Luovuuden löylynlyömät ja oikeasti osaavat

Nykyajan ihmisiä riivaa luovuus.

Kaikki haluavat olla luovia.

Kaikkialla tarvitaan luovuutta.

Ihminen ilman luovuutta on kuin mätä omena.

Suomi-brändikin tarvitsee syntyäkseen luovuutta. Metsät eivät ole luovia, on keksittävä uusi Suomi-brändi, luova. Kas siinä pulmaa!
Lapset ovat äidin mielestä luovia, kun vaippapöksyt vetävät kattilat kaapista niin että kolisee. Joku luova stailaaja stailaa kotisi samanlaiseksi kuin sadat muut  luovasti stailatut.
Onkos tässä nyt enää mitään tolkkua? Pelkkää luovuutta eikä rehellistä maalaiskanaa tai munaa enää missään.

Ihmisiä vedetään höplästä herkästi, kun on puhe taiteesta ja luovuudesta. Sadat ihmiset ovat ihastelleet Turun Wäinö Aaltosen museon venäläistä avantgardea Ympyrä-viiva-piste -näyttelyssä. Kaikki meni ensin täydestä kuin väärä raha.
Sitten joku asiantuntija huomasi, että osa töistä oli väärennettyjä. Neljätoista Aleksandr Rodtsenkon työtä poistettiin. Nyt ovat vuorossa  Vladimir Tatlinin työt. Luovaa työtä voi siis väärentää?

Vaikeata on kenenkään mennä sanomaan suoralta kädeltä nykyrunoudestakaan sitä eikä tätä. Toisaalta tyhjiä höpinöitä saatetaan pitää koskettavina, jokainen kotirouva haluaa olla luova ja kirjoittaa sieviä runoja. Kesäteatterin harrastajanäyttelijöillä on hauskaa keskenään, joskus katsojillakin, viis luovuudesta!

Erityisesti luovuudesta puhuvat nykyään yrityskonsultit. Luovat projektit, niissä pelastus lamaankin! Kissan silityksessäkin nähdään luova prosessi. Matonkudonta on ilman muuta luovaa työtä, mutta jos ehdottaa lumenluontia, saa halveksivia katseita.
Nyt minulle riitti!

Veikkaisin, että luovassa ihmisessä on jotain outoa ja yllättävää, ehkä häntä jo koulussa on kiusattu sen vuoksi, hän ei näet sopeudu joukkoon, mutta uskaltaa ja osaa keksiä kummallisia ratkaisuja pulmiin ja arvoituksiin, liitelee keveästi siellä, missä muut rämpivät. Että voikin olla rasittava! Mutta osaa halutessaan keskittyä. Aivan kuin koko ajattelu olisi  joltain toiselta planeetalta.

Luovia neroja ovat olleet  Isaac Newton ja Albert Einstein.
Aivot olivat erilaiset kuin tavallisella tallaajalla. Herroilla oli Asbergerin oireyhtymä. Ehkä syykin nerouteen, syy myös vaikeuksiin ihmissuhteissa.

Joka ihmisen pääkopassa ei välttämättä synny luovia ajatuksia, on tyydyttävä olemaan keskinkertainen, kekseliäs ja ahkera.  Se riittää vallan hyvin. Todelliseen uutta luovaan luovuuteen liittyy erilaisuus, jota on monesti vaikea käsittää.

Esimerkkinä erilaisuudesta, nerokkuudesta ja luovuudesta ovat 23-vuotiaat maskulaiskaksoset Timo ja Teemu Helin, joilla on parhaillaan Hirviöt-pelinäyttely Lemun lähikirjastossa. Pelit ovat samalla taideteoksia ja monimutkaisia ajatuspelejä. Doctor Hell -pelin hirviön ympärillä näet numerosarjoja, käytäviä, kuvioita ja koodeja, robotteja. Pelissä oleva logiikka ei helposti avaudu. Pojat hahmottavat maailmaa hiukan eri tavalla kuin on totuttu.

Onko katsojalla luovuutta, kykyä hyväksyä erilaisuus ympärillään?

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Luovuuden löylynlyömät ja oikeasti osaavat

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Jos nykyajan ihmisiä riivaa luovuus, lasken kyllä itseni pois porukasta. Luovuus on tuhrtelijoiden ja itseensä rakastuniden ihmisten höpötystä. Ne, jotka jotain osaavat, kutsuvat harvemmin itseään luoviksi henkilöiksi. Luovuuden voi korvata sanalla taitavuus. Sanasta taito nimi taitelijakin juontuu.
  Tiedän, että sana luovuus on sukua sanalle luoja. Erään uskonnollisen kirjan alkukertomuksen mukaan Luoja on luonut meidät tänne pallolle.
  Lumen luojia pidän todella luovina henkilöinä. Erityisesti erästä Sonjaa, joka kuulemani balladin mukaan siellä kaukana Siperiassa yhä lunta lapioi.

 2. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Olemme siis samaa mieltä: tekijäihmiset, todelliset osaajat, eivät ole tietääkseenkään koko luovuudesta, sillä loputulos ratkaisee! Kunhan tosiaankin ihmiset olisivat edes taitavia, jaksaisivat harjoitella taitojaan!

  Luovuudella käsitetään nykyisin kaikenlaista huiskimista sinne tänne, suuna-päänä olemista, matkimista ja perässähiihtämistä.

 3. maria sanoo:

  Luovuus on kykyä nähdä asiat aivan uudessa valossa. Se on myös kykyä muuntaa joku tavanomainen asia tai esine aivan joksikin muuksi eli esim. veden silottama pyöreä kivi on, kuka ties, joskus keksitty laittaa pyöräksi laakealle kivelle, jolloin on syntyny, sanokaamme nyt vaikka, kottikärryn esi-isä tai pikemminkin -äiti. Luova ihminen on keksinyt, taitava koonnut prototyypin!
  Taitavuus EI RIITÄ. Ensin tavitaan aitoa luovuutta, jota sitten taitavat voivat soveltaa OHJAUKSEN avulla.
  Esimerkkeinä voin mainita esim.posliinimaalauksen: työt voivat olla taitavasti tehtyjä, mutta luovuudella ei niiden kanssa ole mtiään tekemistä. Samoin on esim. pitsien laita: valmiista mynsteristä varmaan Kaisa-Mariakin osaisi jonkinlaista pimppua värkätä, mutta keksipä aivan uusi malli, jollaista ei maailmassa ole ennen nähty!
  Älä sotke Kaisa asioita.

  • tammikuu44 sanoo:

   Asian ydin on juuri tuossa: villapuseron kutominen ei ole luovaa, koska villapuseroita on kudottu maailman sivu. Vaikka malleja vaihtelisit perusidea pysyy samana. Kekseliäs voit olla ja vaihdellamalleja, keksiä jopa uusia, mutta se ei ole vielä luovaa, kuten sanoit.

   Tavallisessa kielenkäytössä on hyvin ilmaistu luova hetki puhumalla neronleimauksesta. Asiat, ajatukset näyttäytyvät aivan uudessa järjestyksessä, mudostavat jotain kokonaan uutta (Newtonin omenan putoaminen päähän).

 4. maria sanoo:

  Luova ihminen on yleensä vittumainen, koska jos se aikoinaan väitti esim. että maa on pyöreä. Sen ”pomo” väitti ettei niin varmana ole, senkin änkyrä! Oikeasti luova ei antanut periksi.
  Keskisnkertaisuudet määrittelevät tätä maailmaa, ja yleensä aidosti luovien ihmisten oivallukset ovat vähintääkin noin sata viiva kaksi sataa vuotta aikaansa edellä.
  Ja vielä: onneksi itse olen sen verrakn keskivertoa älykkäämpi että ymmärrän olevani perin keskinkertainen. Mielestäni se on jo paljon. Surkeimpia tapauksia ovat he, joita ylistetään koko ajan, mutta ovat silti sisältä onttoja. Eivät varmaan oikein usko itsekään ylistäjiään, mutta eivät laiskuuttaan viitsi tehdä asialle mitään vaan lulluttelevat vaan toisten mitättömyyksien ”sateenvarjon” alla hokien ”että on taas ilmoja pidellyt”.

 5. Nils-Åke Toivonen sanoo:

  Sanasta luoja tulee mieleeni sana ruaja. Ruaja oli muinassuomalaisten taivas. Ruaja sijaitsi jossakin pohjoisessa ja sen portit olivat jäästä, mutta sisällä oli suloisen lämmintä.
  Kuten uskonto, myös taivaskaipuu on sisäänrakennettu ihmisiin.
  Muslimien taivaassa on suloisen viileää ja siellä virtaa joki, jossa on viiniä ja neitsyet odottavat jo paratiisin porteilla.
  Viikingit saivat sotia ja heiluttaa miekkaansa päivät ja illalla kaikki paranivat ja saivat syödä’ keitettyä sikaa ja juoda simaa päälle. Katolilaisilla vastassa on taivaan kuningatar, ikuinen Neitsyt Maria ja luterilaisten taivaassa ”tilaa riittää, kaikille paikkoja on”. Kans ystäväin ja omaisten on mukavaa kahvitella ja jutella kuulumisia.
  Rooman päävankila on nimeltään Regina Coeli, Taivaan Kuningatar. Olen ollut sielläkin.

  • tammikuu44 sanoo:

   Loistavaa, luovuus ei todellakaan ole kaikille annettu! Pitää olla oikea taivaassa asuva olento.

   Ja tällaiselta taivaassa ololta varmasti luova hetki tuntuu!

 6. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Marialle vastaan:
  Näitä näennäisluovia riittää. Esimerkiksi opettajista löytyy noita näennäsiluovia: maalaavat ja kirjoittelevat runoja, harrastelevat ja piihastelevat. Mutta karmeinta on se, että opettajat ovat innostuneita luovuudesta niin paljon, että pitävät monia oppilaita kovasti luovina, kun nämä kirjoittavat tuiki tavallisia kertomuksia tuiki typerista aiheista, joita ovat oppilailleen tarjonneet tai soittavat huonosti pianoa ja ovat kilttejä.

  Opettajat eivät edes tunnista sitä luovaa yksilöä joukosta, koska usein tällainen oppilas rupeaa häriköksi, koska opetus on niin tylsää tai hänelle ei pystytä antamaan kyllin haasteellisia tehtäviä.

 7. Kaisa-Maria sanoo:

  Maria! Nostan tassut pystyyn! Olet kokolailla oikeassa.
  Nils-Åkelta kysyisin, tietääkö hän mistä niitä neitsyeitä sinne muslimien taivaaseen riittää, kun sinne tuntuu olevan nykyisin itsepommittajien johdosta ylikuormistusta. Vain aniharva naispuolinen poistuu keskuudestamme neitsyenä ellei satu olemaan alaikäinen?
  Muutenkin ihmetyttää, miten paljon noihin eri uskontojen taivaisiin on porukkaa kertynyt, kun lasketaan homma ihan ihmiskunnan alkuajoista lähtien?

 8. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Omasta puolestani vastaisin Kaisa-marialle tähän neitsytkysymkseen, että tuo neitsyys on väähn suhteellinen käsite ja jo maan päälläkin voidaan asian hyväksi tehdä ihmeitä, niin että hullu ei huomaa mitään eikä viisas taas puhu.

  Mitä tulee uskontoihin niin ainakin kristillinen kirkko on pitänyt huolen siitöä, että kaikenlainen luovuus, hengen lento ja kekseliäisyyskin pysyy hyvin kaukana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s