Naisvalitusta iloisesti pikkuhousut päässä, ei feminismiä hampaat irvessä

Jopa olisi aika jotain ottaa onkeensa, mutta ei nokkiinsa,  niin meidän ihka tavallisten tiedostamattomien naisten kuin myös feministien sekalaisen seurakunnan siitä riemukkaasta valitussanomasta, jota naistaiteilijaryhmä Häplänperän valittajat on levittänyt kautta Suomenmaan jo 11 vuoden ajan.
Tänään, ehkä juuri tällä siunaaman hetkellä, saavat ruotsalaiset osansa Göteborgin kaupungissa, johon ryhmä on kutsuttu esiintymään Naisten päiville, teemana naisenergia. Ex oriente lux.

Raumalainen, maamme ainoa kuviolausunnan taidelausuntaryhmä koostuu peräti iloisista, terveistä, ikäjakautumaltaan moninaisista naisista. Työskentelytapaansa ja päämääriään  naispolot kuvailevat näin:

“Projektikohtaisesti prosessoidaan lehmyyden sisäistä olemusta ryhmän yön yli kestävien kehityskeskustelujen avulla ja pyritään konsensukseen ja eheytykseen.”

Jokainen nyt ymmärtänee, että Häplänperän valittajat ei ole mikään yksisilmäisesti karvakukkaroonsa tuijottava ja sen avulla eteenpäin pyrkivä uranaisten tai muuten vain naisasiaa joutessaan jauhavien joukko. Kysymyksessä on rinnat pystyssä ja pikkuhousut päässä naisena olon ongelmakohtiin paneutuva poikkitaiteellisuuden mahdollisuuksista ammentava  naistiimi, joka on tottunut ottamaan härkää sarvesta.

Ryhmä on erikoinen siinä suhteessa, että se on lopettanut kotiruikutuksen ja aloittanut julkisen valituksen. Valitettavaahan totisesti on: on paneuduttava ryppyihin ja ryntäisiin. Ongelmakenttä suorastaan räjähtää käsiin: naisena oloa varjostaa siivoaminen, äitiys, seksi, vaihdevuodet. Näissä kaikissa toiminnoissahan menee tukka sekaisin.

Kuviolausunta ottaa vaikutteita performanssista tuoden mukaan erilaista rekvisiittaa popliinitakista lattiaharjoihin. Kuorolaiset kehittelevät omasta elämästään valituksensa, samoin ryhmätyön tulosta on koreografia.
Taiteellinen johto on nykyään Kaija Ruosteen hallussa, pohjatyön on tehnyt ohjaaja-näyttelijä Sari Niinikoski.

Häplänperän valittajat jatkavat suomalaiskansallista itkuvirsiperinnettä postmodernilla otteella. Myös ryhmän nimellä on yhtymäkohtia muinaisuuteen. Nimi juontuu Raumalla sijainneesta Häppälän maitotilasta. Vieläkin Raumalla on Häpläntie, jonka varrella olen itsekin asunut – ja valittanut, yhdessä kuviolausuntaan sittemmin perehtyneen ystävättäreni kanssa.

Marialla on noissa kommenteissa linkki sivustolle,  jossa on kuvia valittajien viimeisimmästä esityksestä. Pääset sinne myös klikkaamalla tätä sinistä osaa.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, feminismi, ihmiset, ihmissuhteet, mynämäki, politiikka, runoilijat, taide, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

11 vastausta artikkeliin: Naisvalitusta iloisesti pikkuhousut päässä, ei feminismiä hampaat irvessä

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Olen nähnyt esityksen. Häplänperän valittajissa on tyyliä. Nauroin miltei kuollakseni, kuten yleisökin! Kaija Koo keksi rakkauden. Mutta kuka keksi Häplänperän valittajat?
  Joten ”pimppaa ja pimppaa vaan!”

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Hyvä kysymys. Pitäää kysyä joltain valveutuneelta raumalaisnaiselta, jolta myös olisi kiva saada tähän kommentiksi joitain muisteluita Häplänperän valittajien syntyvaiheista.

 2. Iines sanoo:

  Häplänperän valittajat pelasti aamuni! Ihania naisia ja miten kotoisaa kieltä tuo nimi ja miten tuttuja paikkoja kirjoituksissasi vilahtelee. (Minulla on kesäkoti Rauman puolessa.)

  Pst Hymyilevä eläkeläinen, lisäsin tämän blogisi sivupalkkiini.

  • tammikuu44 sanoo:

   Siis se kirkko on sittenkin Untamalan kyläkirkko. Hieno paikka!

   Ja vieläkin: upeita kuvia sinulla, et ole mikään harrastelija.

   Mukavaa jos joskus luet blogiani. Olen itse asunut Raumalla kymmenisen vuotta ja siellän muutama ystävänikin nykyään. Olikein (lähes) paljasjalkaisia ovat.

   Toivottavasti ryhmä esiintyy kesällä Rauman pitsiviikon aikana.

 3. maria sanoo:

  Häplikset ovat todellakin omintakeinen naisjoukkio. Kaikki ovat tavallisia naisia, on lastentarhanopettajia, sellun myyjiä, partureita, taiteilijoita, opettajia, psykologeja ja ties vaikka ketä. Ideana on, että piisit ja koreokrafiat tehdään omin voimin. Yhtään varsinaista esiintymisen tai teatterin ammattilaista ei ole ”käytettävissä”.
  Luovuutta sen sijaan on valtavasti. Naiset muodostavat yhteisön, jossa pelataan demokraattisen säännöin eikä kukaan saa omia esim. piisejä, koska kaikki osallistuvat niiden muokkaamiseen ja jalostamiseen.
  Naisryhmä tukee toisiaan vaikeissa paikoissa. Valitettavasti on tapahtunut mm. yhden jäsenen kuolemaan johtanut sairaus ja muuta ikävää. Naiset ovat avoimia toisilleen ja ”palavereisa” voidaan ulkopuolella treenien ja esiintymisten käsitellä yhdessä hyvinkin kipeitä ja henkilökohtaisia asioita.
  Tavallista on myös, että hyvin usein joku saa ns. paskahalvauksen, mutta siitä ei suurta numeroa tehdä. Aina joku pimahtelee,
  Pääsia on, ettei kenenkään ideoiat tyrmätä vaan niistä jalostuu esityksiä ja muuta mukavaa. Tulossa on helmikuussa Kaala, jonka teemana on elämän kimallus mm., tarkoitus on, että voi sortteerata itsensä komeeksi vaikkapa joulkuusenkoristeilla. Rajana on vain oma mielikuvitus, mutta mikään ei ole pakollista.
  Häplikset syntyi 11 vuotta sitten parin kolmen naisen kuppilaistunnon tuloksena. Kukaan ei olisi milloinkaan voinut uskoa, että kreisistä läpänheitosta syntyy niin mahtava juttu. Mutta niin vain syntyi!!!!!!!
  Tiukkapipot alkööt vaivautuko……..

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Kiitos tiedoista ja jos kuulet jotain tyttöjen Göteborgin-keikasta niin ota yhteyttä!

 4. iines sanoo:

  Kiitos vain sanoistasi, kuvapalaute ilhaduttaa suuresti!

  Ja on se Untamalan vanha puukirkko. Kerrassaan viehättävä rakennus. Jos olisin nuori ja viettäisin oikein kirkkohäitä, tahtoisin vihityttää itseni siellä.

  Minä olen aikeissa ehkä muuttaa Raumalle jossain vaiheessa pysyvästi. Kiva merellinen pikkukaupunki. Voi että tykkäisin olla mukana tuommoisessa rienaavassa häplänperätouhussa – olen työssäni vetänyt luovan ilmaisun kursseja ja hauskaa on ollut! Puhesairaus valitettevasti estää isommat haaveet..

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Äläs mitä haaveile, vaan ryhdy tosi toimiin. Tuon Marian tunnen varsin hyvin ja voin tarvittaessa antaa vaikka puhelinnumeron/ sähkopostisoisttee, jonka laitankin sinulle, kunhan ensi puhun Marian kanssa pelkästään sen takia, että saisin jonkun toisenkin tai kolmannen henkilön nimen ja osoitteen.

   Sellaiset osoitteet on sitten hyvä olla olemassa, kun sinne Raumalle siirryt kokonaan ja vaikka vain kesäksikin.

 5. maria sanoo:

  Häplänperän Valittajien Götegorgin matka näyttää onnistuneen nappiin. Sikäläiset Suomi-naiset olivat ihastuksissaan. Aplodit ja iloinen nauru raikuivat ja murheet unohtuivat.
  Voitte mennä itse lukemaan, mitä rutsalainen Suomi-frouva Liisa kirjoittaa häpliksistä. Mukana on myös mahtavia kuvia raumalaisista maailmanvalloittajista!

  Osoite on http://www.suomikeskus.se ja siellä on kohta: tiedoituksia ja
  sieltä löytyy länsirannikko ja sen ”takaa” otsikko ”Tissit olalle – vie!”
  Käypääpä kurkkaamassa, niin saatte vielä paremman kuvan raumalaisesta naisluovuudesta ja revittelystä.

 6. tammikuu44 sanoo:

  Syvältä riipaisevaa naisenergiaa!

 7. maria sanoo:

  Syvältä?

  pa. annapa vinkkiä iineksellekin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s