Mutta kuinka käy Luttiselta rockenroll?

Monitoimimiehistämme kuuluisin lienee presidenttimme Urho Kekkonen. Jopa ilkeät rockenrollmiehet innostuivat hänestä laulamalla, että Kekkonen tekee sitä, Kekkonen tekee tätä, mutta kysyivät piruuttaan: Mutta kuinka käy Kekkoselta rockenroll?

Samaa jokapaikanhöylää tuntuu olevan uudessa Vakka-Suomen taideyhdistyksen puheenjohtajassa Rauno Luttisessa. Kaiken lausumisen, kirjoittamisen, maalaamisen, taidenäyttelyjen järjestämisen, musisoinnin, sukututkimuksen, yhdistystoiminnan ja politikoinnin lisäksi hän harrastaa hikijumppaa. Se on niin lähellä rockenrollia, että nostaa paikallistason monitoimimiehen Kekkosen ohikin.

Tällaisia innostuneita monitoimimiehiä kaivataan täällä maaseudulla. Omasta takaa on jo  monen alan taitajia, jotka tarvitsevat vain tarpeeksi innostuneen vetäjän. Pyhärannassa asuva Luttinen on tunnettu ja suosittu ainakin omalla paikkakunnallaan, siitä todisteena ovat kansansuosion saneet kesäiset musiiki-illat.

Harva tosin tietää, mikä koko Vakka-Suomen taideyhdistys on, mutta arvatenkin sen tarkoitus on edistää ammattitaiteilijoiden ja erilaisten harrastuspiirien toimintaa. Hyvä asia, sillä  kirjoittaminen, näytteleminen tai kuvataiteen harrastaminen on hyvin monelle – varsinkin vanhemmalle väelle – tärkeä juttu.

Harrastajat eivät kuvittele enää liikoja itsestään, vaan nauttivat tekemisestä, asioiden katsomisesta jostain uudesta perspektiivistä ja nauttivat pelkästä yhdessäolostakin. Nuoret taas voivat saada kimmokkeen tosissaan otettavalle taiteilijan uralle.

Parikymmentä vuotta sitten heräsi maailmalla ajatus kulttuurin kuulumisesta kaikille, elämän laadun parantamisesta antamalla ihmisille mahdollisuuksia tehdä itse taidetta, harrastaa näyttelemistä, rakentaa taloihin harrastustiloja, olla yhdessä. Puhuttiin ruohonjuuritason kulttuurista. Esimerkiksi Ranskassa monia slummialueita saatiin rauhoittumaan ja nuoret jonkinsortin järkevien toimintojen pariin.

Meilläkin innostuttiin. Alettiin kuntiin perustaa oikein kulttuurisihteerin virkoja. Hanke epäonnistui. Syykin on selvä: virkamiestyönä kulttuuri ja taide, ei edes pannulappujen nyplääminen lähde kunnolla ja elävänä käyntiin. Tarvitaan oikea ja aito kylähullu, joka saa ihmiset innostumaan.

Arvelisin, että tässä taideyhdistyksen vetäjässä  Rauno Luttisessa on nyt jotain sellaista ihmisläheistä, innostavaa kulttuurin Pelle Hermannia, joka ei pelkää mitään. Eikä pelkääkään, haaveilee oopperan toteuttamisesta jossain Pyhärannan perukoilla, josta rukouskaan ei kuulu kuin huutamalla. Hyvä, Luttinen, muista rockenroll!

Luttinen panee vieläkin paremmaksi:”Kyllä miehilläkin on tunteet.
Luttinen puhuu läpiä päähänsä: “Kyllä miehetkin tykkää runoista.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Mutta kuinka käy Luttiselta rockenroll?

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Toivottavasti pyhärantalainen ooppera toteutuu. Se olisi loistava yleisömenestys!
  Aiheita tästä pikkuisessa Mikki-hiiren pärstää tai kolmiapilaa muistuttavassa riitaisesta kunnasta löytyy yllin kyllin. Laulajat voisivat edustaa omaa kirkkokuoroa ja puherooleihin riittäisi suulaita sankareita kunnanvaltuustosta. Päätähtenä ja ensirakastajana saattaisi toimia muuan Iivo. Itseoikeutettuna prinsessana tietenkin olisi pitkään vaikuttanut kunnanjohtajalady. Taustan rekvisiitaksi sopisivat viherhenkeä rokin rytmiin humisevat Rihtniemen tulevaisuuden tuulivoimalat.
  Joten käsikirjoitus käyntiin ja täysi rähinä päälle, sinä mitään pelkäämätön Luttinen! Ettei vaan jäisi pelkäksi lupaukseksi?

 2. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Pitäisiköhän siinä oikein osata laulaa? Mutta ajatuksena tietenkien kiehtova. Rauman Pitsiviikko jäisi vallan Pyhärannan oopperajuhlien varjoon.

 3. SIS sanoo:

  Sen verran Luttisen puheenjohtajuus vaikutti allekirjoitaneeseenkin, että liityin Vakka-Suomen taideyhdistyksen jäseneksi. Nyt täytyy vaan varoa, ettei saa lisää hommia niskoilleen. Liittymiseni oli lähinnä periaatteellista tukea toiminnalle.

  Kunnan virkamiehenä ja kulttuurin monitoimiottelijana en koe asemaani ristiriitaisena. Kyllä virkamieskin voi olla ihminen ja tehdä työtään sydämellä. Innostunut virkamies voi edustaa ihan positiivista henkeä, mutta pikkusen se vaatii uskallusta. Innostua voi niin monesta muustakin asiasta kuin kunnallisesta byrokratiasta. Täytyy uskaltaa laittaa itsensä peliin.

  • tammikuu44 sanoo:

   Tarkoitin lähinnä niitä kulttuurisihteereiksi koulattuja tyyppejä, joilla ei oikein ollut käsitystä mihin ovat ryhtymässä; toki rakastivat kulttuuria, kun se on kivaa ja sopii sivistyneelle ihmiselle, jopa opattajalle.

   Sinulla on sielun paloa ja näkemystä. Harvoilla on.

   Hitto vieköön, mitä enemmän ajattelen kirjastonhoitajia, sitä enemmän perun sanojani. Mutta yritänpä näin: kirjastoihmiset ovat poikkeus tuossa virkamieskunnassa, joka yleensä on kankeaa ja vailla sielun paloa.

   Mitä?

   • SIS sanoo:

    Älä tyttö pieni yleistä, meitä on niin moneksi… Ei kaikki toimittajat löydä Pascalia pyöräilemästä, eivät kaikki räväytä. Se on taitolaji. Ja halu.

    Vieläkin ikävöin sinua Vehmaan opettajakuntaan, joka ei välttämättä nykyisin ole se kaikkein viriilein. Mutta onneksi on uusia innokkaita sydämestään mukana olevia… tässä nyt kannata menneitä parkua. Mutta kiitos työtoveruudesta <3.

    Virkamiehenä on kiva olla, kun toi palkka juoksee. Ja kun paljon tekee, täytyy kestää kritiikkiä ja joskus saa jopa paistatella henkisissä hyväilyissä. Jos mitään ei tee, ei mitään saa. Suukko sulle! Jatka samaan tahtiin.

 4. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Mun täytyy jollakin konstilla tulla sinne katsomaan tuota Vuorisalmen näyttelyä. Soittelen sulle kyllä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s