Teki mieli hujauttaa vanhusta käsilaukulla

Kohtasin yllättäen rasistivanhuksen Turussa.
Rasistivanhus sai minut tuossa tuokiossa raivon valtaan. Näin älyttömästi käyttäytyvä vanhus  ei voi olla muu kuin luonnon oikku.

Yllättävä tapaus sattui odotellessani torin laidalla bussia. Katoksessa istui  minun sinne tullessa arvioni mukaan reilusti yli 80-vuotias mieshenkilö.
Istua törötettiin yhdessä. Hiljaisuus.

Sitten tulee bussi ja pysähtyy.  Bussista ilmestyy afrikkalaistaustainen mieshenkilö. Muovikassista tipahtaa pullo ja menee rikki. Mies potkii sirpaleita syrjään, turvalliseen paikkaan pois jaloista. Penkillä kököttävää vanhukseen alkaa tulla eloa. Vanhus alkaa huudella ja arvostella lasinsirujen potkimista. Huutelu jatkuu ihonvärin arvosteluna, vanhus käskee miehen painua sinne mistä on tullutkin. Kauemmaksi siis kuin Varissuo.

Minä  alan puolustaa poikaa. Vanhus kiihtyy ja alkaa sättiä minua. Minä alan sättiä vanhusta tyhmäksi rasistiukoksi. Vanhus sättii minua maalaiseksi. Minä sätin vanhusta syntymästään saakka yksinkertaiseksi turkulaiseksi.
Afrikkalaistaustainen katsoo ihmeissään, yrittää sanoa jotain suomeksi. Rasistivanhus kehottaa minua pussaamaan maahanmuuttajaa, mieluiten ahteria. Nimittelen vanhusta haudan partaalla hoippuvaksi lahopääksi.

Maanhamuuttaja alkaa selvästikin tuntea itsensä ulkopuoliseksi, unohdetuksi. Niinpä mies lähtee kävelemään. Hymyilee mennessään.

Miksiköhän?

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, ihmiset, ihmissuhteet, Linja-autot, mynämäki, politiikka, sano suoraan, vanhukset, Voittaminen, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

18 vastausta artikkeliin: Teki mieli hujauttaa vanhusta käsilaukulla

 1. Sisko sanoo:

  Voi sinä olet niin sivistynyt nimittelyinesi. Minä olisin kiroillut ja mätkinyt turpaan.

  • tammikuu44 sanoo:

   Nuoret ihmiset ovat niin kiihkeitä! Täytyy ottaa huomioon, että itsekin olen eläkeläinen ja käyttäydyn arvokkaasti kuten oivallisesti olet huomioinut, en käy käsiksi vaan huutelen vain hävyttömyyksiä – kuten tuo rasistivanhuskin.

   Jos olisimme oikeasta miehekkäästä tappelusta jääneet kiinni ja poliisilaitoksen suojiin, olisi se ollut melkoinen tahra eläkeläisten ja vanhusten nuhteettomaan kilpeen.

 2. maria sanoo:

  Yleensä se joka viimeksi nauraa, nauraa parhaiten, eli tässä tapauksessa varmaan paikalta poistunut nuori mies sai ns. onnistumiskokemuksen. Tämä tapaus luultavasti pelasti hänen päivänsä. Kiitos oivallisten stand up-koomikoiden!

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Noin minäkin ajattelen. Sitäpaitsi nämä riitelevät vanhukset edustavat suomasen maahanmuuttajakeskustelun tasoa: huomasin sen vasta, kun olin jutun kirjoittanut. Ei järjen sanaa. Se on muuten ihan totta, noin siinä kävi. Nuorimies pyöritteli hetken silmiään ihmetyksestä ja sitten lähti.

 3. SIS sanoo:

  Olisit huutanut sille vanhalle huru-ukolle: ”ETKÖ SINÄ TIEDÄ KUKA MINÄ OLEN?! ÄLÄ KUULE MULLE RUPEE…”

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Kyllä minä huusin ehkä noinkin, luultavasti kehoitin haistamaan mm. kakkapökäleitä. Mitään elimiä en onneksi pyytänyt haistamaan, olisi ehkä voinut ruveta haistelemaankin…

 4. maria sanoo:

  Hei Hymyilevä. Ehdottaisin jutun lähettämistä esim. TS:n mielipiteisiin. Saisivat lukijat jakaa tämän iloisen episodin kanssamme. Kyllä siitä jokainen tunnistaa varmasti itsensä, naapurinsa, anoppinsa, aviopuolisonsa tai sitten lapsosensa sielunmaiseman. Tarinasi oli nappi, ja myös tarpeeksi lyhyt ja nasakka! Eli toimeen siitä, hus!

 5. Aili Nupponen sanoo:

  Meitä on moneksi, vanhuksiakin. Oikein hauska kuvaus, kiitos Hymyilevä!

 6. tammikuu44 sanoo:

  Meitä on moneksi ja onneksi nuo täyspöhköt ovat vähemmistönä kuitenkin. Meitä helposti provosoitavia taas riittää. Pitäisi kai näin vanhana osata hiukan hillitä itseään.

 7. maria sanoo:

  MIKSI pitäisi? HÄH!?

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Toisaalta siis tähän ikään ehtinyt kyllä voi riehua jokseenkin huolettomasti!Olet oikeassa! Onhan tämä ensimmäinen kerta elämässä, kun ei ole sidoksissa oikeastaan mihinkään, ei tarvitse kumarrella mihinkään suuntaan!

 8. Kaisa-Maria sanoo:

  Reilusti 80-vuotias vanhus on kuin yksinäinen purje menneisyyden tyynessä sumussa. Jos se jostain hänelle käsittämättömästä tilanteesta saa hiukan tuulta purjeisiinsa, pitää sitäkin ymmärtää.
  Tämä vanha, ilmeisesti hienokseltaan dementoitunut matkustaja ei ole tottunut kuvattuun tilanteeseen eikä etenkään siihen, että joku afrikkalaistaustainen potkii bussissa lasinsirpaleita.
  Koita Hymyilevä ymmärtää tämänkin ikäisiä ihmisiä oikkuineen!
  Ansioksesi lueteen, ettet huitaissut vanhaa herraa käsilaukullasi.

 9. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Tunnustaa täytyy, että itse edustin täsmälleen yhtä typerää rasismia kuin tuo ”vanha herra”. Mutta kamalalta se tuntui ,kun ukko rupesi syyttä suotta nuorta miestä solvaamaan.

  Mielestäni tilanne muodostui juuri sellaiseksi, mitä rasismikeskustelu Suomessa on: typerää sättimistä. Ainoa järkevä oli se afrikkalaistaustainen.

 10. Kaisa-Maria sanoo:

  Totta helkkarissa se afrikkalainen oli viisain koko operaatiossa.

 11. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Perustelut puuttuvat!

 12. Kaisa-Maria sanoo:

  Viisas mies tulee Afrikasta saakka tänne Suomeen elätiksi.

 13. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Ihmismäinen kohtelu kyllä kuuluisi kaikille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s