Selityksen makua

“Oli  niin tiheä sumu, että ajoin polkupyörällä koulun ohi.”

Upea selitys myöhästymiselle. Ystäväni matemaatikko kertoi aikoinaan päästäneensä tämän selityksen antajan puhtain paperein omalle paikalleen luokkaan.

Tarpeeksi hyvä selitys käy siis todesta. Jos itse ei keksi voi nykyään niitäkin etsiä netistä. Yhdysvalloissa Alibi Network tarjoaa vedenpitäviä alibeja kaikensorttisiin luvattomiinkin poissaoloihin ja muihin pimeisiin puuhiin.

Turun Sanomien Extrassa tänään, sen nuorten sivuilla (jotka muuten ovat mahdottoman hyvät, nuorten lukioikäisten toimittamat, parasta lukemista vanhemmillekin koko Extrassa) Mikko Peltonen jutussaan on listannut erilaisia selityksiä ja tekosyitä vastuun pakoilijoille.

Masennus kuulemma käy täydestä milloin tahansa, mutta mummon kuoleman kanssa on oltava varovainen. Mummohan ei voi, ikävä kyllä, monta kertaa kuolla. Samoin rahattomuuden voivottelu pelastaa monesta ikävästä illanvietosta.

Turha on kuitenkin kaupata selitystä “Koira söi matikanvihon“. Tämä on jo klassikkoselitys ja  sukupolvien testaama. Tyhmäkin opettaja vain hymyää selitykselle. Samoin “Vanhemmat erosivat ja itkin kotona” on helposti tarkistettavissa yhdellä puhelinsoitolla.

Selityksellä voi olla karmeitakin seurauksia. “En halua armeijaan, koska olen homo” -selitys pisti selittäjänsä kirjaimellisesti kuseen:

“Kyllä sotilaskuri parantaa teidän homoutenne, minulle sanottiin. Jatkuvaa simputusta, yritin itsemurhaa ja jouduin sotilassairaalaan. Sain diagnoosin constitutio psychopatika (sairasmielisyys). Jouduin sotaoikeuteen; kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen. Syy: vilpillinen menettely asevelvollisuuden suorittamisesta pääsemiseksi.
Puolen vuoden jälkeen vapautumisestani sain ilmoituksen, että korkein oikeus oli omasta aloitteestaan tutkinut asiani ja mitätöinyt vankeustuomioni.”

*
Yritäpä itse kirjoittaa hyvä selitys, jota voisi käyttää tai jota olet käyttänyt.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, ihmiset, koulu, mynämäki, opettajat, sano suoraan, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Selityksen makua

 1. erikeeper sanoo:

  En keksi nyt mitään hyvää selitystä.

  Mutta kommenttina ”koira söi matikanvihon”- selitykseen sanon, että voi sitä poikaa tai tyttöä jonka koira on oikeasti syönyt sen matikanvihon ja nyt kukaan, ei edes opettaja, usko selitystä. Siinä on pienen vaikea uskoa enää että puheissaan olisi aina hyvä pysyä totuudessa.

  • tammikuu44 sanoo:

   Voi runoilija parkaa, voi yksinkertaista sanataiteilijaa! Tietenkin opettaja sanoo:”Eikö teillä kotona ole muuta paperia, olisit ottanut isän tietokoneen tulostimesta. Ja valmiista runopinostakin olisit voinut ottaa, kääntänyt vain paperin niin, että pudas puoli olisi ollut käytössä.”

   Kumpi nyt on parempi ruoilija? Runoilija vain yksinkertainen opettaja?

   Hätä keinot keksii.

 2. Ilona Tammi sanoo:

  Minäkin tartuin heti tuohon ”koira söi”- juttuun. Eri kantilta vain: eräs opettaja olisi halunut näyttää klassikkokirjan (painos niin vanha, ettei sitä enää mistään saa) oppilailleen, mutta koira oli kuulemma syönyt kirjan.

  Selitykset kertoo paljon sanojastaan, paljon enemmän kuin sanoja välttämättä haluaa sanoa, joten selitysten kanssa kyllä kannattaisi olla varovainen olivat ne totta tai ei.

  • tammikuu44 sanoo:

   Se on siis nähtävästi vähän samanlainen selitys, kun sanotaan, että ”musta kissa söi eväät”, kun takoitetaan, että tuli jokin odottamaton este.

 3. maria sanoo:

  Rokkitähti Herra Ylppö putosi lavalta ja yhtye on nyt keikkatauolla. Ylpön käsi meni romuksi.
  Ylppö raportoi, että aikoo uteliaille sanoa, että rumpalin koira söi käden.
  Minusta tuo on hyvä selitys, jos rokkikukko sattuu kolhimaan esim. kännissä kätensä/jalkansa/päänsä tms.

  • tammikuu44 sanoo:

   Selitykset miestä myöten – ja naista. Noista muusikkopiireistä varmasti löytyisi samantapaisia, ihania selityksiä.

   Itse pidän maailman parhaana ukkomiehen selityksenä vaimolle hieman myöhästyneestä kotiintulosta sen, jonka herra Odysseus anatoi Penelope-vaimolleen. Uskonpa, että Odysseuksen kaverit kyllä auttoivat selityksen laatimisessa, sillä ei kukaan yksin olisi keksinyt, että pojat oikeastaan keksivät koko Troijan sotaan lähdön.

 4. Kaisa-Maria sanoo:

  Ihania selityksiä, joten haluan vielä lisätä joukkoon kansakoulukaverini Tassen selityksen, kun hän myöhästyi tunnilta:
  – Nihattulan laiva uppos!
  Nihattulan kylä saijaitsi varsin kaukana meren rannikolta ja Tasse tuskin oli koskaan laivalla edes matkustanut.
  Luokka hörähti nauramaan ja selityksen mahdottomuuden tajunnut opettajakin yhtyi siihen.
  – Menes nyt Tasse paikallesi! Jos joku pistää paremmaksi tämän selityksen, niin sopii ihan vapaasti myöhästyä tunnilta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s