Korruptio piileksii korpikuusen kannon alla

Herra Madoff on saavuttanut vankilatovereidensa luottamuksen, luki keskiviikon Ilta-Sanomissa. Konnat arvostavat sitä, että Madoff ei ole vasikoinut omista konnakavereistaan.
Loistava uutinen;  tarvitsemme positiivisia signaaleja, rehellisyyttä, ihmisiä, joihin voi luottaa!
Suomessa tapahtuu jatkuvasti samanlaista: ei korppi korpin silmää noki.

Politiikalle, politiikoille ja vaalirahoitukselle nauraa naurismaan aidatkin, suuryhtiöiden toimitusjohtajien päätähuimaavat palkkiot ja bonukset eivät ole  lasten katseltavaa eikä kenenkään nieltävissä. Salailua ja muistamattomuutta, suoranaista huijausta. Korruptiota.

Ja Suomiko muka maailman viidenneksi vähiten korruptoitunut maa?

Huijaukselta siis tuntuu ihmisestä, joka ei ole liike-elämän tai politiikan kovassa ytimessä, Transparency Internationalin äskettäin julkaistu korruptiolistakin maailman maista. Suomi on listalla viidentenä eli vähiten korruptoituneiden maiden joukossa.  Ja anna mun kaikki kestää!

Korruptio on kunnallispolitiikan kulmakivi ja valtakunnallisen politiikan peruskivi.  Elinkeinoelämän vaikuttajat häsläävät vaaliavustuksineen kieli lotkollaan. Jo imeväisikäiset tietävät, mitä tarkoitetaan hyväveli-politiikalla, kuinka merkittäviä ovat saunaillat ja golf-kerhot tehtäessä tärkeitä, äänestäjiä koskevia päätöksiä.

Korruptio on sisään rakennettua, jokapäiväistä, luonnollista. Se alkaa siitä, kun isäntämies tuo ADHD-diagnoosin saaneen  poikansa koulun rehtorille joululahjaksi siankinkun, ja se johtaa Arkadianmäelle asti. Moraali ja suoraselkäisyys ei kuulu dynaamiseen liike-elämään eikä sen ehdoilla elävän politiikan tekoon.

Asiaan on paneutunut myös tutkijat eikä vain lehtien otsikoita taivastelevat tavalliset taavit.

Tutkija Paavo Isaksson harmittelee ( HS 19.7. Veera Luoma-aho, “Suomalainen systeemi”) Transparency Internationalin korruptiotilastoa: heikkous on siinä, että se tunnistaa huonosti yhteiskunnan rakenteissa olevaa korruptiota – siis sellaista, jossa ei välttämättä makseta palveluksista selvällä rahalla.

Hyväveli -verkosto on kuitenkin todettu korruption  ytimeksi: arvonimiä, työpaikkoja, yhteiskunnallisia tehtäviä jaossa!

“Julkisiin hankintoihin ja yksityistämisiin liittyy korruption riski. Monia etuja ei edes mielletä korruptioksi. Yksityiset maksavat poliitikoille vaalitukea, poliitikot jakavat kaavoja, rakennusoikeuksia ja tontteja. Korruptio on meillä rakenteellista eikä se näy Transparencyn tilastoissa. Korruptiossa on meillä kysymys kiitollisuuden velasta.”

“Kyse on vakavasta asiasta. Korruptio vaikeuttaa hallintoa, heikentää demokratiaa ja väärentää markkinataloutta. Tiiviit suhteet päättäjien ja liike-elämän välillä johtavat helposti siihen, että päätöksiä ei tehdä asiaperustein. Reilu kilpailu puuttuu.”

Nyt voi katsoa tilastoa uusin silmin. Valehtelee. Oikea paikka Suomelle olisi siis mieluummin viidenneksi viimeisenä, heti Afganistanin jälkeen.

Millainen Suomi olisi ilman korruptiota?
“Se olisi vireä kansalaisyhteiskunta, joka kannattaa avoimuutta, kohtuutta, läpinäkyvyyttä ja vastuuta.” Näin sanoo tutkija ja näin sanoo kuka tanassa nykymenoa seurannut.

Ja sitähän saat odottaa!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Korruptio piileksii korpikuusen kannon alla

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Kaikesta huolimatta en voi olla iheilematta tätä kusetuksen mestaria, herra Madoffia. Ei mikään tyhmä mies. Huolimatta siitä, että mopo viimein karkasi käsistä ja tuli 150 vuotta linnaa.
  Tyylikäs ja arvokkasti harmaantunut heppu. Jäiköhän siltä talliin Harrikka?

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Joo, ei nämä meikäläiset pikku korrupitokonnat ole mitään herra Madoffin rinnalla. Mutta kotimaisissa on se hyvä puoli, että eivät koskaan jää kiinni tai puhuvat itsensä pulmustakin puhtaammaksi.

   Kyllä sillä varmaan talliin jäi paljonkin ja sen Harrikankin arvo senkun nousee, kun ulosottomies myy sen huutokaupalla. Sitä himoitsevat kaikki moottoripyöräihmiset. Voi sanoa puolihuolimattomasti: ”No, tämä nyt on käytetty peli, tämä on sen Madoffin…”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s