Unelma Suomi-brandista: maa, jossa vanhuus on lottovoitto

“ Kuolevaisuus asemoi ihmisen osaksi luomakuntaa. Ihmisen elämänkaari on keskimäärin pidempi kuin päiväkorennon mutta lyhyempi kuin kallion.”

Vanhuus, elämä. Kysymys on ihmisarvoisista viimeisistä vuosista. Arvovalinnoista. Jokainen voittaja kohtaa kerran voittajansa. Tuon hetken soisi olevan ihmisarvoinen.

HS:n päätoimittaja Reetta Meriläinen kirjoittaa tämän päivän (su 13.9.) pääkirjoitussivun kolumnissa nykyisestä vanhusten heikosta laitoshoidosta.
Päätoimittaja kirjoittaa lämmöllä, omana tuntevana itsenään eikä suuren lehden viisaana ja viisastelevana päätoimittajana. Pelissä on koko ihminen: hän, minä, sinä, kaikki vanhukset, sänkyynsä sidotutkin. Kukin vuorollaan vanhenemme.

Vastikään on julkaistu lääninhallitusten selvitykset vanhusten laitoshoidosta. Ne eivät  ole kaunista luettavaa: “Ihan  liikaa märkiä vaippoja ja turhia lääkkeitä, liian vähän ruokaa, henkilökuntaa ja raitista ilmaa.”

“Missä ovat vanhusten suojelijat“, kysyy Reetta Meriläinen, “missä on Oikeutta ihmiselle ry“?

Hän ei hyväksy jankutusta kuntien rahanpuutteesta, resurssipulasta, sillä täysin rahatonta kuntaa ei ole.
Rahan suuntaaminen on ihmisten tekemä päätös. Hoidon laatu on poliittinen valinta. Kyse on valitsemastamme toimintakulttuurista, kun olemme ajautuneet nykyiseen surkeaan tilanteeseen. Voisimme siis valita myös toisin.

Valintatilanteet eivät ole helppoja: lapset, nuoret, liikunta, kulttuuri? Kansalaiset ovat vaativia: ”Ei puhettakaan, että kouluruokailusta poistuu kokoliha, vaikka kotona syötäisiin pelkää einespizzaa.”

Jospa päätöksiä tehtäisiinkin inhimillisen ja valistuneen yhteiskunnan tapaan ja sen mukaan, toteuttavatko ne vai loukkaavatko ne ihmisarvoa. Tingittäisiin vaikka lentomäistä tai jostain muusta ylellisyydestä. Esimerkiksi interaktiiviset älytaulut kouluihin tuntuvat pelkältä tuhlaukselta.

Tästä Meriläisen ehdotuksesta minä erityisesti pidän: “Voitaisiinko Suomi-brandia ryhtyä rakentamaan erinomaisella vanhustenhoidolla? Ajatelkaa: maa, jossa vanhuus on lottovoitto…”

Jos me huolehdimme vanhuksista, me automaattisesti huolehdimme lapsista ja nuorista – sellaisessa yhteiskunnassa on tilaa elämänilolle, ajatuksille ja inhimilliselle kasvulle.
“Ihannemaassa on oivallettu, että jokaisen lapsen sisällä asuu vanhus, jokaisen vanhuksen sisällä entinen lapsi.”

Näin kirjoittaa päätoimittaja Reetta Meriläinen. Me eläkeläiset ja vähänkin kynnelle kykenevät olemme kanssasi tismalleen samaa mieltä.

Me vielä taomme tämän viestin päättäjienkin koviin kalloihin!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, ihmiset, ihmissuhteet, mynämäki, politiikka, sano suoraan, Voittaminen, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

31 vastausta artikkeliin: Unelma Suomi-brandista: maa, jossa vanhuus on lottovoitto

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Erinomainen kirjoitus, aina on kysymys arvovalinnoista. Rahat riittävät aina juuri siihen, mihin haluamme niiden riittävän. Jos panostamme ylisuuriin palkkoihin ja ylellisyyteen, rahat riittävät niihin, mutta jos valintamme on toinen, lapset ja vanhukset sekä heidän hyvinvointinsa, rahat eivät riitä silloin ylellisyyksiin. Nykyään on muodissa itsekkyys ja omanvoitonpyynti raamatun kielellä sanottuna. Ne jotka eivät voi puolustaa itseään eivätkä käy vaaleissa, joutuvat päähän potkittaviksi ja unohdetuiksi.
  Poliitikoille ja päättäjille on näytettävä sellaiset ukaasit, joita he uskovat. Tai sitten eivät…

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   HS:ta luin, että nuoret ovat nykyään konservatiiveja, ovat kiinnostuneita kaikenmoisista asioista, mutta eivät halua oikeasti tehdä asioiden muutttamiseksi mitään, eivät esimerkiksi ole valmiita lähtemään mukaan hyvänkään asian puoilesta mielenosoituksiin. Ei hyvältä näytä!

   Tollainen itsekeskeisyys on yleistä vanhempienkin keskuudessa nykyaikana. Pitääkö siis meidän eläkeläisten ryhtyä osoittamaan mieltä? Ainakin vaaleissa pitää katsoa, ketä äänestää.

   Kyllä kunnissa päättäjät voisivat pana asiat tärkeysjärjestykseen. Mynämäelläkin rakennetaan tekonurmikentää, joka maksaa satoja tuhansia…

 2. Kalle sanoo:

  Ongelmahan on, että vanhustenhoito on ikäänkuin ”näkymätön” asia: hyvä vanhustenhoito kun ei näy oikein missään tilastossa tai mittarissa johon poliitikko voisi osoittaa ja sanoa että katsokaa nyt, hyvin on hoidettu ja hyvää seuraa.

  Toinen ongelma on tietysti sitten se, että yhteiskunnan hyvin tuottama vanhustenhoito ei oikein istu oikeistolaiseen ajatteluun: nuorten kouluttaminen vielä jotenkuten menee kun se on ihan konkreettinen sijoitus tulevaisuuteen ja sitä kautta talouskasvuun, mutta mitä voittoa (mielellään kvartaalin sisällä mitattavaa) vanhustenhoidosta saadaan? Ei mitään, ja siksipä sitten nillitetään että rahaa ei ole ja jos onkin niin sille on mukamas parempaa käyttöä.

  Sanokaa minun sanoneen että joku älykääpiö jossain vielä päättää ehdottaa vanhustenhuollon yksityistämistä – tehokkuuden nimissä tietenkin.

  • tammikuu44 sanoo:

   Ja sitähän on jo yksityitettykin. Siitä taas on Ruotsista asti mitä karmeimpia kokemuksia: voitot kynitään säästämällä ja pihtaamalla, ruuastakin.

   Samat karmeudet alkavat paljastua Suomessakin niin yksityisessä kuin kunnallisessa vanhustenhoidossa.

   Vanhustenhoto on ja sen tulee olla yksi peruspalveluista samaan tapaan kuin peruskoulu.

   Vanhuksille ruokaa ja läpöä, ystävälliset hoitajat!

 3. maria sanoo:

  Vanhusten hoidossa on kyse perustavaa laatua olevasta arvovalinnasta koko yhteiskunnassa. Esimerkiksi geriatriaan (vanhuusiän sairauksien erikoislekurit) ei nähdä aiheelliseksi satsata ollenkaan. Eikä geriatriaa arvosteta, kuten esim. kirurgiaa jne.
  Kyse on juuri siitä, että ihmisiä hoidetaan suhteessa heidän oletettuun tuottavuuteensa.
  Ihmisestä on muotoutettu samanlainen tuotantoeläin kuin esim. tehokasvatetut possut ja broilerit:_ niistäkin heitetään lihamyllyyn armotta kehityskelvottomat ja oletteko nähneet missään tiskissä ”vanhusbroileria”, ettepä ole, koska sellaista ei edes ole…
  No, vertaus taittaa olla joiltakin osin hiukan ontuva, mutta niin vaan on, että esim. vanhenevaa ihmistä ei enää aktiivisesti kuntouteta, ainakaan psykiatrisella puoella. He eivät saa ollenkaan esim. kunnon terapiaa.
  Tolpillaan toki vanhoja yritetään fyysisesti pitää, mutta kun kerran on petin pohjalle joutunut, niin sieltä on sitten lähes mahdoton enää päästä ylös.
  Kyllä hoitajat ovat usein ystävällisiä ja läpöäkin löytyy, mutta se ei tietenkään riitä kuin silloin jos ihminen on vain vanha.
  Jos hän on sairas ja käyttäytyy esim. häiritsevästi, hänet suljetaan ovien taakse muita häiritsemästä. Kyse on ennen kaikkea hoitoväen ammattitaidosta ja siitä, miten paljon siihen halutaan panostaa.
  Työikäisten puolelta voisi ottaa esimerkin: eihän syöpäkään esim. parane pelkällä ”ruualla, ystävällisyydellä ja lämpimällä huoneella”. Siihen tarvitaan erikoislääkäreitä, joita vanhusten hoitoon ei yksinkertaisesti ole edes olemassa, koska on niin paljon tärkeämpääkin hoidettavaa.

  • tammikuu44 sanoo:

   Geriatriaan perhtyneitä lääkäreistä on tosiaankin huutava puute. Professori Sirkka-Liisa Kivelä on puhunut jo vuosia vanhusten hyvän hoidon puolesta. Tämänpäiväisessa Turun Sanomissa hän ottaa kantaa vanhusten kuntoutukseen ja hoitoon kannustaen suuria ikäluokkia KAPINAAN! Se on jo melkoinen kannaotto asiantuntijalta.

   Suomessa olisi ruvettava kouluttamaan ponnekkaasti vanhuslääketieteeseen perehtyneitä lääkäreitä, kehoittaa Kivelä.

   (Juttu on 13.9. lehdessä s. 14)

 4. martta sanoo:

  ”Vanhusten laitoshoidon pulmia ei ratkaista vain palkkaamalla lisää hoitajia. Turun yliopiston professori Sirkka-Liisa Kivelä sanoo ongelmien johtuvan siitä, ettei lääkäreitä ja hoitajia kouluteta vanhusten hoitoon. Tietämättömyydestä seuraavat sitomiset ja ylilääkitykset.

  –Ei tätä pelkillä käsillä hoideta. Sinne saa panna vaikka kuinka paljon käsiä, jos ei tiedetä, mitä tehdään ja tuhotaan lääkkeillä vanhuksen muisti, äly ja liikuntakyky.

  Kivelä kritisoikin, miksi hoitajille ja lääkäreille ei opeteta, mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän vanhenee. He eivät tiedä, mikä on normaalia vanhenemista.

  –Koulutuksen puute johtaa siihen, että ihminen, joka menee töihin vanhustenhuoltoon, käyttäytyy omien tunteidensa perusteella. Kun siellä on avuton, huonokuntoinen vanhus, hän hoitaa sitä sen tunteen perusteella, minkä vanhus hänessä herättää.”

  Netti-UUSISUOMI uutisoi näin. Ja juuri noin se on oman kokemuksenikin mukaan.
  Vanhusten hoito ei ole mitään tunnepeliä ja ystävällistä lässynläätä, vaan myös ja nimenomaan oikeanlaista vanhuusiän sairauksien hoitoa. Siihen on oltava omanlaisensa osaamista ja koulutusta ja tietysti myös hoidettavien määrään mitoitetut resurssit.

 5. tammikuu44 sanoo:

  Onpa hyvä, että tuota professori Kivelää on haastateltu useaan lehteen. Jospa päättäjät alkaisivat kuunnella vanhusasiaa, kun sanat tulevat oikein korkeasti oppineen asiantuntijan suusta.

 6. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  14.9.

  VANHUSVALTUUTETTU
  Aamun lehdestä luin lyhyen uutisen jossa sanottiin, että kansanedstaja Martti Korhonen vaatii vanhusasiavaltuutetun viran perustamista Suomeen.

  Korhonen muistuttaa, että EU-direktiivi määrää, että lehmien on päästävä navetasta laitumelle vähintään 60 päivänä vuodessa.

  ”Samaan aikaan ikäihmisille ei pystytä järjestämään edes nuutamaa jaloitteluhetkeä viikossa.” (STT)

 7. Kalle sanoo:

  Kuin sattuman kaupalla päivän Ilta-Sanomissa Kaari Utrio ehdottaa ”kuolinpillereitä” ratkaisuksi huonoon vanhustenhoitoon. Science fictionia!

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Tuli mieleen tohtori Mengele! taitaa olla tosi honosti asiat tässä maassa.

 8. martta sanoo:

  Ei niinkään fictionia. Ehdotus oli hyvä ja paljon rehelliseMpi kuin nämä iänikuiset jeesustelut. Tämä vanhusten hoidon epäkohtahan on ollut KAIKKIEN TIEDOSSA jo vuosikaudet, myös poliitikkojen, eli turha on taivastella, että tämmöstäkä tää on! Edelliset hallitukset olisivat voinEEt tehdä asialle jotain, jos tahtoa olisi ollut-
  itse ainakin alan laittaa syrjää kaikenmoisia pillereitä, kaiken VARALLE!
  kAARIN EHDOTUS ON MONINVERROIN ´REHELLISEMPI JA REALISTISEMPI KUIN ESIM. NE HYSSÄLÄN JA RISIKON ”TÄYTYY SELVIYTTÄÄ” ESITYKSET….”

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Entäpä, kun hoitajat alkavat käyttää tätä pilleriäkiristyskeinona:” Jos muttisen vaari ei usko ja syö nyt kiltisti hernesoppaa. Muttisen vaaari saa pillerin illalla teehen sotkettuna.”

   Humanistilta hivenen ajattelematon lausunto.

 9. Kaisa-Maria sanoo:

  Kaari Utrio mokasi! Ihmetelköön ja syököön miehensä valmistamaa lammaskaalia ja kirjoittakoon vaan historiallisia satujaan.
  Vai kuolinpillereitä vanhuksille?
  Missähän kulkee se raja, jossa vaiheessa niitä pillereitä aletaan kenellekin syöttää?
  Olen sitä mieltä, että mikäli vanhus kykenee nielaisemaan pillerin, ei häntä vielä tarvitse harkitusti murhata. Onhan murha harkittu teko.
  Utriolla taitaa olla hiukan kieroutunut vinku päästä iltalehtien palstoille? Lienevätkö nuo nyyrikkitasoisten kirjojen painokset laskussa?

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Hyvä Kaisa-Maria, aikaerikoinen brandi Suomelle: …maa, jossa ei ole turhia vanhuksia, kuolema käppänöille kätevästi pillerillä…

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Kieltämättä aika erikoinen brandi Suomelle: …maa, jossa ei ole turhia vanhuksia, kuolema käppänöille kätevästi pillerillä…

 10. Aili Nupponen sanoo:

  Kaisa-Maria, et taida tietääkään, että Kaari Utrio on myös tietokirjailija, ja on kirjoittanut monta isoa historiateosta naisen elämästä. Ole hyvä ja tutustu ensin niihin ennen kun alat mollata…

 11. martta sanoo:

  Juuri näin. Aili Nupponen puhuu asiaa. Kaisa-Marialla on omituinen tapa heitellä ilmaan todella puolivillaisia heittoja, ja sitten jälestä päin hän toteaa, että ei hän tarkoittanut vaan todellakin esim. arvostaa Johanna Korhosta ja varmaan nytkin tulee, että tietenkin hän historian opettajana arvostaa Kaaria. Ja paskan marjat. K-M kolistuttaa tyhjiä tynnyreitä ja on todella kyyninen (ikävää!).
  Vaikka tätä kirjoittelua ei kannata ottaa liian vakavasta, jotkut ilmaiset silti todellisia oikeita mielipiteitään eikä täysin perustelatonta apulantaa. Varsikin akateemiselta naiselta todella outoa TUOTOSTA….

  Kaarille pisteet rehellisyydestä! Hän ei todellakaan mokannut, vaan toi keskusteluun raadollisen näkökulman, jota jo noudatettaisiin jos päättäjät toteuttaisivat sitä, mitä TODELLA ajattelevat, paitsi tietysti omalle kohdalleen koska ajattelevat rahoineen pääsevänsä parempaan vanhuusikän hoitoon kuin me tavan rahvas.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Marttahan kiivailee kuin oikea täysvillainen feministi!
   Sana on vapaa, lisää vaan!

 12. martta sanoo:

  Ehkä kannattaisi jätää vähemmälle tuo jatkuva vouhkaaminen feminismistä, tai ainakin ottaa selvää ”aatesuunnan” perustasta kuten esim. yksityinen on poliittiista ja kenteis myös päinvastoin etc.
  Yhtä löyhin perustein voi esim. anarkistiksi, nihilistiksi tai ylipäänsä jonkin sortin paskaksi leimata ihan kenet tahansa.
  Puhumattakaan kaikensortin sosialisteista, jotka hyvin usein ajavat Audilla tms.
  Älä sorru tylsään räksyttämiseen Hymyilevä, koska sulta on lupa odottaa hiukan älyllismpiäkin kynäilytuotoksia.

  • tammikuu44 sanoo:

   Sen verran noista feministihiirulaisten aatesuunnista tiedän, että niitä on mahdottoman paljon ja kukaan ei ole koskaan kenenkään kanssa samaa mieltä.

 13. martta sanoo:

  Haist huilu!

 14. Kaisa-Maria sanoo:

  Martta! Ei vanhojakaan ihmisiä tulla virallisesti tappamaan millään pillereillä!
  Jos niin tehdään, se tapahtuu tarkan valvonnan alaisena, ruiskuttamalla suoneen tiettyjä kemikaaleja.
  Joten K. Utrio pitäköön pillerivouhotuksensa. Säästä sinä silti kaiken varalta varaamasi pillerit. Riittäähän tässäkin lajissa harrastelijoita.
  Eihän sitä koskaan voi olla mistään asiasta ihan varma.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Ehkä se Utrion ehdotus oli vain heitto, jonka avulla saa ihmiset keskustelemaan asiasta ja mieluiten myös vaatimaan parempaa vahustenhoitoa!

 15. martta sanoo:

  Niinpä juuri. Utrio halusi provosida ja paljastaa tavallaan päättäjien todelliset asenteet, koskapa asialle ei ole tehty mitään, vaikka olisi voitu. Niin ainakin arvelen, mutta täydestä näyttää menevän, koska moni ottaa kaikki asiat aina kirjaimellisesti eikä osaa lukea sävyjä tai rivien välejä.
  Jees: Otan rauhallisesti, muuta en aina kestä jankuttamista, vaikka itsekin siihen tietty syyllistyn….

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Juu, Jyrki Katainenkin sanoi eilen eduskunnan budjettikeskustelussa, että nyt pitää katsoa lähimmäisten perään enemmän kuin mihin olemme tottuneet.

   On siinä Kataisella puolueineen totuttelemista, katsoisivat ensin sanakirjasta, mitä välittäminen ja lähimmäisenrakkaus tarkoittavat.

 16. maria sanoo:

  ”Kyllä minä pidän nykymaailmankuvaa ja suomalaista yhteiskuntaa paljon sairaampana kuin Utrion visiossa. Ihmisiltä riistetään heidän vanhetessaan kaikki arvokkuus ja ihmisarvo. Heitä säilötään huonommissa olosuhteissa kuin karjaa ”säästöjen” takia, asiasta tehdään raportteja – mutta mikään ei muutu, koska mitään ei haluta muuttaa.

  Suomen bruttokansantuote on noussut viime vuosina nousemistaan, mutta mihin rahat ovat menneet? Rikkaimman kansanosan taskuun? Osa on tietysti mennyt, mutta yleinen varallisuustasokin on noussut. Siitä huolimatta vanhustenkin ihmisarvona on vain taloudellinen arvo. Sekin on negatiivinen, sillä vanhushan vain ”kuluttaa”, ja kulut on minimoitava laittamalla sinänsä terveitä vanhuksia vaippoihin makaamaan.

  Vanhukset makaavat ulosteet housuissaan lääketokkurassa ja makuuhaavoissaan, mahdollisesti vuosikausia. Koska yhteiskuntamme ei muuttumisen merkkejä osoita, niin Utrion ehdotus on lopultakin ainoa järkevä: palautetaan Suomeen edes sen verran inhimillisyyttä, että vanhukset saavat itse niin halutessaan arvokkaan kuoleman.

  Jokainen saa tehdä toki itse ratkaisunsa!”

  Tämä kommenti on osa erästä toista nettikeskustelua. YHDYN näihin ajatuksiin täysin. Ja varmaan yhtyisi moni muukin, joka on käynyt esim. vanhusten vuodeosastolla esim. parin vuoden ajan omaistaan tapaamassa ja kärsimysnäytelmiä seuraamassa.
  On helppo jeesustella, jos ei tiedä mikä todellakin on todellisuus. Pilleri toisi edes hiukan arvokkuutta ja armoa kauheaan loppuun. Vapautetaanhan eläimiäkin kärsimyksistä.
  Eihän tässä nyt mitään murhapillereitä jaella, vaan annetaan mahdollisuus armeliaaseen loppuun ettei tarvi loputtomasti kärsiä kun lopputulos joka tapauksessa on tiedossa.

 17. SIS sanoo:

  Reetta kirjoittaa viisaasti, viisas nainen kun on. Mutta jotenkin ymmärrän myös Kaarin provosoivan latauksen: miksi ihmisen ei anneta edes kuolla? Elämme aina vaan vanhemmiksi ja lääketieteen kehittyessä elinikämme vain nousee. Kuka haluaa elää ilman ihmisarvoa? Kenenkään ei pitäisi.

  Mitä on ihmisarvoinen elämä, sitä sietää pohtia. Niin kauan on kaikki hyvin, kun järki pelaa ja fysiikka toimii. Mutta onko hyvä mikäli järkesi pelaa, mutta fyysisesti olet loppu? Tai että pää on poissa, mutta fysiikka toimii aina vaan. Ihminen on kokonaisuus ja elämällä on oltava ihmisarvo.

  Hyvinvointivaltion pitäisi huolehtiia heikoista, mutta en tiedä haluanko mitään huolenpitoa silloin, kun en enää jaksa iloita ja kommunikoida ympäristöni kanssa… siksi tein hoitotestamentin ts. tahtoni on, että minulla on subjektiivinen oikeus kuolemaan.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Hoitotestamentti on hyvä juttu. Voi ainakin määrätä, että jokin hoito lopetetaan, annetaan vain kivun lievitystä.

   Geriatriaan perehtyneitä lääkäreitä pitäisi saada lisää ja pitäisi pohtia, mitä kuuluu ihmisarvoiseen elämään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s