”Lapsen oikeus on aikuisen velvollisuus”

– Lapsella pitäis olla äiti ja isä, sanoo  Liisa.
– Lapsen oikeus on kömpiä kaikkiin koloihin, sanoo Kalle
– Ettei varas varasta lapsia, sanoo Helena.
– Että talossa on seinät ja katto, sanoo Heikki.

Lapsen oikeudet täyttävät tänään 20 vuotta. Lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin YK:ssa 20.11.1989.  Suomessa sopimus tuli voimaan 1991.

Tässä muutamia keskeisiä periaatteita:

** Lapsia ovat kaikki alle 18-vuotiaat. Kaikenlainen syrjintä lasta kohtaan on kiellettyä.

* Valtion olisi taattava lapselle oikeus hyvään elämään.

** Hyvään elämään kuuluu lapsen oikeus elää vanhempiensa kanssa, oikeus ilmaista mielipiteensä ja oikeus jä** rjestäytyä ja toimia erilaissa yhdistyksissä.

* Lapsen kunniaa ja mainetta ei saa halventaa.

** Vanhemmilla on viimekädessä vastuu lapsen kasvattamisesta, jota myös valtion on tuettava.

* Lapsen tausta on otettava huomioon; kunnioitettava lapsen etnistä ja uskonnollista taustaa. Pakolaislapsia on suojeltava.

** Lapsella on oikeus riittävään elintasoon ja oikeus ilmaiseen peruskoulutukeen, oikeus  kasvuun oman kulttuurin kunnioittamiseen, suvaitsevaisuuteen, omaan kieleen, uskontoon.

* Lapsella on oikeus lepoon, leikkiin, taide-elämyksiin ja kulttuuriin. Lapsella saa teettää lasta vahingoittavaa työtä.

** Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on kielletty samoin huumeet ja lapsikauppa. Lasta ei saa kiduttaa eikä häntä saa panna armeijaan ja sotaan, vangitseminen on sallittua vain äärimmäisissä tapauksissa viimeisenä keinona.

Lisää Unicefin sivuilta

Mielenkiintoista löytyy myös täältä. Ollaanko nyt tätä lakia säädettäessä lapsen vain jonkun muun asialla?

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, EU, feminismi, ihmiset, ihmissuhteet, katolinen kirkko, kirkko, koulu, koululaitos, Luonnonsuojelu, luterilainen kirkko, Mediamaailma, mynämäki, nuoret, opettajat, politiikka, runoilijat, sano suoraan, taide, televisio, vanhukset, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: ”Lapsen oikeus on aikuisen velvollisuus”

 1. Iines sanoo:

  Tärkeä ja tuttu lista ennen kaikkea juhlapuheista.

  Minusta ehkä tärkein meille suomalaisille olisi muistaa tuo ensimmäinen: lapsia ovat kaikki ale 18-vuotiaat.

  Meillähän jo ukkoina syntyy sylilapset, eli näen tämän lasten varhaisena poissysäämisenä lapsuuden leikeistä. Mitä paremmin lapsi pärjää yksin, sen parempi. Meillähän on lisäksi Unicefin tutkimuksen mukaan maailman yksin syövimmät lapset, jotka itsenäistyvät maailmassa kaikkein varhaiten. Surullista!

  • tammikuu44 sanoo:

   Kertakaikkiaan surullista! Tässä itsenäistämisvimmassa on varmasti yksi syy siihen, että meillä on myös niin paljon väkivaltaisesti käyttäytyviä lapsia.

   Eräs vanha luovuustutkija sanoi ainakin 20 vuotta sitten:
   ”Paras luovuuden lähde lapselle on mummo paistamassa lihapullia.”

 2. Kaisa-Maria sanoo:

  Jopas on melkoinen kokoelma korulauseita. Etenkin, kun ”valtion olisi taattava lapselle oikeus hyvään elämään”. Tuo sana ”olisi” vesittääkin sitten kaiken olennaisen. Lukisin siitä kohdasta mieluummin sanan ”on”.
  Pikkutyttönä sain koivuvitsaa paljaalle perseelle, kun olin kiroillut niin, että naapurin täti oli kuullut. Velipoika sai vyöremmistä samaan paikkaan, kun ampui ilmakiväärillä pulun.
  Siinä korostui vanhempien vastuu lapsistaan, ja näistä ojennuskeinoista sopii tänä päivänäkin olla heille kiitollinen, sillä ne menivät perille.

 3. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Kaisa-Maria, sinä olet ollut joron jäljillä pikät ajat ja olet nyt vihainen. Se on kyllä totta, että tiukempi ote piäisi olla vaadittaessa valtion suojelua lapsille: valtio loppuu, jos lapsia ei ole.

  Sinusta on tullut katkera, kun sait siitä vyöremmistä!

  Painoitko siitä linkistä ”löytyy myös täältä” (jutun lopusta). Vähän outo uudistusehdotus lapsia ajatellen, vai mitä?

 4. Kaisa-Maria sanoo:

  En minä mitään uudistusehdotuksia tuputtanut! Kerroin vain, miten meidän perheessä lapsia ennen vanhaan kasvatettiin eivätkä nuo kasvatusmenetelmät juuri naapuriperheistä tuohon aikaan olennaisesti poikenneet.
  Totta kai ajat ovat muuttuneet ja nykypäivän mukulat tarvitsevat ties mitä terapiaa ja kriisihoitoa, jotta kaiken maailman mielenterveyshoitajille riittäisi töitä.

 5. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Teillä kasvatettiin lapsia ihan väärin!

  Et siis lukenut linkin takana olevaa: siellä puhutaaan lakiehdotuksesta, jossa haluttaisiin lapsille omaa päätösvaltaa – ilman vanhempien suostumusta siis – siihen ottaako osaa ….katso itse mihin!

 6. SIS sanoo:

  Kaunis lista, mutta mitä sitten? Kaikki me näemme arjessa ympärillämme lapsia, joiden asiat eivät ole hyvin. Kuka välittää? Saatamme kauhistella, mutta siihen se jää.

  Päätin toimia toisin ja tein lastensuojeluilmoituksen. Se ei ollut helppoa, mutta oli sisäinen pakko lasten oikeuksien puolesta.

 7. tammikuu44 sanoo:

  Tai sitten emme edes osaa tai ymmärrä puuttua asioihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s