Lennetään Nousukauden siivellä!

Nyt kannattaa oikein panna muistiin, että  keskiviikkona (29.7.), katsoo tiistaina tulleen kotimaisen elokuvan Nousukausi. Tämä vuonna 2002 valmistuntu elokuva on Johanna Vuoksenmaan ensimmäinen pitkä elokuva, jonka katsoo mielellään useampaankin kertaan, se on ajankohtainen nyt ja vielä huomennakin.

Elokuvan lämmin huumori hurmaa. Ohjaaja ei aliarvioi katsojia, huumori on huumoria, ei turhapuromaista pelleilyä tai tyhjänpäiväistä suunsoittoa. Katsoja saa itse tehdä johtopäätökset, tehdä valinnat, voi nähdä jopa säälittävän totuuden, elämän pienuuden ja onttouden rahan ja osakekurssien määrätessä ihmiset voittajiin ja häviäjiin.

Turha pelleily ja kosiskelu vältetään myös kielenkäytössä. Se on luontevaa, vakuuttavaa, eikä kiihkeissäkään sanavaihdoissa turvauduta ylenmääräiseen kiroiluun. Näyttelijät ovat loistavia, tilanteet herkullisia. Alusta lähtien henkilöt ovat katsojan ystäviä, kuin vahoja tuttuja joka ainoa. Jakomäki saa ylleen romanttisen hohteen. Tiina Lymi on täydellinen!

Juppi-ihmiset juppi-Espoossa ovat valovuosien päässä Jakomäen raadollisesta arkielämästä, mutta kummassa mahdetaankaan ojentaa auttava käsi hädän hetkellä? Kummassa ympäristössä löytyvät suurimmat konnat?

Kunniakirjan ruusukkein anna pitkälle kohtaukselle, joka alkaa tomaatinhimosta ja päättyy nuoren rouvan raivoamiseen  poliisilaitoksella: missä lopulta ovatkaan viattomat tomaatit? Entäpä onko joku joskus nähnyt todella hauskan, riemullisen, ronskin mutta ei riettaan, intiimin pikasuhteen toteuttamisen keittiössä? Nyt näette. Pelkästään nämä kohtaukset jo takaavat, että katsoja heltyy lopullisesti.

Käsikirjoittaja Mika Ripatti on kirjoittanut tragikoomisen rakkaus- ja avioliittotarinan, joka kertoo rehellisesti niin juppien kuin vähemmän juppien tasokkaasta tai vähemmän tasokkaasta elämästä ja moraalista. Edes omahyväinen kilpailuyhteiskunnan valiojoukko ei joudu yksin paljastamaan inhimillisen moraalin puutettaan, elokuva ei moralisoi.

Konnien konna, extreme -matkoja kauppaava synnynnäinen selittäjä jää katsojan muistoihin todellisuudesta tuttuna konnan arkkityyppinä, ettei peräti itse vihtahousuna. Yksi sellainen istuu Amerikassa vankilassa 150 vuoden tuomiotaan, Suomessa odotellaan miten käy kotimaisille pyramidihuijareille ja hyvin istuu konnuus ja mammonan palvonta politiikkaankin. Ei niin pientä pilaa, ettei totta toinen puoli!

Nousukausi siis TV1:ssä keskiviikkona 29.7. uusintana klo 22.28

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, televisio, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Lennetään Nousukauden siivellä!

 1. maria sanoo:

  Jep! Olen nähnyt Nousukauden pariin kolmeen kertaan ja aina se jaksaa yllättää ja naurattaa osuvuudessaan. Lymi on munkin lemppari, samoin Peteri Summanen on roolissaan hyvä.
  Johanna Vuoksenmaa on yksi suomalaisen elokuvan uusia voimia, joille toivoisi mahd.paljon. onnea ja mahdollisuuksia toteuttaa itseään. Hyvä Johanna!

 2. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Tässä elokuvanteossa olen minäkin kyllä hiukan feministi. Ei tarvitse olla kummoinenkaan äijänkutale ja tehdä muka ”rajuja juttuja” (esim. se Saarela yms.) niin kyllä apurahoja lohkeaa. Naiset ovat ilmeisesti vasta valtaamassa alaa.

  Maria, mitä muita elokuvia tuo Vuoksenmaa on tehnyt?

 3. maria sanoo:

  Heips!
  Ohessa netistä kaivamani luettelo Vuoksenmaan tuotannosta. On monessa mjkana, ikä suinkaan mikään aloittelija!

  Toinen jalka haudasta (2009)
  Joku kaltaiseni (2008) (sarja)
  Röyhkeä diplomaatti (2007) (sarja)
  Onni von Sopanen (2006)
  Tahdon asia (2005) (sarja)
  Nousukausi (2003)
  Kumman kaa (2003) (sarja)
  Paristo (2002) (sarja)
  Rikospoliisi Maria Kallio (2003) (sarja, ohjannut osittain)
  Vaimonsa mies (2001) (sarja)
  Siperian nero (2000)
  Taivas tiellä (2000)
  Apinamies (1999) (lyhytelokuva)
  Omassa vuoteessa (1997) (lyhytelokuva)

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Suurin osa mennyt minulta ainakin ohi; televison pitäisi esittää kotimaisia filmejä enemmnän, ei niitä täältä maasudulta lähde kaupunkiin katsomaan.

 4. Kaisa-Maria sanoo:

  Televisio todella esittää runsaasti kotimaisia filmejä. Lymiä useimmin on kuitenkin tarjolla lähinnä Aku Korhosta. Ilman Siiri Angerkosken mestarillisia sivuosia useimmat vanhat leffat olisivat täyttä potaskaa. Siiri kun on suosikkinäyttelijäni.
  Valitettavasti samat filmit on esitetty kymmeniä kertoja kesätäytteenä. Nousukausi on hyvä, mutta olen nähnyt sen ainakin kolme kertaa, joten vaihdoin kanavan dekkariin, siis kirjaan, jota en ole ennen lukenut.
  Ilmeisesti telkkarikanaville on kesäksi palkattu joku reipas harjoittelijatyttö per kanava, haettu arkistosta mahdollisimman kuluneet filmit ja muut sata kertaa nähdyt uusintaohjelmat sekä sarjat, joista ei enää mene uusintamaksua, ja sanottu:
  – Laadi näistä joka päivälle telkkariohjelma ja pistä pyörimään!”
  Kanavilla toimivat ainoastaan uutiset. Kaikki muu on uusintojen varassa.
  Ja samaan aikaan rukataan lupamaksuja sellaiseksi, että nekin, jotka eivät ole kiinnostuneet koko möllöttämisesta, joutuvat tulevaisuudessa katteettomia lupamaksuja maksamaan.
  Onnaksi lehdillä on vielä sen verran keskinäistä kilpailua, etteivät kesäaikana julkaise vanhoja reppareita.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Uusintoja kyllä tulee älyttömästi! Joskus niistä kuitenkin aina joku ilahtuu niin kuin tämän Nousukaudenkin suhteen nyt minä. Onko se tosiaankin tullut niin kovin monta kertaa?
   Tämä on kuitenkin elokuva, jonka jaksaa katsoa neljäkin kertaa.

   Ne kaikkein vanhimmat suomalaiset filmit kyllä saisi panna tuhansien lukkojen taakse.

 5. maria sanoo:

  Telkkarista Nousukausi ei ole tullut mun muistaakseni kuin kerran aiemmin. Sen sijaan kävisn sen kattomassa kertaalleen elokuvateattarissa.
  Totta on, että uusintojen kirjo on loppumaton.
  Vuoksenmaa on ollut mukana monissa tv-sarjoissa, Tahdon asia niistä ehkä maistuvin. Sen voisi hyvi n katsoa kyllä toistamiseenkin!
  Mutta muuten kyllä alavat jo Beckit ja Wallenderin jo tympiä.
  Eilen tuli Suomisen perhettä ja se jotenkin oli oikein mukava taas katsoa, lähinnä Lasse Pöystin ja Elina Salon takia. Elina Salo on aivan mahtava, eikä ole menettänyt glamouristaan yhtään vanhennuttuaan. Siitä esimerkkinä hänen roolityönsä aina säväyttävän Kaurismäen (Aki siis) elokuvissa, joissa Elina on jo varttunut, mutta aina hurmaava lempeä kähisijä.
  Mies vailla mennisyyttä saisi tulla mielusuti uusintana! Sitä jaksaa katoa uudestaan useinkin; on klassikko, jota varmasti katsotaan vielä sadan vuoden päästä, sikäli mikäli maailma on vielä kasassa.

  • tammikuu44 sanoo:

   Joo, Kaurismäkeä voi katsoa aina! Tuli muuten sen jomman kumman Kaurismäen Rosso jokin aika sitten: Kari Väänänen nuorena, ah ja ooh! Mikä mies jo nuorena! Siinä on elokuva, joka pitääkin katsoa useampaan kertaan ennen kuin siitä saa jotain irti, ja sitten se kolahtaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s