Sukka

Tietokoneriippuvainen poikani Kalle ei vielä tähän päivään mennessä ole oppinut tietämään, mistä sukat tulevat. Niitä vain on. Sukkalaatikossa. Kun sellaisen illalla riisuu jalastaan ja pudottaa  lattialle eikä kiinnitä siihen sen kummempaa huomiota, se eräänä päivänä ilmetyy taas sinne sukkalaatikoon puhtaana, hauskasti kaksi samanlaista sukkaa sisäkkäin.

Nyt olen huomannut, että bittien sekoittamien päiden lisäksi on olemassa taitellisen hurmion sekoittamia päitä, joissa ei ole selvinnyt sukan arvoitus. Taiteilija sanoisi “sukan olemus“, “henki“, “se mitä se edustaa“. Siis onko se muna vai kana.

Jos sukka on taidemuseossa, se on ehdottomasti taidetta. Eritoten mytyssä oleva likainen, hikinen sukka. Kukaan hullukaan ei laita käytettyä sukkaa vitriiniin, jos se ei ole taidetta. Kävin katsomassa sellaista Wäinö Aaltosen museossa Turussa.

Siellä on tällä hetkellä yläkerrassa  virolaisen Marko Mäetammin pienimuotoinen näytely, jossa on esillä neljä teosinstallaatiota ja kaksi videoteosta. Yleisnimenä on Perhe. Esittelylehtisen mukaan teoksista välittyy kertomus taiteilijan, aviomiehen, isän ja opettajan ristiriitaisista rooleista. Onko hän kyllin vahva tässä maailmassa? Hyvä kysymys.

Ymmärrän taidetta. Tuossakin vitriinissaä on jotain tuttua: sukka! Sukka vitriinissä! Katsonpa lähempää. Reikä isonvarpaan kohdalla. Taitavasti laskostettu sukka vitriinissä. Taiteilija on kuulemma löytänyt tämän sukan tyhjästä huoneistosta, johon hän oli perheineen muutamassa. Mikä löytö!

Olen ihastuksesta mykkänä; voi, voisikohan taiteilijan kutsua vierailulle poikani asuntoon, saisi vapaasti kerätä likaisia sukkia lattialta! Sitten mietin, miten saisin poikani keräämään sukkansa lattialta, saisin poikani heittämään ne edes pesukoneeseen. Märät sukat voisivat kuivua  näyttelysalissa narulla. ..Toiveajattelua… Painan murheissani pääni alas.

Kerroin sukasta eräälle runoilijalle. Hän alkoi heti tulkita sukkaa runona.

Hän  sanoi, että sanat kylläkin eroavat sukista, eikä niitä parane panna vitriiniin. Hän pystyi tulkitsemaan sukkaa sitä näkemättä, koska oli tottunut sanoihin. Sukat ovat lämpimämpiä kuin sanat.

Sukista voi vaistota niiden käyttöajan, nähdä kuinka paljon ne ovat kuluneet.  Ja reikä isonvarpaan kohdalla saa runoilijan oikein hurmioon. Maailma vuotaa siitä sisään, varvasta alkaa palella. Sanat eivät tarvitse suojakseen vitriinä. Niitä syntyy helposti tietokoneella. Joku on tehnyt sanoista taidetta, kun joku toinen jotain ymmärtää.

Kiittelin kahvista ja läksin.
Hitto: en ymmärrä installaatioista enkä runoista  mitään, puhumattakaan sukista.
Pitäköön Kalle sukkansa lattialla, kunhan ei tee niistä taidetta, ei installaatioita eikä runoja.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, mynämäki, sano suoraan, taide, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Sukka

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Lämmitettiin saunaa aikuisen poikani kanssa mökillä. Tepastelin verannalla sukkasillani, jolloin poika huomautti:
  – Sinulla on äiti sukat eri paria, toinen musta ja toinen tummanharmaa.
  – No mitä se nyt haittaa tässä iässä!
  – Haittaa se vähän periaatteessa, sillä itse olet opettanut minulle, että jos ei ole pienissä asioissa tarkka, niin isommatkin asiat riistaytyvät helposti hallinnasta.
  – En minä sillä sentään sukkia tarkoittanut!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s