Mediamaailmakin bisnesukkojen tuottoisiin käsiin

Hysteerinen kulutukseen houkuttelu,

mainosmaailma

ja  bisnesmies tunkee jokaiseen kotiin

ovista ja ikkunoista.

Television mainosrahoitteiset kanavat tarjoavat mainosvirran täytteeksi ohjelmaa. Kanavat pyrkivät uskottavuuteen tarjoamalla myös uutisia. Ylen kustannamme me katsojat.

Bisnesmies haluaisi viedä rahat ja hengen Yleltä.

Kädenvääntö on lasten leikkiä, jos sitä vertaa suuren maailman sylipainiin. Hesarin (2.8.) kulttuurisivulla Anssi Miettinen kertoo vastikään Skotlannissa pidettyjen kansainvälisten televisiofestivaalien kiihkeästä sanailuista, joissa lyötiin nyrkkiä pöytään.

Bisnesmiesten mielestä “valtion sponsoroima journalismi on uhka riippumattomalle journalismille ja sen monimuotoisuudelle”. Mainosmies se osaa: tällaisen “vapaan” mediakilpailun puolesta saarnasi James Murdoch mediaparoni Rupert Murdochin poika. Ylenkatseen kohteena oli tietenkin brittien perinteisesti arvostama BBC.

Kun BBC ottaa julkisena palveluna ohjelmapolitiikassaan huomioon monipuolisuuden  rahamaailman mainostajista piittaamatta, Murdochin mielestä “riippumattomuuden ainoa luotettava, kestävä ja pysyvä tae on tuotto.” Siis rahavirta omistajan kukkaroon.

Miehelle tolkutettiin, että BBC ei ole suinkaan orwellilaisen valtion käsikassara, vaan julkinen yhtiö, joka on sitoutunut reiluuteen ja tasapuolisuuteen. Lisäksi vakuutettiin, että todellinen uhka yhteiskunnalle on, että “valtaa on kaappaamassa Murdochin kaltaiset superrikkaat oligarkit, joilla ei ole kiinnostusta kulttuuriin tai yleisen hyvän edistämiseen”.

****

Kyllä rahan tahkoaminen mediamaailmassa on meilläkin perin tuttua. Ei tarvitse mennä kuin  Raumalle. Siellä jo ensimmäisen laman aikoina 1990-luvun alussa paikallinen sanomalehti Länsi-Suomi alkoi tervehdyttää talouttaan tehdäkseen osakkeenomistajat tyytyväisiksi.

Rahamaailman metkut tunteva vastavalmistunut ekonomi irtisanoi lähes kaikki “suuripalkkaiset”, kokeneet toimittajat ja palkkasi harjoittelijoita tilalle. Suurta rohkeutta mainitun ekonomin toiminnassa osoitti se, että loppujen lopuksi hän taloudellisista ja tuotannollisista syistä irtisanoi myös itsensä.

Yhtiö ei tervehtynyt. Raha ei virrannutkaan.

Länsi-Suomen tilauskanta laski niin, että se ei oikein ole siitä vieläkään toipunut. Mutta lehti jatkaa uljaasti kerran oppimaansa säästöpolitiikkaa tänäkin päivänä osakkeenomistajia rauhoitellakseen, laadusta tinkien.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, ihmiset, ihmissuhteet, Mediamaailma, mynämäki, politiikka, sano suoraan, televisio, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Mediamaailmakin bisnesukkojen tuottoisiin käsiin

 1. maria sanoo:

  Vaikka itse asun pääkaupunkiseudulla, olen kuullut Rauman suunnasta kummia. Nykyään lehteä johtaa entinen Kodisjoen kyläkauppias. Ehkä paremmin nykyisenkaltaista lehteä sopisi sittenkin johtamaan vaikkapa lastentarhanopettaja.
  Tiedä häntä, mutta ulkopuolisesta tunuu jotenkin tämmöiseltä.

  • tammikuu44 sanoo:

   Tätini kertoi, että myös joku coca-cola -kauppias on ollut johdossa joskus takavuosina.

   Kodisjoen kyläkauppiaalla voi olla peräti klookkui ajatuksia. Latentarhanopettaja sopisi mainiosti, jos toimittajakunta on tarpeeksi nuorta.

 2. Kaisa-Maria sanoo:

  Pitäisi varmaan palkata se työtän Audi-johtaja siihen Länsi-Suomeen pr-mieheksi ja apulaiseksi tämä pakit Lapin Kansanta, tai mistä se nyt oli, potkut saanut lesbo.
  En sinänsä tunne tapausta, mutta kunnon julkut ja mulkut nostavat aina minkä tahansa lehden levikkiä. Homoja nyt on tarjolla vaikka kuinka. Mutta noissa olisi kuitenkin potkua!
  Katsonaatn vaan, niin muut ehtivät ensin.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Ei Länsi-Suomen levikkiä ole mulkut ainakaan nostaneet, päinvastoin.

 3. maria sanoo:

  ”Potkut saanut lesbo”?
  Arvelen, että monipuolisesti koulutettu ja korkean ammattitaidon omaava Johanna Korhonen tuskin on kiinnostunut kehnosti johdetun paikallislehden hommista. Historian naisopettaja K-M varmaankin tarkoitti Johannaa, vai?, tosin komentit olivat vieläkin tökerömpiä kuin sillä audimiehellä.
  Audi-johtaja varmaan viihtyisi kaltaisessaan seurassa. Olisi varmaan kiva jutustella turbomoottoreista, auton kummeista ja muusta sellaisesta.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   No se Anna on nyt justiinsa samanainen pölhöjen mammonanpalvojien julkaisu kuin tässä vain esimerkiksi otettu raumalainen sanomalehti.

 4. maria sanoo:

  Anna-lehti teki ns.miehen työn präntätessään lehteen justiinsa jetsulleen kaiken, mitä arvon autokauppias sanoi. Huumorimiehiä….tai sitten ei.
  Päätoimittaja Emma Koivula teki erittäin fiksusti julkaistessaan haastattelun, joka paljasti todelliset myyntiautomaatin aatokset.

  Kari Hotakaisen Klassikko-romaanissa (helkutin hyvä!) oni fiktiivinen autokauppiaan hamo, joka todellakin ON HUUMORIA.
  Esko Kiesi osoitti, että totuus on tarua ihmeellisempää, ja homman veti tyylikkäästi kotiin päätoimittaja Emma Koivula, jonka johtamassa Anna-lehdessä on hyvin kirjoitettuja juttua. Viimeksi viihdyin Mika Kaurismäen haastattelun parissa.
  Laadukkaita naistenlehtiä on turha haukkua, vaikka niissä on paljon myös turhanpäivästä meikkimatskua, jopa aika-ajoin tekstimainontaa. Mutta niissä on töissä hyviä kirjoittajia….joten
  niin muuttuu maailma, Eskoseni. Samat terveiset voisin lähettää koinsyömälle Kaisa-Marialle…..etkö menisi vaikka eläkeläisten päivätansseihin hiukan tuulettumaan….

  • tammikuu44 sanoo:

   Taisin olla tyystin väärässä sen Anna-lehden suhteen, luin vain jostakin tuon ajatuksen Annan rahankalastuksesta.

   Kyllä minä nyt kuitenkin epäilen, että tämä Annan erikoisnumero oli tarkoitettu pienelle automiespiirille, sellaisille Esko Kiesi -tyyppisille myyntitykeille.

   Koko juttu on vähän myrskyä vesilasissa.Vähän muistuttaa sitä vuosien takaista kikkelikorttijuttua, jossa myös tunteet kuumenivat niin ukoilta kuin akoilta.

 5. maria sanoo:

  Niin olikin, se ns. erikois-Anna oli selkeästi ja rehellisesti suunnattu mainos-ja markkinointiväelle, mutta siinä ei sinänäs ole mitään pahaa. Onhan olemassa esim. media-ja markkinointilalan erikoisnumeroita, kuten esim. kalastukseen, historiaan, kirjontaan, ruuanlaittoon etc. keskittyneitä julkaisuja tai julkasujen erikoissivuja..
  Tuskin Annan erikoisnumero oli yksinomaan rahan kalastusta, koska sellainen ei nykypäivänä onnistu. Syy: ihmiset ovat sen verran fiksuja, etteivät mene siihen lankaan ellei tarjolla ole myös kiinnostavaa sisältöä, kuten tässä numerossa oli. Sen olemme nyt nähneet!

  Myrsky vesilasissa on parempi vaihtoehto kuin seisova vesi umpeen kasvaneessa, haisevassa mutalammessa. Ja kannattaa mieluummin nousta kalliolle huutamaan kuin huutaa yksin synkässä korvessa….

  • tammikuu44 sanoo:

   Se bisnes siinä oli tietysti se Audien myynnin edistäminen, mutta myös Annalla oli bisneksenä tehdä näille Audi-miehille ”miehekäs” mainoslehti (jotain tällaista vissiin oli mukana). Erikoisnumero maksoi pitkän pennin Audille.

   Joo, saahan tässä saman tien sanoa kuka tahansa mielipiteensä niin ukoista kuin akoista.

   Tämä kohu menee varmasti äkkiä ohi. Nyt on esillä jo paljon mielenkiintoisempi kohu: Jari Tervon uusin satiirinen romaani, jossa Vanhasen Mattia ruoskitaan.
   Kyllä tässäkin kohussa on kyse pelkästä rahasta. Kustantamohan kohun varmasti on itse nostanut, tulee Tervon kirjalle ilmaista mainosta, nyt jo Ilta-Sanomat vatkaa sitä. Ja Hesarissakin oli pitkä juttu.

 6. Kaisa-Maria sanoo:

  No tulihan pienestä heitosta asiallista palautetta. Se oli tarkoituskin. Johanna Korhosta arvostan kovasti. Siinä naisessa on todella ytyä!
  Surkeaa ovat tuon Audi-miehen anteeksipyynnöt lehdissä. Kunnon tyyppi pitäisi linjansa, mutta herra alkoi mamoilemaan vaikkei sillä enää menetettävää ainakaan Audi-firmassa ollut.
  Huomasi varmaan senkin, että väite naisjohtajuuden huonommuudesta ei todellakaan pidä paikkaansa.
  Ei muuten tajunnut Audi-mies sitäkään, että tosi tilanteessa me naiset olemme kuitenkin se hyökkäävämpi osapuoli, jotka tarvittaessa kiihdymme tuloksellisesti reippaammin, kuin joku nelivetoinen Audi Quatro jossain erikoiskokeessa!

  • tammikuu44 sanoo:

   Kyllä kallistun itsekin sille kannalle, että sanottu mikä sanottu.
   Kunnon kyntömies ei….no, nyt en muista miten se tuokin kansanviisaussanalasku jatkui.

   Väkivaltaisiakin naiset ovat, kirjoitettiin HS:n Mielipiteet-osastossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s