Heitetään koulujen aamunavaukset vihdoinkin romukoppaan!

Pakkosyöttöä!
Turhaa löpinää!
Kukaan ei kuuntele!
Ikivanha jäänne!
Kaikki inhoavat koulun aamunavauksia!

Entäpä, jos koulujen aamunavaukset siirrettäisiin sinne, missä ovat oppilaatkin? Luokkiin. Pidettäisiin aamunavaus rupattelemalla niitä näitä.

Voiko joku esittää näin järjellisen ajatuksen? Ei voi olla ainakaan kukaan opettaja.
Voi, voi, kyllä voi. Tämä on turkulaisen lukion rehtorin Hannu Tuomisen ehdotus, julkaistu Turun Sanominen Kirjoittajavieras- palstalla 18.8.
Moni opettaja on ajatellut samaa jo vuositolkulla.

Tuo aamunavaushan on jokaiselle opettajalle, jos ei aivan painajainen, niin kuitenkin turha rasite. Alakoulussa vielä kirkassilmäisiin piltteihin uppoaa joku kirjasta luettu uskonnolla ryyditetty kertomus, mutta yläkoulussa joutuu opettajapolo naurunalaiseksi, jos yrittää tarjota perinteistä aamuhartautta tai opaskirjoista hädässä ja kiireessä etsittyä puhdasotsaista, opettavaista kertomusta.

Toisaalta oppilaiden omalla vuorollaan soittama raju musiikki tuntuu  ainoastaan provokaatiolta ja houkuttelevan aktiivisimpia nuoria päivän ja oppituntien hässäkäksi pitämiseen.

Rehtori Tuominen tekee hyvän havainnon: kuinkahan monessa työpaikassa päivä alkaa samalla lailla kuin koulussa, jossa työläiset istuvat hiljaa paikoillaan ja kuuntelevat kaiuttimista pomon virrenveisuuta.  Näin tapahtuu vain nykykoulussa.

Tosin joku viitseliäs opettaja yrittää itse keksi jotain  hiukan nykyajassa liikkuvaa sanottavaa, mutta sekin kuultuna keskusradion kautta menee kyllä toisesta korvata sisään ja tulee toisesta ulos.

Toinen asia ovat sitten aamunavauskirjat. Yleensä kirja kuin kirja sisältää lapsellisia vuodatuksia, joita ei voi lukea ilman häpeäntunnetta.

Alakoulussa on jo käytössä Hannu Tuomisen esittämän kaltainen aamunavaus, koska jokainen opettaja omassa luokassaan avaa itse aamun tavalla tai toisella. Mutta onhan täysin mahdollista myös yläkoulussa ja lukiossa, joissa työskentelevät aineenopettajat, lopettaa yhteinen keskusradiomeininki ja siirtyä nykyaikaan: Hyvää huomenta, ruvetaanpa töihin!

Pankaa hyvät opettajat oppilaat äänestämään, tekemään ehdotuksia!

Kuka kaipaa vanhakantaista aamuhartautta?
Miten aamu voisi alkaa koululuokassa?

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, koulu, koululaitos, mynämäki, opettajat, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Heitetään koulujen aamunavaukset vihdoinkin romukoppaan!

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Ei kouluissa todellakaan mitään aamunavausta keskusradion kautta tarvita. Jokainen opettaja hoitakoon avauksen omalla tyylillään.
  ”Hyvää huomenta, ryhdytäänpä töihin!” Sekin riittää. Tai joku kysymys ajankohtaisesta aiheesta, johon nopeimmat oppilaat saavat vastata ja esittää mielipiteensä.

  • tammikuu44 sanoo:

   Juu,oikein ihmetellä täytyy, että kouluissa opettajat viitsivät säilyttää tuota aamunavauksen riippakiveä. Vai olisivatko vieläkin tekohurskaita ja kuvittelevat nuorison kasvavan siveellisesti, jos kuulevat hrskaita sanoja heti aamusta.

 2. Sylttytehdas sanoo:

  Aamunavaus on mainio traditio kaikessa kiusallisuudessaan. Haparoiden hoidettu aamunavaus opettaa nuorille saman minkä vanhemmat huomaavat maljapuheiden aikana: suomalainen ei tahdo, eikä osaa puhua.

  Yläasteiden erityisongelma on se, että kaikki mikä nostaa avauksen pisteitä kuulijoiden joukossa laskee sitä establismentin silmissä. Historian opettajan kertoma tarina Pompein kylpylän riettaasta menosta nauttii kulttimainetta oppilaiden parissa vielä pitkään potkujenkin jälkeen.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Itse olen tuntenut matematiikan opettajan, joka tunnustukseksi suuresta myötätunnosta oppilaitaan kohtaan ainakin kerran vuodessa soitti aamunavauksessa Verdin Nabucco oopperasta heprealaisten orjien kuoron orjuushuokailun.

 3. Nils-Åke sanoo:

  Olen ollut motissa toista viikkoa ja lähetän täämän kommenttini oikeastaan siitä syystä, että näkisin toimiiko kone taas.
  Mitä niihin aamunavauksiin tulee, niin nehän olivat aikoinaan aamurukouksia ja ne pidettiin jossakin aulassa tai vastaavassa paikassa.
  Minusta aamunavaukset ovat täysin turha jäänne muinaisilta ajoilta, jolloin kirkko piti meitä kovassa otteessa ja helvetin pelossa.

 4. SIS sanoo:

  Ihmettelimme ystävieni kanssa jo omina kouluaikoinamme 1970-luvulla aamunavausten merkitystä ja totesimme ne jo silloin täysin turhiksi. Käytännössä ratkaisimme asian myöhästymällä tunnilta juuri aamunavauksen verran. Se oli helppoa, sillä keskusradio kaikui ja kesken aamunavausta ei luokkaan saanut mennä.

  En toki voi kehoittaa ketään samaan, mutta kun taannoin vuosi sitten kokoonnuimme luokkakokouksessa, oli hämmästykseni suuri, kun kuulin kommentit. Meitä oli pidetty niin fiksuina oppilaina, että saimme moisen anteeksi. Ja niin saimmekin, me nuoret kapinalliset, kiitos vaan.

  Mutta oli se myös ihan ihmisoikeuskysymys. Olimme eronneet 16-vuotta täytettyämme kirkosta ja tuolloin aamunavaukset noudattivat evankelisluterilaista uskoa. Ja sama jatkuu edelleen, valitettavasti.

  Lämpimästi kannatan ajatusta, että aamu aloitettaisiin yhteisellä keskustelulla, juttutuokiolla. Joku oppilaista voisi vuorollaan toimia päänavaajana. Saattaisi olla ihan mielenkiintoista pohtia hetki yhdessä keskustellen maailman menoa.

 5. tammikuu44 sanoo:

  Moni viisas opettaja alkoulun puolella aloittaakin aamun näin eli juttelemalla yleisistä asioista. Se yhteinen aamunavaus on riesana vain niissä kouluissa, joissa perinteisesti aamu aloitetaan kuuntelemallla keskusradion kautta joko opettajan tai oppilaan jostain aamunavauskirjasta lukemaa tekstiä. ja musiikki voi olla mitä tahansa.

  Ilmeisesti aamunavauksen voisi vallan hyvin lopettaa, ei siitä niin suuria määräyksiä ole. Kyse on vain yhteisen päätöken tekemisestä. Vanhat opettajat nutturapäissään tietenkin puolustavat vahakantaista uskonnollista meininkiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s