Luksus – riiston veli, tai ainakin serkku

Kulttuuri on sillisalaattia, johon voi heittää mitä aineksia vaan; tapa elää, tapa ajatella, taidetta ja vanhoja Suomi-filmejä, pölyisiä kirjoja, runoja ja torvisoittoa, rukinlapoja ja vanhoja puukkoja ja puntareita,  teatteria, Savonlinnan oopperajuhlat ja Venetsian Biennale…

Luetteloa voi jatkaa vielä ainakin yhdellä tavarakulttuurin ilmentymällä, luksuksella. Helsingissä esillä olevan Luksus 09 -näyttelyn ideologiasta kertoo Katariina Norontaus jutussaan Luksus perjantaisessa (26.6.) Turun Sanomissa. Juttu teki vaikutuksen ja pani ajattelemaan.

Luksus tuo heti mieleen naurettavan Rolexeilla leikittelyn,  luksukseen kuuluvat  muotisuunnittelijoiden ihmeelliset luomukset, avoautot, samppanjavispilät, kassakaapeissa säilytettävät timanttikorut ja paavin käsintehdyt kengät.

Pelkkää öykkäröintiä

Joku irvileuka voisi koko roskan kuitata yhdella sanalla: raha. Naisihmiset vääntelehtivät kateudesta: luksusta, ruusuja epäkäytännöllisessä desing-maljakossa! Armoton erehdys, jos tällaisen öykkäröinnin sotkee vakavasti otettavaan kulttuuritoimintaan.

Kun herra Solomon Guggenheim keräsi modernia taidetta ja rakennutti kuuluisat museonsa hän puuhaili kulttuurin parissa rahoineen. Mutta en jaksa uskoa ihan kaikkiin rahakasoihin, en ainakaan niiden miljardöörien, joille kulttuuriksi riittää rahakasojensa kasvattaminen ja kääntely, etteivät alimmaiset setelit homehdu.

Elämän irvikuva lama-aikana

Luksus 09 -näyttely Helsingissä on elämän irvikuva,  ja vielä parhaaseen lama-aikaan. Luksusmuotoilija puhuu arjen vastapainosta, mielihyvän tuottamisesta. Hiukan hymyilyttää muotoilijan intoilu:
“Luksus on hetkiä, tunnelmia, irtiottoa arjesta, yhdessäolo, aikaa ja nautintoa.”
Ja kissan posket ja mansikat! Noiden juttujen pitäisi kuulua jokaisen ihmisen arkipäivään, ei vain juhlaan. Tervettä vaihtelua siis, mutta muotoilija ilkeää uskotella, että jopa sienestäminen on luksusta.

Kuuroille korville puhun, sillä muotoilija vakuuttaa: “Luksus voi syntyä välillisesti kauniiden tavaroiden kautta, mutta siinä ei ole kyse omistamisesta. Luksuksen tekevät kokemukset”. Kokemukset rahasta? Luksuksessanne haisee pelkkä raha ja sen kalastelu. Rahalla saa ja hevosella pääsee, sanottiin ennenvanhaankin. Saatiin kokemuksia, Pohjanmaan puukkojunkkareiden malliin.

Haloo luksuspellet, haloo!

Normaali elämäkö siis muka luksusta? Elämän pitäisi olla jokaiselle ihmiselle tasapainoista ja elämisen arvoista, hyvää arkea, ei mitään luksusta. Luksusta on luksuspelleille kaikki se, mitä on vähän kuten Matti Vanhasen desing-maljakko, joka sekin putosi ja meni tuhannen tuusan nuuskaksi.

Kuunnelkaapa tätä: “Merkkikäsilaukkujen omistaminen vahvistaa identiteettiä, luksus paikkaa  huonoa itsetuntoa.”
“Merkkitavara edellyttää yleisöä.”
“Intiimiä luksusta on nautiskelu merkkitavaroista samanhenkisten piirissä.”
“Kiinnostavaa on tunnistaa hillitty merkkituote vaikkapa tietynlaisesta tikkauksesta ja vain toisten asiantuntijoiden kesken.”
Haloo luksuspellet, koko maailmassa on lama!

Kyykytetään köyhiä!

Näyttelyesitteessä sanotaan luksusta “elämänpoliittiseksi ilmiöksi, jolla luodaan aina eroja“. Eikö kenenkään päässä soi  vieläkään mikään kello: rikkaat ja köyhät, erot vain suuremmiksi!  Tässä teille hiukan luksusta!

Demokraattista luksusta on kuulemma se, kun “saa olla rauhassa ja nukkua pitkään, pitää olla tyytyväinen puhtaaseen ilmaan, tilaan ja hiljaisuuteen.”  No, siinähän on kylliksi köyhälle: pelkkää ilmaa. Ja ollaan tyytyväisiä: köyhät kyykkyyn!

Luksus on emävalhe

Tällaistakin pääsee luksusystävällisestä suusta: “Tuote ei voi edustaa luksusta, jos sen alkuperään ja tuottamiseen liittyy eettisesti epäselviä asioita tai vaiheita.“ Nyt tuli suusta sammakko ja emävale: luksus on kautta aikojen tuotettu epäeettisesti ja valheisiin perustuen, mennään nyt vaikka 1800-luvun Amerikan etelävaltioiden suurille puuvillaplantaaseille, jotka tuottivat luksusta orjatyöllä.
Mitähän nykyisessä Kiinssa tapahtuu? Missähän ja millä voimin ne Marimekonkin kankaat kudotaan?

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Luksus – riiston veli, tai ainakin serkku

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Luksusta on se, että pystyy olemaan tasapainossa eritoten itsensä, mutta myös ympäristönsä kanssa. Mainitsemasi luksus perustuu siihen, että hankit jotain, mitä joku voi kadehtia.
  Eräällä naamansa valkaisseella, hiljattain kuolleella laulajalla oli luksusta ympärillään kerrakseen. Eikä rahakaan tehnyt kiusaa.
  Lehtitietojen mukaan voidaan olettaa, ettei hän kovin onnellisena kuollut.
  Minulle on luksusta, että aurinko paistaa ja ajelu skooterilla kohti kesäteatteria viilentää hellepäivänä vartaloa kummasti. Kannattaa kadehtia.

 2. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Joo, mutta et sinä mitään merkkikäsilaukkuja osta tai himoitse timanttikaulanauhoja. Skootteri sinulla on, mutta sitä ei lasketa luksukseen.

  Tuo mitä mainitsit esim. tasapainosta itseni kanssa on normaalia tai pitäsi ainakin olla, samoin auringonpaiste kuuluu kaikille. Nämä kuuluvat hyvään elämään, joka pitäisi taata kaikille ihmisille. Hyvässä elämässä ei turhaa luksusroinaa tarvita.

  Tuo luksuspöllöjen kadehtiminen ja turhien tavaroiden hankkimen on sellaista vähän sairaiden ihmisten touhua. Rahamiehet ovat oivaltaneet näiden ihmisten heikkouden ja myyvät heille sellaista turhuutta, jota nämä rahaa mutta ei järkeä omistavat kutsuvat luksukseksi. Minä sanoisin sitä romun hankinnaksi.

  Hyvää elämää ja kesän jatkoa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s