Maaseutukulttuurin ystävälliset äindinkasvot

Tunnettu vastavirran kulkija Kauko Röyhkä, josta taas on tullut turkulainen, tokaisi taannoin Turun kulttuuripääkaupunkihankkeesta:

“Koko homma kuulostaa byrokraattien juonittelulta. Minulle on  ihan sama, vaikka kulttuuripääkaupunki sijaitsisi Alaskassa. Oikea kulttuuri tapahtuu maan alla, ja viralliset tahot eivät sinne näe. Jutut, joita kulttuuripääkaupungin nimissä puuhataan, ovat vain komealta kalskahtavaa tyhjyyttä.”  (TS 19.6.)

Helposti myöntää puheen todeksi. Oikein näkee mielessään silmäätekevät kekkaloimassa yhdessä jos toisessakin kaupunkien kulttuurieliitin tilaisuudessa. Viimeksi uutiskuvissa Matti Vanhanen, ketku suoraan politiikan huipulta, näyttelemässä suomalaista intelligenttiä  Ateenan yössä  uuden Akropolis-museon avajaisissa.

Mutta mitähän Röyhkä sanoisi maaseudun kulttuurista? Se ei kätkeydy tosin  maan alle, vaan tapahtuu maan päällä ja viralliset tahot siitä viisveisaavat. Se on tarkoitettu kotikutoisena oman kylän väelle. Useimmiten se on  tuotettu talkoovoimin ja pienin kustannuksin.

Maaseutu on perinteisesti tahkonnut kesäteatteria, museoinut mitä museoitavissa on, avannut kirkkojensa ovet turisteille ja ideoinut persoonallisia markkinoita, esitellyt sekä harrastajien että ammattilaisten taidetta, järjestänyt suvisoittoja, yhteislaulutilaisuuksia, riukuaidan tekoa, lampaiden keritsemistä,  perinneruokailua ja lavatanssija.  Ainakin määrällä voi leuhkia.

Uskon, että radikaali Röyhkä näkisi tämän maaseutukulttuurin sieluun ja ytimeen: ollaan ainakin rehellisesti sitä mitä ollaan. Kulttuurikekkaloitsijat  rajoittuvat kunnanjohtajaan, joka yleensä tylsän puheensa jälkeen ymmärtää lähteä kotiinsa. Kuten viimeksi Laitilan Munamarkkinoilla.
Ilahduttavaa on, että mukaan on tullut yhä enemmän myös lasten ja nuorten puurtamia töitä ja esityksiä. Kaikkea ei ole vielä museoitu!

Nyt poimin vain kaksi  vanhoista kaavoista irti päässyttä pientä helmeä. Ensimmäinen on Lemussa kirjaston tiloissa esillä oleva näyttely Auringonmunia ja keijuja. Kuviskoululaisten töitä. Uniikki juttu. Työt on tehty ammattitaiteilijan, Maritta Suojasen johdolla. Materiaalina ovat  erilaiset luonnon antimet esim. käävät sekä paperi. Tekijät ovat pohtineet sitä, millaisia jälkiä kukin jättää itsestään. Elämää!

Toinen helmi on Pionien koti ja pionivaari Taivassalossa. Miehellä on 50 000 tainta varastossa ja pihalla kasvamassa sellainenkin ulkomaanelävä kuin pioni Kazakstanista.  Pionivaari Matti Uusi-Honko maan johtava pioninkasvattaja ja Pionien kodin isäntä, kukkaiskulttuurin pioneeri.

Maaseudulla annamme kaikkien kukkien kukkia!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Maaseutukulttuurin ystävälliset äindinkasvot

 1. SIS sanoo:

  Pionien kodista sainkin tuulahduksen tänne kotipihalle, kun mieheni tänään istutti – ja huolellisesti hevosen paskalla lannoitti – kaksi Matin lahjoittamaa pionin tainta. Saapa nähdä kuinka lähtevät kukoistamaan tässä maaseudun rauhassa. Uskon, että hienosti, sillä Matti vakuutti, ettei tuon helpompaa kasvatettavaa olekaan. Vältä turhaa kohkaamista.
  Röyhkää voi taas nähdä Turussa. Opiskeltiin samaan aikaan kotimaista kirjallisuutta Turun yliopistossa ja kirjallisuus viitoitti molempien ammatinvalintoja: toinen kirjoittaa, toinen välittää ja tarjoaa – molempia tarvitaan! Ei mennyt opiskelu hukkaan.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Jotenkin kiehtova yhdistelmä vaari ja pionit, tai paremminkin upea yhdistelmä: säät ei voi säikyttää kumpaakaanlajia!

 2. Kaisa-Maria sanoo:

  Kuten osuvasti sanoit Hymyilevä, Kauko Röyhkä on pelkkä kulttuurikekkaloitsija. Mitä hyötyä tästä jätkästä on koskaan ollut ympäristölleen? On helvetin helppo arvostella muiden tekemisiä, kun itse ei ole tehnyt mitään todella merkittävää.
  Vanhanen on sentään tuottanut hupia koko kansalle ja rahaa iltapäivälehdille.
  Pionivaari Uusi-Hongon asettaisin korkealle, mainittujen herrojen yläpuolelle. On saanut aikaan jotain näkyvää, ihastuttavan kaunista ja kestävää. Ovathan pionit monivuotisia. Ainakin huonosti hoidettua pihapiiriäni ne joka vuosi kaunistavat avatessaan uhkeita pallojaan.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Kaisa-Maria, älä ole niin kitkerä. Kauko Röyhkä on komea mies ja sellaisen ei niin merkittäviä tarvitsekaan saada aikaan. Vanhanen on seksitön pökkelö ja sellaisen pitäisi edes jotain merkittävää saada aikaan.

   Pionivaarin on omaa luokkaansa kuten sanoit.

 3. Kaisa-Maria sanoo:

  Kauko Röyhkä olisi omimmillaam Lusifer-grillihiilien mainoksissa. Ei ole minun miestyyppiäni tämä ylväs kulttuurikekkaloitsija.
  Pidän enemmän Vanhas-tyyppisistä miehistä, jotka hoitavat virallisen hommansa, mutta naisiin törmätessään sekoavat niin säälittäviksi, että niitä on varjeltava kaikelta pahalta. Tällaisten miesten kautta vilpittömästi rakastava nainenkin voi vaikuttaa.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Sinä et Kaisa-Maria ymmärrä miehistä yhtään mitään. Eihän mies (siis Vanhanen) edes muista mitään, sekoittaisi varmaan kriittisessä tilanteessa naisten nimetkin, honkkeli.

 4. Kaisa-Maria sanoo:

  Totta! En valitsisi Röyhkää enkä Vanhastakaan. Minulle riittäisi aivan tavallinen mies, joka tienaisi kohtuullisesti, mutta olisi kiltti ja sopivasti tyhmä.
  Selainen mies osaisi myös korjata vaalenpunaisen skootterini, kun se tulee vanhaksi.
  Nyt se sentään vielä pörisee. Haku on päällä, mutta seksikäs nahkapuku on helteen takia ollut pakko riisua.

 5. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Et sinä tyhmää miestä löydä mistään. Sinun pitää ainakin näytellä, että pidät miestä viisaana. Se rikkinäinen vaaleanpunainen skootteri on hyvä veto: naapurinmieskin tulee mielellään sen korjaamaan…

 6. Kaisa-Maria sanoo:

  Turha opettaa sorsaa sukeltamaan! Tiedän homman entuudestaan.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Ahaa, onko suurikin vika skootterissa? Taitaa mennä oikein ylitöisi. Ne tulevat kalliiksi, ne ylityöt. Mutta hyvää remonttimieheen kannatta aina panostaa, eivät hutiloi työssään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s