Opettajan kenkä yritysmaailman ovenraossa

Sen olisin halunnut nähdä, kun lähes kaksimetrinen miehenköriläs lakaisee vähäväkisessä Vehmaan kunnassa Vinkkilän taajamassa kiltisti naisten hiuksia kampaamon lattialta tai pesee pitkää tukkaa. Selvästikin nöyrä mutta selvästikin kokematon apulainen kampaamossa.
Näen sieluni silmin kuinka Vinkkilän kirkonkylän alakoululainen painaa nenänsä littaan kampaamon ikkunaan.
– Se on meidän ope!
Opettaja Mika Nurmi vilkuttaa. Todennäköisesti häntä huvittaa pikkupojan ällistynyt naama. Opettaja on tutustumassa työelämään, yrittämiseen. Yrittäjyys on uutta koulun kasvatustavoitteissa.

Paremmin tunnettua on se, että yhdeksäsluokkalaiset tutustuvat  työelämään eli ovat muutaman viikon jossain yrityksessä tekemässä oikeaa työtä. Ovatko nyt maailmankirjat vallan sekaisin?
Opettaja Mika Nurmen “työharjoittelu” liittyy yrittäjäkasvatukseen, joka on Vinkkilän koulussa sisällytetty opetusohjelmaan. Seuraava yrittäjä, opettaja Merja Nurmi jo haaveilee pääsevänsä paikalliseen verhoomoon “harjoittelemaan”.
Pienellä paikkakunnalla halutaan koulussa pysyä ajassa mukana, tehdä työtä paikallisten yrittäjien kanssa sekä antaa oppilaille tietoa nykypäivän yrittäjyydestä. Opettaja voi siis itsekin kokeilla yrittämistä oikeassa ympäristössä.

Merja Nurmi sanoo, että on  yllättynyt siitä, kuinka paljon Vehmaalla on erilaisia yrityksiä. Ei siis ole olenkaan mahdotonta, että yrittäjiä tulisi pikku hiljaa vielä lisää omista oppilaista omalle paikkakunnalle. Kaikki eivät haikaile suuriin keskuksiin.

Yrittäjyyteen tutustumalla nuoret saavat tuntumaa tosi toimiin. Ehkä opetuskin joiltakin osin punnitaan  uusista näkökulmista niin oppilaiden kuin opettajien pääkopassa. Oma pieni paikkakunta herää uudella tavalla eloon.

Tällaista yrittäjyysopetusta on näillä seuduin muuallakin kuin Vehmaalla. Opettajat muodostavat Vauhti-tiimin, johon kuuluu opettajia myös Uudestakaupungista, Kalannista, Laitilasta ja Taivassalosta.

Vehmaan opettajat viettivät syksyisen koulutuspäivänsäkin viime viikonloppuna yrittäjyyden parissa. Päivä alkoi  Raili Salinheimon luennolla  ja jatkui tutustumisella Piettisten maitotuotantotilaan. Isäntä Juha-Matti Suominen esitteli Vinkkiän koulun opettajille 90 luupäätään; suurin piirtein yhtä paljon kuin on yläkoulussa. Suomisen luupäät olivat kovasti kiinnostuneita opettajista ja haistelivat mielellään kirjaviisautta. Vaikka ovatkin ihastuneita robottilypsyyn.

****

Vinkkilän koululle on tulossa 25.9. elinkeinoelämän näyttely, josta on tarkoitus tehdä joka toinen vuosi toistuva. Se toteutetaan oppilaiden ja paikallisten yrittäjien yhteisvoimin.

Elinkeinoelämän näyttelyyn haluavat yrittäjät voivat ottaa yhteyttä Tarja Heilään tai Anne Silveriin. Maataloustuottajat ilmoittautuvat Elina Heinolle tai Päivi Ahalalle.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, ihmiset, ihmissuhteet, koulu, koululaitos, mynämäki, opettajat, politiikka, sano suoraan, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Opettajan kenkä yritysmaailman ovenraossa

  1. Kaisa-Maria sanoo:

    Erinimaista toimintaa opettajalta! Parempi lakaista lattiaa hiuksiltä kampaamon lattialta, kuin ottaa uhmamielellä vastaan alaansa uhkaavan työttömyysjakson.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s