Henkisavujen salliminen lisää rippikouluintoa

Viekkaasti kirkko yrittää helliä sitä käsitystä, että rippikoulun käyminen olisi pakollista. Joskus vanhoilliset vanhemmat lupaavat perilliselleen tuosta oleskelusta jossakin jumalanselän takaisessa leirikeskuksessa palkkioksi mopon.  No, ei sitten muuta kuin tupakat ja kännykkä taskuun ja menoksi!

Ja sielläpä sitten olet sivistyksen ulottumattomissa. Oppivaiset nuoret huomaavat nopeasti, että eksegetiikka  menee helpommin toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, kun pystyy samalla iltaisin opiskelemaan erotiikan alkeita ja välillä käymään  salaa tupakalla.

Rippikoululeireillä pössytellään surutta ainakin Vakka-Suomessa.  Maskussa, Mynämäessä ja Uudessakaupungissa suhtaudutaan nuorten rippikoulutupakointiin eri tavoin, selittelevästä sallivuudesta lain  edellyttämään kieltoon alle 18-vuotialle.

Lammasmaiseen tapaansa kirkkoihmiset katsovat ainakin Mynämäessä selvää kieltoa läpi sormiensa. Ehkäpä siksi, että asiassa on oikeastaan oma lehmä ojassa. Kirkkoherra Jouko Kotisalo sanoo Vakka-Suomen Sanomissa (3.6.):
-Kirkkohallituksen ohje on, että leireillä ei saisi polttaa. Todellisuudessa  joudumme kuitenkin elämään ihanteiden ja realismin kanssa. Mynämäessä on vanhempien luvalla saanut polttaa.
Kas, kirkkoherra  pesee käsiään tuttavansa  Pilatuksen tavoin!

Julkisissa anniskelupaikoissa tupakointi on kielletty.  Tupakointipaikkoja ei lain  mukaan saa alaikäisille rakentaa. Tupakanpoltto on kiellettyä peruskoulussa, miksi sen kieltäminen rippikoulussa on niin vaikeaa?

Mynämäessä on rakennettu rippikoululaisille  oma tupakointipaikka.
Seurakunnan nuorisotyöntekijä Petri Hömppi selittää, että paikasta yritetään tehdä epäsuosittu, sinne saa mennä vain yksi kerrallaan. Meneeköhän tämä nyt edes lain  hengen mukaan?

Eli miten olisi, jos tupakointikieltoa rikkova lähetettäisiin yksinkertaisesti kotiin. Tässä kohdin on nyt se oma lehmä ojassa ! Sehän tässä  jurppii realismia kovin huonosti tuntevaa kirkkoherraa, että moni kieltoa uhmannut lähtisi innolla kotia kohti. Paljastuisi, että ei rippikoulu niin kovin suosittu tosiasiassa olekaan. Sekin selviäisi, että rippikoulun käynti ei ole suinkaan pakollista. Tilastot alkaisivat näyttää kovasti laskevaa suuntaa.

Uudessakaupungissa on selvät sävelet: tupakanpoltto on kiellettyä ja se ei onnistu edes vanhempien lupalapuilla, toteaa kirkkoherra Esa Mierlahti. Seurakunnan nuoriso-ohjaaja  Hermanni  Eskoli sanoo suoraan, että jos nuori jää kiinni tupakanpoltosta, leiri päättyy hänen osaltaan siihen. Maskussa taas nuorisopappi Jouko Henttinen menee vanhempien selän taakse ja selittelee sitä sun tätä. Vetoaa jopa kirkkoneuvostoon, joka löperyydessään ei ole uskaltanut ottaa asiaan kantaa; siitä vaan merkitylle tupakkapaikalle henkisavuja vetelemään! (Vakkis 3.6.)

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, kirkko, luterilainen kirkko, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Henkisavujen salliminen lisää rippikouluintoa

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Mitä nuo viisaat kirkonmiehet mahtavat tykätä keskarin litkimisestä erotiikkaopintojen ohella noilla rippikoululeireillä?

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Viisaasti tietenkin sulkevat silmänsä ja kieltävät kaiken.

 2. Nils-Åke sanoo:

  Hengellisiä henkisauhuja riparilla!
  Sekä tupakan että tavallisen ruokakaupan oluen myynti on kiellettyä alle 18-vuotiailta. Myös niiden välittäminen on kielletty
  alle 18-vuotiaille.
  Tuntuu aika kummalliselta, että joillakin rippileireillä saa tupakoida jos vanhemmat ovat antaneet siihen luvan. Tämä on yksinkertaisesti lainvastaista eikä vanhemmillakaan ole oikeutta antaa lapsilleen lupaa tupakoida rippileirillä.
  On hyvä, että ainakin joissakin seurakunnissa noudatetaan lakia.
  Mutta miksi joillakin leireillä sitten saa tupakoida. Seurakunnat ovat tässä asiassa ilmeisesti puun ja kuoren välissä. Ei ole edullista antaa sellainen kuva, että leirilä poistaminen voisikin olla hyvä asia. Kirkko antaa sellaisen mielikuvan, että jokaisen on käytävä rippikoulu ja sen päätteeksi nuorille järjestetään juhlia lahjoinen. Näin kirkko varmistaa ”jälkikasvun”. Näistä nuorista tulee passiivia kirkon jäseniä, jotka käyvät kirkossa ainoastaan jonkun läheisen häissä tai hautajaisissa ja kentis kuuntelemassa kauniimpia joululauluja. Mutta he maksavat veroa ja se on tärkeintä.
  Juttu onkin niin, että eivät nuoret tarvitse rippikoulua, vaan kirkko. Siitä syystä ei pidä olla turhan ankara tässä tupakka-asiassakaan.
  Miksi nykyisin järjestettään niin paljon tällaisia viikon mittaisia leirejä? Ennen rippikoulua käytiin keväällä kaksi viikkoa ja toiset kaksi viikkoa syksyllä Ja joka arki-ilta.
  No ensinnäkään nuoret eivät viitsisi enää tuhlata neljän viikon arki-illat tähän ja toiseksi tällainen viikon leiri on myös kirkon työntekijöille virkistävä loma arkisen aherruksen lomassa.
  Televisiossa näin rippileiriläisten olevan pyöräretkellä Ahvenanmaalla. Mikäs sen hienompaa ja kun oltiin oman seurakunnan ulkopuolella, niin päivärahatkin juoksivat.
  Rippikoulun tärkein asia on opettaa kristillistä uskoa ja etenkin luterilaista kristinuskoa. Nyt tällä viikon leirillä opitaan kaikkea muuta, mutta varsinaisen katsomuksellisen uskonnonopetuksen
  kirkko jättääkin koulun tehtäväksi.

  • tammikuu44 sanoo:

   Taas kerran tullaan siihen, että kirkko pitäisi erottaa omaksi yhdistykseksi muiden yhdistysten joukkoon ja panna se huolehtimaan omista töistään eli uskonnon opetuksesta kokonaan itse. Eli kouluista pois tunnustuksellinen opetus kokonaan. Kirkkko ei saisi myöskään maksattaa omiin hommiinsa kuuluvaa opetusta kunnilla kuten nyt: kunnat maksavat uskonnonopettajien palkat.

   Kirkon työntekijät eivät nähtävästi pysty huolehtimaan kurista senkään vertaa kuin opettajat koulussa, jos sallivat tupakanpolton.

   Kouluissa pitäisi myös selkeämmin tuoda esille se, että rippikoulun käyminen ei ole pakollista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s