Lihava nainen löytää esteettisen katseen

Estetiikan peruskurssilla, osa 2
Paikka: Turku
Aika:  Ma 14.9.2009

Aihe: Ontologiaa vierustoverina kaunis nuorukainen ja edessä kaksi sukkaa kutovaa nuorta naista.

*******

Tuijotan valokopiota. Rembrandtin työ Kangaskauppiaiden kilta. Kuusi yrmeää miestä.
Kuva on objekti.
Kuva voi olla objekti ja samalla myös subjekti. Kuva katsoo takaisin. Siis miehet katsovat. Minä katson. Miehet katsovat. Opin kuvan ontologiaa. En oikein tiedä mitä.

Miehet tuijottavat minua. Tai paremminkin tuijottavat lävitseni, tuijottavat maalaria, Rembrandtia selkäni takana. Minä tuijotan: mikä on tuo kirja, johon valo osuu? Joku pyhä kirja varmaan.
Se on tilikirja. Tärkeä, pyhä näille miehille. Nämä ovat mahtavia herroja.

“Yksi maalarinrenttu ei ole meidän rinnalla mitään“, kuiskaa minulle isonenäinen mies, toinen vasemmalta, pukinparta värähtäen. “Palkkiosi on kohtuullinen, jos työ on hyvä“, sanoo keskellä istuva ja tekee kädellään maksamista kuvaavan liikkeen.
“Maalaan tämän täältä hiukan alaviistosta“, selittää Rembrandt minulle, “olen asettanut miehet korokkeelle  seinän viereen. Valo tulee vasemmalta ikkunasta.”
Tämä on ontologiaa, oppia olevasta.

Rahamiehet ovat korokkeella. Siellä ovat, mutta osat ovat vaihtuneet. Rahamiehet katselevat nyt teitä ukkokullat.
Samat miehet saman tilikirjan ääressä tänäkin päivänä. Siinä istuu koko rahamaailma, yrmeänä pörssikurssit levällään. Rahamiesten ontologiaa.

“Tiedä ihminen, ettet ole jumala! Ihminen kulkee maan pinnalla ei tiedä mistä tulee, minne menee“, sanoivat kreikkalaiset. “Paljon sitä puhutaan, mutta raha ei haise“, mutisen mutta onneksi kukaan ei kuule.

Maailma muuttuu. Tilintarkastus vaatii tarkkuutta.  Keskity!

Ulkona alkaa
sadella, pehmeästi.
Minä kuuntelen.
Käännän lampun seinään päin
niin tulee hämärämpää.

Keskityn kuuntelemaan: pehmeästi, Fushimi Tenno.
Pehmeästi.
Tilintarkastuksen aika.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, ihmiset, ihmissuhteet, koulu, mynämäki, opettajat, politiikka, sano suoraan, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

9 vastausta artikkeliin: Lihava nainen löytää esteettisen katseen

 1. kairo sanoo:

  Mielenkiintoista. Jäin oikein miettimään, että kuka tujottaa ketä ja kuka on kenenkin vierustoveri. Ei auennut, mutta ei se mitään.

  • tammikuu44 sanoo:

   Hyvä, noin kävi minullekin: en ole varma ollenkaan, mitä estetiikka on. Mutta jos etsit Rembrandtin maalauksen Kangaskauppiaista ja katsot, niin huomaat kuinka ne tuijottavat sinua. Sitten mietit miksi ne tuijottavat, saattaa tulla mieleen ihan muita asioita kuin minulla.

   Lopun haiku on luennolla annettu: se todistaa sitä, että juuri japanilaiset kekittyvät aistimiseen, kuuntelevat sadetta, lamppukin on himmennettävä että voi kuunnella keskittyen, nähdä sielunsa silmin sateen ehkä muistaa jotain sateeseen liittyvää…

   Jos onnistut löytämään kuvan, kerro mitä tapahtui, mitä ajattelit!

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Hienoa filosofiaa yhdestä taulusta. Näin taulu ja nykyisyys keskustelevat sinun kanssasi ja keskenään, ja myös maalarin kanssa. Kunpa minäkin osaisin, voisin kirjoittaa näistä runoja.

  Minulla on suuri määrä taidekirjoja, joita tulee valitettavan vähän katseltua. Kyllä niistä runojakin saa, kun eläytyy niihin ja niiden luomaan tunnelmaan. Mutta sinun näkemyksesi on vielä monipuolisempi, osaat ottaa huomioon myös maalarin…

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Ihanaa, kun ymmärsit, mitä tarkoitin!

   Tosiasiassa olen siellä estetiikan peruskurssilla ja ihmettelen, ihmettelen… kuviahan voi tosiaan katsoa monella tavalla, niiden pitää antaa puhua.

   Ja ne taidekirjat ovat hyviä kirjoittavalle ihmiselle. Uskon että moni kuva jää mieleen muhimaan vaikka siitä ei heti kirjoittaisikaan.

 3. Kaisa-Maria sanoo:

  On se niin ihanaa! Kunpa Sauli Niinistö ja Vanhanen-”Lahnanen” kumppaneineen liittyisivät tähän ylistyisten kuoroon.
  Jo kauan sitten he tajustivat, että taiteessa vallitsee raaka bisnes. Puolueet keräsivät rahaa myymällä herkkäuskoisille kaiken maailman tuhertelijoiden maalauksia.
  Tyhmille voi myydä, mitä tahansa tauluja, kunhan takana on tarpeeksi poliittista arvovaltaa.
  Rembrant on lajissaan korvaamaton, mutta pidän enemmän Titzianin herkistä maalauksista. Kirjoissa olevat kuvat ja faktorien värinmääritykset eivät voi kuvata paperille alkuperäistä teosta.
  Sen käsittää vasta sitten, kun on nähnyt.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Taidekin on politiikkaa, elämää. Ihminen aistii elämää ja havaitsee politiikassa epäyttävää mädän lahnan hajua.

   Meille tyhmille poliitikot myyvät ”mitä tahansa tauluja” ja me oleme aistivinamme niissä elämää: petetyksi olemme tulleet, pelkkää oman edun tavoittelua, lahjuksia.

   Älä nyt irvistele siitä alkuperäisen teoksen näkemisestä: siellä on nyt Ateneumissa alkuperäisiä Picassoja, mene katsomaan ovatko hintansa väärttejä! Aisti ja unohda ettei sinulla ole varaa niistä ostaa yhtäkään, katsominen riittää.

 4. maria sanoo:

  Täten ilmoitan, että olen menossa Picasso-näyttelyyn ensi viikolla. Voin sitten raportoida esim. K-M:lle, miltä ne aidot taulut näyttävät, joita eivät sen paremmin kepulaiset kuin demarit ja muut ääntenkalastelijat kaupustele.
  Hänhän jossain vaiheessa kai ilmoitti näissä ”keskusteluissa”, ettei olisi niin väliä niitä kummallisia ”töherryksiä” edes Suomeen roudata….että sellanen epeli…

 5. tammikuu44 sanoo:

  Ilmoittaa nyt heti kenen kyydillä tai miten sinne menee!

 6. maria sanoo:

  Menen ”harrastajatuhertajien” yhdisyksen matkalle, mutta oli enää yks paikka jälellä kun tilasin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s