Ooh, oikea ritari suutelee kaunista naista ja koko maailmaa

Kummallisia sattumia ei tapahdu ainoastaan tieteessä, jossa ylikypsän omenan putoaminen  puun alla kylmästä kaljasta uneksivan miehen päähän voi saada aikaan mullistuksen tiedemiehen ajattelussa.
Myös harmaassa arjessa voi ylikypsälle eläkeläiselle tapahtua kummia.

Sattuma ohjaa muusa Euterpen huiluineen sohvalla loikovan luo.

Sunnuntaina Teemalta tuli Philippe Rameaun ooppera Paladiinit. Oli jäänyt televisio vahingossa tuolle kanavalle. Jostain univerhon takaa kuului laulua, musiikkia, jonka kerran ammattiyhdistyksen tarjoaman ja Kansallisoopperassamme kokeman taide-elämyksen perusteella tunnistin oopperaksi.
Paras siis nukkua, antaa rakastavaisten vannoa rakkauttaan, antaa syrjäytetyn kosijan vannoa kostoa. Jos joku kuolee oopperan lopussa, sen ehtii kyllä nähdä, sillä kuoleva laulaa oopperassa aina sen verran pitkään.

Rouva Euterpe nosti pitkällä tikulla vasenta silmäluomeani:  Voi  taivahan talikynttilät!

Tanssijat täydessä vauhdissa, ilo ylimmillään, ihmishahmot hyppivät, pomppivat, pullea nainen pyörittää kutsuvasti ahteriaan, jonka nähdessään kuntosaliohjaaja saisi halvauksen, ihmisiä maassa ja puussa, taivaalla ja monessa kerroksessa. Kaikki luonnonlait sekaisin, eläimiä, kirahveja ja lintuja, leijonia, valkoisia hevosia, linnut muuttuvat ihmisiksi. Yllättäviä muodonmuutoksia. Lennetään.

Unta vai viinien huumaa: breaktanssijoita, tuokin tuossa pyörii päällään, loistavia klassisen baletin taitajia, nykytanssin hallitsevia, hip hop! Musiikki panee tanssijan soimaan, katsoja näkee musiikin.

Norsuja taivaalla, munasta kuoriutuva poikanen on isompi kuin ihminen,  taivaalla gorilla kävelee miestä vastaan, kävelee miehen kylkeä pitkin ylös ja toista puolta alas. Uutta ja uutta, suoraan runsaudensarvesta, ilmapalloja ja taivaalla liitäviä ihmisiä, riikinkukot avaavat pyrstöjään…

Huumoria ja hyvää mieltä.
“Solmikaa suloisia solmuja”, laulaa kaunis Agieen.
Maailma on kaunis, kauniita, suloisen kauniita ovat alastomat ihmisvartalot. Nuoria.

Kyseessä on kuitenkin Rameaun ooppera 1700-luvun alusta. Musiikki on tuon ajan oopperamusiikkia, koko juttu tyypillinen tylsä rakkaustarina. Nyt siitä on karistettu pölyt, katetaan pöytä nykyajan malliin.
Paladiinit olivat aikoinaan Kaarle Suuren ritareita, jotka taistelivat hyvän ja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Ehkäpä Rameau pyöri haudassaan, jos näki tämän Pariisin Chatelet-oopperan esityksen, mutta hetken katseltuaan antoi taatusti täyden tunnustuksen nykyajan tekniikalle ja sille maailmoja syleilevälle rakkaudelle, hyvyyden ylistykselle, jonka esitys välitti katsojille.

Ensimmäinen kerta, kun näin onnistuneen modernisoinnin jostain vanhasta teoksesta. Musiikki pysyi Rameaun piirtämien nuottien mukaisena, eikä ollut hiukkaakaan ristiriidassa nähdyn kanssa, päinvastoin.
Kauniin Agieen  sopraano herätti eloon nukkuvat sohvilta ja sai hurmioon oopperayleisön, jonka aplodit raikuivat koko ensemblelle, joukossa suomalainen tenori Topi Lehtipuu, Paladiinit-oopperan ritari Atilsin.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, feminismi, ihmiset, mynämäki, ooppera, politiikka, sano suoraan, taide, televisio, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Ooh, oikea ritari suutelee kaunista naista ja koko maailmaa

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Ja minä onneton kun katsoin samaan aikaan telkkarini digiboksista Poliisikoira Rexin!
  Mutta telkkaristahan kaikki tulee nykyisin vähintään kolme kertaa uusintana.
  Mitenhän mones kerta tämä oli?

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Häh, oliko se jo uusinta? Enhän minäkään sitä olisi uskaltanut katsoa, jos telkkari ei olisi unohtuntunut Teemalle. Mutta loistava se oli, tavallisen rahvaankin resursseilla nautittava.

   Mitä poliisikoira Rexiiin tulee, niin kyllä niin viisasta koiraa kannattaa tuijottaa usempaankin kertaan. Itse muistan sen jo parinkymmenen vuoden takaa ajoilta,jolloin sitä katsottiin Kalle-pojan kanssa yhdessa. Taisi olla sinullakin nyt joku nuorimies mukana katsomassa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s