Lehdistö löysi etusormen jo 1800-luvulla

Erityisesti poliitikot ovat tympääntyneet mediaan.  Se väristelee, vainoaa ja liioittelee, eikä poliitikko saa siunaaman rauhaa. Viaton kansalainenkaan ei tiedä mitä uskoisi tai ajattelisi. Elämme vaikeita aikoja. Ennen oli kaikki paremmin.

Ennen ei ollut muita medioita kuin sanomalehti. Se oli silloin hyvin suosittu eikä välitetty ja valitettu, mitä lehti kirjoitti, koska  sen sopivuus kalankääreeksi ei riippunut siitä, kuinka lehti vääristeli tai liioitteli tai oli muuten harmiksi. Lehteen suhtauduttiin ilolla, vanhakin sanomalehti täytti tehtävänsä. Myös ikkunanpesuun sanomalehti oli kätevä ja ympäristöystävällinen.  Erityisesti kovavatsaisille se oli rauhoittavaa luettavaa puuseessa, ja jos juttu ei miellyttänyt, saattoi pyyhkäistä siihen pyllynsä.

Mediamaailma on nykyään moninainen ja sanomalehdistö jäämässä sähköisten viestimien jalkoihin. Yhä harvemmin kalakauppiaalla on käytössään kunnon mediaa, johon kääräistä hauki tai made.

Vanhat 1800-luvun sanomalehdet ovat siitäkin mukavia, että lukija on tyytyväinen pieneenkin tietoon, ei aina tarvitse olla suuronnettomuutta tai murhia ja tappoja. Voi olla myös somia uutisia. Ohessa muutama, joita löytyy lisää kirjasta Palvelukseen halutaan yksi raitis imettäjä. Kirjan on koonnut 1800-luvun lehdistä Miia Kontu.

“Orava tuli eilen kadulta taloon, jossa tämän lehden toimitus on, juoksi masinihuoneeseen ja lykkäsi sitten akkunasta pihalle. (Uusi Suometar 12.8.1878)

Vaikka kyllä epäilyttäviä rikokseen tai muuhun onnettomuuteen viittaavia juttujakin on:
“Etusormi löydetty! Kotkan Sanomat kertowat että siellä Wiime Wiikolla on Howinsaarelta löydetty ihmisen etusormi, ja jätetty poliisikonttoriin, mutta omistajaa sille ei ole ilmaantunut.” (Haminan Sanomat 29.11.1889.)

Jos nykyajan lehdistöä syytetään lähteiden heikkoudesta ja salailusta, niin entisinä aikoina ei edes käytetty omaa päätä paikkansapitävyyden arviointiin:

“Satakunnassa kerrotaan, että taloll. Antti Antinpoika Hätilän kylästä Tyrwään pitäjässä tämän kuun 10 p. yhdellä ainoalla laukauksella on ampunut kolme sutta.” (Hämäläinen 28.1.1875.)

Nyt on kuitenkin turha naureskella. Ei ole tyyli paljon muuttunut noista ajoista. Täydestä menevät uutisina vielä tänäkin päivänä seuraavat:

“Turun poliisin sunnuntain vastainen yö oli työntäyteinen ja erilaisia poliisin suorittamia tehtäviä oli toistasataa.—- Eerikinkadun ravintolassa puoli neljän aikaan 20-vuotias tyttö oli pahoinpidellyt tanssilattialla 18-vuotiasta tyttöä kasvoihin niin, että tämän kasvoihin aiheutuneeseen haavaan jouduttiin panemaan tikkejä.
Varttia yli yksi olivat 20- ja 38-vuotiaat naiset pahoinpidelleet toisiaan  Kotkankadun ravintolassa. Vammat jäivät pieniksi.— Asunnottomien yön merkeissä Itäisen Pitkänkadun talossa paikalla olleet pitivät nuotio
ta pihalla tynnyrissä, mikä aiheutti useita ilmoituksia tulipalosta. Paikalla käytiin poliisin ja palokunnan toimesta.” (Turun Sanomat 19.10.2009.)

Miksi siis aina kertoa poliitikoista, pientä rikollisuutta ja ilkivaltaa löytyy tavallisen kansankin keskuudesta!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, ihmiset, ihmissuhteet, Mediamaailma, mynämäki, politiikka, sano suoraan, Voittaminen, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

13 vastausta artikkeliin: Lehdistö löysi etusormen jo 1800-luvulla

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Ennen aikaan oli kunnon käyttöä vanhoille sanomalehdille, kun niillä pyyhittiin vessassa alapäätä. Nykyään ei lehtiä tarvita edes siihen, vaan on käytettävä erikoispaperia, jotta vesivessa ei menisi tukkoon.

  Isäni (s. 1883) käytti sanomalehtiä myös tupakkapaperina, kun hän kääri sätkän joko kessuista tai Jymystä, myös sikarinlehdet olivat suosittuja.

  Kaikki nuo muutkin mainitsemasi sanomalehden käyttötavat ovat minulle tuttuja, olenhan vanha ja maalla asunut ihminen.

  Nykyajan ihmisillä on paljon vähemmän vanhojen lehtien käyttömahdollisuuksia kuin vielä 1950- 60 luvuilla. Enimmäkseen ne ovat vain riesa…

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Totta, kalliin paperin tuhlausta ! Mahtaako tuosta nykyisestä sanomalehtipaperist pystyä kunnon särkää vääntämään?

   Vaikka en minä nyt heti menisi tätä sanomalehdistöä hirveän kovasti parjaamaan, Siellän on paljon ammattitaitoisia toimittajia ja hyviä kirjoittajia. Sanomalehtien kolumnisteista löytyy teräviä tyyppejä jokaisen makuun.

   Hyvää yleisönosastoa ei päihitä mitkään nettikeskustelu.

 2. pasanen sanoo:

  Mediahan voisi löytää vaihteeksi tavallisen kansan. 50-vuotishaastattelussa voitaisi kysäistä, että onkohan siinä naapurinne epäilyssä mitään perää että olisitte teettäneet saunaremonttinne pimeästi ja onko sitä tullut tehtyä huorin ajatuksin sanoin tai teoin. Kuilu isokenkäisten ja kansan välillä pienenisi ja yhteenkuuluvuuden tunne lisääntyisi mikä vahvistaisi maata tulevien koettelemusten varalle.

 3. tammikuu44 sanoo:

  Juuri tähän yritinkin viitata, mutta ajatukseni jäi puolitiehen! Nämä pikkurikkeiden uutisoinnit ovat kuin johdantoa tähän uuteen uutisointiin kaikessa. Tasa-arvo vaatii tosiaankin, että myös minun ja sinun huorintekoja (joita meillä ei tietenkään ole) pengottaisiin.

  Epäilyskin saisi vanhan ihmisen iloiseksi!

 4. maria sanoo:

  Nyt ollaan asian ytimessä.
  Olisin todella iloinen jos joku journalisti olisi kiinnostunut esim. siitä, mitä mulle on tapahtunut kapakoissa. Kerran esim.yksi mies kertoi laveasti, että on ns. kusessa. Häntä syytettiin rahtilaivan karilleajosta. Kysyi neuvoa, mutta en siihen oikein osannut mitään sanoa.
  Roudasin tän hepun kämpilleni, mutta potkaisin pellolle kun kiinnitti heti huomion tiskipöydällä olleisiin pesemättömiin astioihin. Tollo!

  Muutoinkin olisi tilitettävää vaikka kuinka.
  Kerran vietettiin naisystäväni kanssa ikimuistoinen kesäisen heleä illankuhju ahvenanmaalaisten herrasmiesten segelbåtissa (oltiin ns. huonoilla teillä,JESS!). Se oli roligt!

  Eli kyllä tavalliset ihmisetkin osaavat ottaa riemukkaita harha-askeleita ja hiukan jujuttaa ns. vakikumppaneitaan. Ei se ole julkkisten yksinoikeus!!!

  Pidän pihavaloja varmuuden vuoksi päällä myös iltaisin, jos vaikka 7-päivää olisi kiinnostunut….

  • Aili Nupponen sanoo:

   Mainiota Maria, sinulla on mahiksia julkkikseksi. Kutsu vain joku seiskan toimittaja tai vastaava tekemään haastattelua seikkailuistasi, kyllä se siitä…

  • tammikuu44 sanoo:

   Aina on toivoa: voitaisiin vaikka tapella jossain paikallisessa juottolassa. Päästäisiin lehden palstoille: Eläkeläiset hurjina!

   Pelkkä rollaattorilla hulluna humalassa ojaanajo tukin riittää lehtien pastoille pääsyyn, pitäisi olla ainakin traktori ja mistäs tähän nyt semmoisen taikoo.

 5. Kaisa-Maria sanoo:

  Aika monipuolista tekstiä niin sanotusta mediasta. Tunnen jokusia toimittajia, jotka olen mielessäni jakanut kahteen lahkoon; toiset osaavat hommansa ja toiset taas luulevat osaavansa.
  Luulevista kuulemma tehdään useimmiten pomoja. Kirjoittajien nimiä lehtijutuista lukiessani olen mielikseni todennut, että naispuoliset toimittajat nostavat lehdistön tasoa. Miehet tuntuvat nykyisin olevan luonteeltaan nappulakansaa ja touhuavat innoissaan nettipuolella.
  Maallikosta tuntuu täysin mielettömältä pistää uutisia ilmaiseksi nettiin samalla kun lehtien asiamiehet puhelinhäiriköivät ihmisiä tilaustarjouksillaan!
  Suruissani olen kuitenkin siitä, että kukkakauppiaat saattavat olla vähitellen pulassa! Nettiin ei voi kukkia kääriä eikä ohentuneiden lehtien välistä löytyviin liitupaperimainoksiin.
  Ehkäpä joku alkaa viimein valmistaa kukankäärimispaperia, joka samalla soveltuu myös lahnojen ja silakoiden kääreeksi, sillä veikkaan, ettei tulevaisuudessa jokaiseen pakettiin sanomalehti riitä.

  • tammikuu44 sanoo:

   Tosiaan, nuo kukkakauppiaat pitäisi ottaa huomioon myös. Ehkäpä voitaisiin ruveta valmistamaan paperia joka vaikuttaisi sanomalehdeltä, siinä olisi vain hyviä uutisia: maailmassa vallitsisi rauha ja nälkäiset ruokittaisiin ja ihmiset rakastaisivat toisiaan, laulaisivat kiitosvirsiä.

   Tuntuu kyllä ikävältä nykyään, kun kukat kääräistää ties millaisista ruokottomuuksista kertoviin sanomalehtiin! Kalle ne juuri ja juuri sopivat.

   • Aili Nupponen sanoo:

    Kyllä ne hyvätkin uutiset saattaisivat muuttua hyvin yksitoikkoisiksi ja ikäviksi, ei sitä kukaan jaksa aina hymyillä ja olla hyvällä tuulella. Ihminen ikävystyy, jos elämässä ei ole dramatiikkaa.

 6. maria sanoo:

  Kyllä sanomalhetiä tarvitaan jatkossakin, se on varma. Viime lehdistön lakon päätyttyä muuan hesalainen perheenisä kirjoitti vuolaat kiitokset Hesariin. Hänen perheensä oli hukkua kuraveteen, kun lasten kurasaappaiden ja haalarien alle eteiseen ei ollut laittaa mitään imukykyistä.
  Eihän esim. 7-päivällä tee mitään:painettu liian hyvälle kiiltävälle paperille. Aku Ankka ehkä kävisi, mutta vain kaikkein pienimpien muumikumppareille…

 7. tammikuu44 sanoo:

  Ailalle: tarkemmin ajatellen,kulla elämässä sentään pitää olla dramatiikkaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s