Netissä on nyt nuorten äänitorvi kotikunnan asioihin. Häh?

Huhheijaa nyt se riemu ratkesi, Turun seudulla valtuustoissa istuvat kuntalaisten ääni- ja muut torvet saavat nyt kuunneltavakseen uuden torven, nuorten aloitekanavan netissä. Tuuleen huutamista vain sikakova juttuko?

Perinteisesti nuoret viisveisaavat politiikasta, päätöksenteosta, vaikuttamisesta. Koska kukaan ei kuuntele ja kenelle muka kertoisi, ei vois vähemmän kiinnostaa. Nuorten aloitekanavasta on jo Turun seudun ulkopuolelta paljonkin kokemuksia. Joku nuorten tekemistä aloitteista on jopa johtanut tuloksiin, esim. Jyväskylässä aloite rock-kuoron perustamisesta.

Nuorilla on omat ircinsä ja facebookinsa. Nuori on hetken lapsi, joka mesettää ja lähettää tekstareita. Aikuisten vaikutuskanavat ovat tuntemattomia. Netissä toimivalla aloitekanavalla pyritään nyt pääsemään päättäjien kimppuun ja saamaan nuoria esittämään itseään  koskevia aloitteita. Nuoret voivat käydä myös kommentoimassa ideoita  ja  idean mahdollista jatkojalostamista. Kunnan nuorisotyötekijän aktiivisuudesta riippuu, miten asia etenee omassa kunnassa.

Turun seudun 12 kunnassakin nyt toimivasta aloitekanavasta tuskin sen kummempaa hyötyä on mutta mikä parasta: ei taatusti ole mitään haittaakaan. Joku nyt jo aktiivinen nuori voi sen sijaan helposti päästä esittämään ideoitaan, ja kun saa edes jonkin verran kavereitaan asian taakse  lähtee asia rullaamaan. Ja kas: yllättäen aloitetta  käsitellään jo valtuustossa. Nuorisotyöntekijä on tehnyt virallisen aloitteen.

Entä jatko? Esimerkiksi Mynämäessä se voisi edetä näin: valtuusto käsittelee asiaa ja todetaan lähes yksimielisesti , että kunnan rahat eivät riitä nuorison ehdottaman harrastetilan vuokraamiseen ja yksityisen bisnesmiehen rakennuttama maisemaa pilaava sählyyhalli kylän keskustaan tulevaisuudessa riittää harrastetilaksi nuorille. Järkikin sen sanoo: kylän keskustassa mopopojat muutenkin liikkuvat – ja ei kun sähläämään! Sitten valtuusto menee kahville.

Kanavan suosio ei ole yllättänyt, tuskin yllättääkään. Kokeilkaa itse innostuisitteko,  osoitteessa http://www.aloitekanava.fi/. Mutta nettiin mahtuu, moni asia häviääkin kuin ennen vanhaan pieru Saharaan.

Mutta mitäs tämä on: Mynämäessä nyt jo iltapäivällä kanavalla on ollut vilskettä: kymmenkunta ehdotusta. Käypä katsomassa tuosta yllä olevasta osoitteesta. Aktiivisia nuoria!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, ihmiset, ihmissuhteet, mynämäki, nuoret, politiikka, sano suoraan, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Netissä on nyt nuorten äänitorvi kotikunnan asioihin. Häh?

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Oletpa pessimisti Hymyilevä. Kyllä nuorissa on myös positiivisia ja kantaa ottavia ihmisiä, ainakin meillä Keski-Karjalassa. Heitä on kuntien valtuustoissa ja aktiivijäseninä puolueissa. Minusta tämä on hyvä asia. Jokainen meistä voi halutessaan vaikuttaa asioihin ja niiden käsittelyyn. Jos nuori ihminen on fiksu, hän kyllä ymmärtää tämän asian ihan selittämättä. Nykynuorilla voi olla paljon enemmän tietoa kuin meillä oli heidän iässään.

  Ja aikahan sen näyttää, miten homma toimii.

  • tammikuu44 sanoo:

   Olet oikeassa: nuorista suurin osa on positiivisia. On myös paljon näitä kantaaottavia ja toimivia, he jo tietävät miten toimitaan, jos jotain asiaa halutaan ajaa.

   Vihjaan vain siihen, että ehkä hiukan liiotellaan kaikkien nuorten intoa toimia poliittisina vaikuttajina. Toisaalta taas on hyvä, jos kuka tahansa voi netin kautta vaikka ehdottaa joitain parannuksia nuorten vapaa-ajanviettoon, opiskeluun yms.

   Tuo nettikanava on luultavasti tarkoitettu sellaisille varhaisnuorille, jotka eivät vielä voi olla kunnallisvaaleissa ehdokkaana. Mutta kaipa vanhempikin voi kanavaa käyttää.

   Kuitenkin epäilen nuorten intoa sen käyttöön. Ehkä ajan kuluessa into kasvaa ja eihän se ole tarkoitettukaan miksikään mesetyskanavaksi. Aika näyttää.

   Niinkin luulen, että aktiivisimmat nuoret tätänykyä on juuri siellä teillä päin ja kauempanakin etelän kaupungesta, joissa nuorten negatiiviset tavat ja tottumukset tulevat esille tuon tuosta lehtien palstoillakin.

   Ja siinä suhteessa olen tismalleen samaa mieltä, että se fiksuin osa nuoria on tosi fiksua, fiksumpaa kuin itse oli siinä iässä.

   Lasten koulutuksesta ei saisi tinkiä:vain sen kautta voimme kaventaa eriarvoisuutta. Hyvä peruskoulutus helpottaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s