaiden kanssa on sitten mukava rupatella, aika kuluu rattoisasti, kun ei tarvitse turhia miettiä

   Se sydämentahdistisn toimii hyvin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s