”Auran rantamilla tähti syttyi päälle Suomen maan…”

Kulttuurin parissa puuhastelu synnyttää monenmoisia ideoita.Herttaisen hullunkurinen ja naiivin idealistinen on alkuaan Lemusssa syntynyt idea rakentaa vanhojen mallien mukaan ns. jatulintarhoja ympäri Varsinais-Suomea. Turkulaiset ovat tarttuneet ideaan kuin sika limppuun tuskaillessaan Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeensa parissa.

Kivien riviin siirtelyn ympärillä intoilee ainakin hankekoordinaattori Satu Haapala ja ohjelmajohtaja Suvi Innilä Turku 2011 -säätiöstä. He puolustivat hassunhauskaa ideaa Turun Sanomissa 4.8. Arkkitehti Viri Teppo-Pärnä kirjoitti muutaman järjellisen uusjatulismista jo 1.8  TS:ssa.

Hankenaiset toivovat keskustelua. Ohessa sitä sitten tulee: yleisöltä palautetta, julkaistu myös Vakka-Suomen Sanomissa 7.8.

***

Jatulinkivikausi uhkaa Varsinais-Suomea

“Sie mokoma vähä-älyne meinaat panna miut laittelemmaa kiviä rivviin siun polkuleis  pieliin .–Sovas teen mitä pittää mut leikkimää en rupia.”

Nämä sanat lausunut kuuluisa sotasankarimme tokaisisi ne toistamiseen, jos hänelle esiteltäisiin samanmoista hanketta eli jatulintarhojen rakentamista, kivien rivviin asettamista nykyaikana.

Uusjatulintarhojen väsäämisessä on kyse alkuaan Lemussa syntyneestä ideasta. Lemussa ovat jotkut muinaisuudesta kiinnostuneet miettineet päissään, että ehkäpä  sielläkin on muinaisina  aikoina  rakennettuja  kivisiä labyrinttejä, jatulintarhoja. Sellaisia on  rakennettu yleensä rannikolle Pohjoismaissa ja ainakin Englannissa.
Kulttuuritädit ideoivat tästä: “Kaikki Varsinais-Suomen kunnat, kylät, koulut, päiväkodit ja yhteisöt rakentamaan omat jatulintarhansa.” – Hyvät hyssykät: eipä voi muuta kuin allekirjoittaa Rokan Antin kuuluisat sanat kivien rivviin asettelemisesta!

Paimiolainen arkkitehti Viri Teppo-Pärnä (TS 1.8.) on varsin perustellusti yrittänyt vetää  kulttuuritätien päät pilvistä iskemällä muutamia oikeita kulttuuriarvoja pöytään: jatulintarhoja  on esimerkiksi Vakka-Suomessa vain muutama, Turun saaristossakin vain kymmenkunta, eniten Ahvenanmaalla, hanke ei vähääkään osaa kunnioita arkeologien ja museoiden, koulujen ja muiden asiantuntijoiden vakavaa työtä.

Nämähän ovat aina arvostaneet ja suojelleet oikeita latomuksia, joista useat ovat syntyneet jo esihistoriallisella ajalla. Jatulintarhoista on kerrottava oikeaa tietoa, ei  pidä hörhöillä ja ideoida typeryyksiä omasta päästä.
Kun uusjatulintarhalaiset kaavailevat lasten innokkaita leikkejä omin käsin rakentamissaan uusjatulilinnoissa ja käytävissä, kuka tahansa huomaa, että asialla ovat kulttuuritädit, jotka ovat lapsuutensa eläneet sodanjälkeisenä pula-aikana ja jääneetkin sinne. Alle kouluikäiset eivät jaksa kivenmurikoita kovin kaukaa raahata, eikä sitä vanhempia enää saa narrattua näin lapsellisiin puuhiin.

Hankekoordinaattoreiden pitäisi unohtaa  luovuus, jos se ei onnistu tämän paremmin. Nykyajan lapsi tarvitsee leikkeihinsä ainakin muovisen sädemiekan, ei kivenmurikoita.
Tällaisen epäaidon uusvanhan rakentamisessa käy juuri niin kuin Viri Teppo-Pärnä uumoilee: aletaan tehdä spray-maalilla kalliomaalauksia “Joka kuntaan kalliomaalaus“- tyyliin. Näitä on jo tehty ainakin Rautilakeskuksessa kuten Vakkiksen sivutuottaja Yleisöltä-osastossa kuvailee.

Oikeat maataiteen nykyajan spiraalit tehtiin jo 1970-luvulla, kuuluisin on Robert Smithsonin jättiläismäinen maa-aineksesta rakennettu spiraali Utahin autiomaassa.
Ja sinne kuuluvat nämä uusjatulitkin. Olen sivutuottajan kanssa samaa mieltä kalliomaalauksista. Vanhat kalliot uuteen väriloistoon!

Tuula Nikala-Soiha
Mynämäki

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, Uncategorized, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: ”Auran rantamilla tähti syttyi päälle Suomen maan…”

 1. SIS sanoo:

  Olipa mukava lukea kirjoitustasi. Jatulintarhoja
  ja Kulttuurikaupunki 2011 -hankkeita on käsitelty melko tiuhaan ruokapöytäkeskusteluissa täällä meidän kotipuolessa ja niinpä Viri Teppo-Pärnän kirjoitus otettiin ilolla vastaan ja
  Sivutuotteita syntyi paikallislehteen kuin tilauksesta.
  Onpa hauskaa, että joku lukee lehtiä ja ja jaksaa keskustella. Jopa reagoi!

  Vikaistentien kalliomaalaus Vehmaan Rautilassa on muuten Juhani Vikaisen jekkuja ja melko hauska sellainen ilman mitään EU-hankkeita. Täytyy oikein ottaa talteen kaikki asiaan liittyvät kirjoitukset, niin on hauska joskus vuosien päästä muistella.

 2. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Tuntuu muuten siltä, että niitä, joita tuollainen jatulintarhahanke kiinnostaa on huomattavan vähän eli ei juuri ketään. Mitähän siitäkin tulee?

 3. Kaisa-Maria sanoo:

  Alkuperäisiä jatulintarhoja pitää suojella ja kunnioittaa. Niitä ei kannata kopioida lasten leikkispraaleiksi. Tarhojen historiallista taustaa kun ei ole edes selvitetty. Leikkiringeiksi sitten vasta, kun jälkikasvulle voidaan kertoa, mistä oikein on kysymys.
  Varsinais-Suomessa olen tutustunut yhteen sellaiseen. Arvotuksellisia spiraaleita? Rannikoilla. Miksi?

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Alkuperäiset jatulintarhat ovat tosiaan arvokasta kulttuuriperinnettä ja niitä on ehdotttomasti suojeltava.

   Täyttä typeryyttä osoittaa tämä lasten kivien kerääminen jatulintarhoiksi. Miksi? Lapsille on jo keksitty valtavan hyvät lego-palikat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s