Puolijumalan palvojat kiukuissaan Sofi Oksaselle

Nyt ovat sitten suomalaisen heeroksen, puolijumala Jorma Ollilan Sibylloista (jumalallisen hurmoksen vallassa toimivista oraakkeleista eli suomeksi sanottuna ennustajaeukoista) kaksi, Laura Kolbe ja Helena Petäistö, vallan kiukustuneita.

Nämä rakastetun heeroksemme johtamassa Suomen brändivaltuuskunnassa kolmijalalla istuvat kultivoituneet naishahmot latelevat tulta ja tulikiveä palkitun kirjailijamme Sofi Oksasen päälle. (IS 25.11.) (Torstaina 26.11. Sofi Oksasta sitten jo paheksuttiin yleisesti mielipidepalstoilla ja lehtien kolumneissa.)
Kirjailijattaren tekemä emämoka on kuulemma se, että hän kommentoi suomalaisia miehiä Tanskan televisiossa sunnuntaina ajankohtaisohjelmassa. Hän piti miesainestamme väkivaltaisena! Miehemme ovat tolloja, vaimojaan hakkaavia asehulluja, jotka hautovat itsemurhaa.

Katso video täältä.

Oksanen ei löytänyt mitään hyvää koko Suomesta. Ja kun kuka tahansa pelkältä peruskoulupohjalta olisi hoksannut mainita ainakin ihanat vuodenaikojen vaihtelut, tuhannet kesämökit ja saunat vihtahousuineen.
Kulttuurieliitti on nyt vallan pois itsestään. Oksaska-parka on pilannut Suomen maineen, vetänyt maton Suomen ja itsensä alta, vetistelevät ulkomailla pitkiäkin aikoja oleskelleet Sibyllat.

Kyllä on pienestä kiinni, toteaa tollo suomalainen nainen. Eikä tällä suinkaan viittaa sen hakkaavan, juopon, sanasokean, itsemurhaa hautovan tappajan Suomi-verkkareiden sisältöön vaan bränditoimikunnan luovaan ajatteluun.

Juurihan on päästy laulamasta kotitantereilla mediassa jos toisessakin kuinka Suomessa mies hakkaa – jopa nainenkin hakkaa –  juodaan viinaa eniten Pohjoismaissa, mielenterveys on mennyt työpaikan ohella hyvinkin monelta ja lapset ovat ahdistuneita tai ainakin kärsivät ADHD-ongelmista.

“En osaa sanoa paljon positiivisia asioita Suomesta, koska en ole niin rakastunut Suomeen”, sanoi Sofi Oksanen haastattelussa. No,  tämähän vasta  väärin olikin ja erityisen turmiollista brändityöryhmän haastavaa työtä ajatellen, suurimman osan elämästään ulkomailla eläneiden brändääjien mielestä ainakin.

On totisesti heikoissa kantimissa Suomi-kuva, jos se pilaantuu yhden kirjailijan mielipiteistä istuipa tämä kansakunnan kaapin päällä tai tiskin alla. Herranbaskaan astuneita kekkaloitsijoita riittää korjaamaan vahinko tuota pikaa: otetaanpa nyt seuraava lausunto vaikka Lenita Airistolta niin saadaan oikea kuva suomalaisista miehekkäistä miehistä, jotka puhuvat ja pussaavat. Kotona ja vieraissa.

PS. Kannattaa katsoa tuo video, jonka jutun alussa linkkasin. Kirjailija Sofi Oksasen haastattelu on hienosti tehty kokonaisuus, josta suomalaiset ohjelmantekijätkin voisivat ottaa mallia.  Muutamista mielipiteistä ei kannata ottaa kenenkään  hernettä nenäänsä; Sofi Oksanen puhuu asiaa. Hän valottaa omaa näkemystään nykypäivän Suomesta ja  suomalaisuudesta.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, EU, feminismi, ihmiset, ihmissuhteet, kritiikki, Mediamaailma, mynämäki, politiikka, sano suoraan, televisio, Voittaminen, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

27 vastausta artikkeliin: Puolijumalan palvojat kiukuissaan Sofi Oksaselle

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Mitä herkullisin aihe tämä Oksaskan lausunto. Media on palvonut häntä kuin jumalaa, ja millä pikku-Sohvi-raukka palkitseekaan meidät: mustamalaa koko kansan miehet ja vielä ulkomailla! Sohvilla on varmaan jotain hampaankolossa meikäläistä miesväkeä kohtaan, kunpa ei olisi ”naisiinmenevä” koko tyttö?

  Provosoiva täytyy olla jotta pysyisi puheenaiheena. Nyt on Sohvilla niin paljon itsetuntoa, että hän kykenee haukkumaan kenet tai ketkä vain. Antaakohan Finlandia palkinto siihen oikeutuksen, tai jopa velvollisuuden? Vai olisiko hänellä jopa jokin trauma?

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Mitä herkullisin aihe tämä Oksaskan lausunto. Media on palvonut häntä kuin jumalaa, ja millä pikku-Sohvi-raukka palkitseekaan meidät: mustamaalaa koko kansan miehet ja vielä ulkomailla! Sohvilla on varmaan jotain hampaankolossa meikäläistä miesväkeä kohtaan, kunpa ei olisi ”naisiin menevä” koko tyttö?

  Provosoiva täytyy olla jotta pysyisi puheenaiheena. Nyt on Sohvilla niin paljon itsetuntoa, että hän kykenee haukkumaan kenet tai ketkä vain. Antaakohan Finlandia palkinto siihen oikeutuksen, tai jopa velvollisuuden? Vai olisiko hänellä jopa jokin trauma?

  • tammikuu44 sanoo:

   Olisikohan asia vähän niin ja vähän näin. Puolusta Sofia siksi, että tuollainen brändi-ryhmä kyllä brändää Suomea ostoa ja myyntiävarten. Ei yhden pienen tytön lausunto Suomen mainetta pilaa.

 3. maria sanoo:

  No huh,huh!!!

  Sillä, onko Sofi naisiin, miehiin, poikiin, tyttöihin tai vaikkapa taransuihin menevä, ei ole luullaksini mitään tekemistä sen kanssa, että hän lausuu miehistä kuvauksia, jotka ovat syntyneet tarkkailemalla, lukemalla ja kuuntelemalla vaikka näiden miespolojen kapakkajuttuja livenä tms.
  Sofihan on varsin pitkälle oikeassa: Suomessahan tehdään paljon itsemurhia ja ns. perheväkivalta on yleistä; useimmin mies hakkaa ja tappaa, mutta toki naisetkin osavaat astaloon tarttua.
  Tämä on surullisten laulujen maa.
  Ja miksi Sofin pitäisi vaideta siksi, että on loistava kirjailija ja saanut juuri ammattitaitonsa takia palkintoja ja myynyt hyvin kiinnostavia ja todella hyvin kirjoitettuja kirjojaan. Juuri tämä Sofin riippumattomuushan on helkutin hyvä asia; ei tarvi kumarrella rahamasseja vaan voi todellakin sanoa asioita, joita ajattelee ja joita on nähnyt.
  Sofin avaus, joskin oli toki kärjistetty, on hyvä yllyke keskustelulle Suomi-neidon todellisesta voinnista: voihan olla, että korean kuoren alla piilee masentunut anorektikko tai viinaan menevä bulimikko. Suomessa on paljon pahoinvointia, kyllä sen näkee jos vaan uskaltaa katsoa. Onneksi edes Sofi uskaltaa.
  Keikkein oudoimpia kommenteja esitti joku radiotoimittaja, joka vaati Sofia pitämään varikkään turpansa kiinni, koska on saanut kirjoistaan niin paljon rahaa, ja vielä palkinnot päälle.
  Outoa logiikkaa. Olisiko hän saanut sanoa, jos olisi rutiköyhä ja vain marginaalien kirjailija. Miksi menestys riepoo meidän suomi-junteja, vaikka toisaalta mollataan, ettei apurahoja kande antaa vaan ”ne saisivat pärjätä omillaan”. No, Sofi pärjää, mistä olen naisena ja suomalaisena jumalattoman ylpeä. Lisäksi nostan lierihatun reunusta myös virolaisille siskoille ja ”heimoveljille”. Monet ovat kärsineet uskomattomia julmuuksia, selvinneet jopa Siperian-reissulta.

  • Zepa sanoo:

   Maria, kiitos, eipä tarvinnut näitäkään kirjoittaa itse :-)

   Video oli monella lailla hyvä. Ja tosiaan, vaimo on tanskaksi ’kone’ – luulin sitä pitkään vitsiksi…

 4. tammikuu44 sanoo:

  Samaa mieltä: Suomessa on yllin kyllin ja liikaa pahoinvointia, josta pitäisi puhua eikä edes ulkomailla pidä sievistellä jonkun valheellisen, kaupallisen kuvan luomiseksi Suomesta.

 5. pasanen sanoo:

  Onhan se ihan piristävää, etteivät kaikki ole samassa imago- ja brändikampanjassa. Jos siihen osallistuisi finlandiapalkittu kirjailijakin, niin olisihan se varsinaista suomettumista. Asian toinen puoli voikin olla, että kirjailija tarvitsee palkinnon jälkeen jonkinlaisen kontrastihaasteen välttyäkseen nössöytymästä rahasäkin viereen. – Eihän noissa lausunnoissa sinänsä mitään uutta tai erikoista ole, ainoastaan ehkä se, että niitä ei lausuttu Suomen mediassa, vaan ulkomailla. Globaalissa maailmassa on vaikea monopolisoida totuuksia sisäiseen käyttöön ja syöttää imagoa ulkopuolelle. – Lausuntojen totuuspohjaa jokainen voi arvioida sitten omien kokemustensa pohjalta. Vaihtelee varmaan aika lailla ja siinä mielessä on turha pohtia lausunnon totuuspohjaa.

 6. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Niin, eihän Sofi tosiaankaan sanonut mitään sellaista, mitä täällä kotona ei olsi toisteltu tuon tuostakin uutisissa. Viimeksi äsken tv:n uutiisssa kerrotiin, että Suomi on Euroopan väkivaltaisin maa.

 7. Kaisa-Maria sanoo:

  Sofi on ihan oikeassa. Sanoo vain asiansa julkisuudessa ja tiivistetysti, jotta kaikki sen ymmärtävät. Ihan samaa horinaa olen kuullut monien ystävieni suulla jo vuosia kaikenlaisilla kahvi-viini-viina kekkereillä.
  Ei Sofi mitään Suomen mainetta ole pilannut! Maine vaan kasvaa sekä kiinnostus kotimaamme todellisuuteen. Totuuden puhujat ovat tässä maassa aina olleet harvalukuisia.
  On suomalaisissa miehissä tietyissä asioissa päältä paistavan hidasälyisyyden lisäksi aika lailla positiivista potkuakin, johon mitkä tahansa mutakuonot eivät pidemmällä tähtäyksellä yllä. Kokenut kaikki tietää.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Eilen 25.11. oli YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä, jota juhulitiin Suomessakin monella paikkakunnalla mm. Turussa jaettiin kynttilöitä kävelykadulla. Sen asianmukaisesta käytöstä sen verran, että se oli tarkoits sytyttää ja samalla herättää keskustelua väkivallasta, jota kyllä Suomesta löytyy yllin kyllin.

 8. SIS sanoo:

  Si o so, mutta niin kaikki muut kuin Sofiekin saisi rauhoittua ja myöntää sen kylmän tosiasian, että älykkyyttä löytyy niin miehistä kuin naisista. Ja tyhmyyttä vielä enemmän molemmisra päistä, sorry.

 9. Larko sanoo:

  Mahtaisikohan Lenita Airisto ryhtyä suomalaisen miehen puolustajaksi? Kun tuli itse haukkuneeksi hänet valkoisten sukkien käytöstä. :-P

  Itse asiaan on vaikea ottaa kantaa kontekstistaan irrallaan olevan lauseen perusteella. Pitäisi lukea koko haastattelu, mutta en todellakaan viitsi. Olisi olevinaan tärkeämpää tekemistä kuin seurata myrskyn myllerrystä vesilasissa :-)

  • tammikuu44 sanoo:

   Kyllä Lenita lähtisi, jos saisi puolustaa ”oikeita” miehiä, ei kaikkia tyhjätaskuja lälläreitä. Ja uskon, että on niin kovanahkainen tätä nykyä, että rupeaisi puolustamaan hyvää seksikästä ja sanavalmista miestä, vaikka tämä olisi valkoisista sukista vähän vitsaillutkin.

   Mutta koko Sofi Oksanen -juttu on todellakin niin yksinkertainen, että siihen ei ole edes haastateltu Sofia vaan plätkäisty muutama Sofin esittämä ajatus Tanskan tv:n haastattelusta: Suomessa miehet ovat väkivaltaisia eikä täällä ole mitään muutakaan hyvää.

   Kuten sanoit, koko juttu on myrsky vesilasissa!

   • Larko sanoo:

    Tarkoitin toki, että pitäisi kaivaa esille se Tanskan TV:n haastattelu, jotta yipäänsä voisi olla koko asiasta jotain mieltä, mutta jotain mieltä oleminen tästä asiasta ei ole kaivamisen vaivan arvoinen asia.

 10. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Mutta väkivallaton riitely se vasta hauskaa on…

 11. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Larko, olet täysin oikeassa, juttu ei ole minkään arvoinen, mutta mainio näyte siitä kuinka iltapäivalehti tekee kohujutun vaikka aidanseipäästä.

  Olen vakaasti sitä mieltä, että ihmiset janoavat juuri tällaisia juttuja: ne on helppo ymmärtää, ne kuohuttavat tunteita, niistä on helppo olla jotain mieltä kyselemättä, kukaan ei joudu mihinkään hirveään liemeen – ne ärsyttävät juuri sen verran, että kaupan kassajossa seisova ostaa lehden.

  Tämä on sellaista pelleily, tehdään muka uutisia. Mutta ihmisten mielipiteitä kyllä voidaan näinkin heppoisilla jutuilla muokata.

  Toisaalta: melkoista pelleilyä elämä onkin…

 12. maria sanoo:

  Jos Sofi puuttuu olennaiseen todetessaan Suomen ilmiselviä ongelmia, ei se tarkota että kaikki naiset ja miehet ovat mätiä ja väkivaltaisia. Mutta asioita ei pidä myöskäämn lakaista maton alle, sillä siellä ne vaan pistelevät jopaista askelta eikä niistä pääse eroon konsaan. Suurin osa suomal. miehistä ja naisista on iha Ok, muta monilla on sosiaalisia ja muita ongelmia. Mistä ne sitten johtuvat, onkin jo toinen ja vakavampi kysymys.

  • tammikuu44 sanoo:

   Sitä minäkin ihmettelen, että miksi Sofi ei saisi puuttua Suomessa oleviin selviin ongelmiin. Miksi pitää repäistä vaatteensa ja leimata Sofi Suomen maineen pilaajaksi. Eikö kuuluisa brändiryhmä näe ollenkaan ongelmakohtia?

   Television Puoli seitsemän ohjelmassa haastateltiin tänään Sofia, joka ei onneksi ollut moksiskaan, sanoi kertoneensa myös hyvia asioita Tanskan tv:n ohjelmassa.

   Suomessa täti-ihmiset ovat tottuneet lakaisemaan vaikeat asiat maton alle, ongelmia ei haluta nähdä. Totuudenpuhuja ei yösijaa saa.

   Tänään tv: Puoli seitsemän -ohjelmassa haatateltiin Sofia, joka ei onneksi ollut moksiskaan. Samassa ohjelmassa suositetiin sille brändiryhmälle pohdittavaksi brändinsä kärjeksi Suomen hyvää koulutusjärjestelmää. Kannattaisi ottaa vihjeestä vaari ennen kuin tässä laman kurjimuksessa säästetään sekin kuoliaaksi.

   Sitäpaitsi esim.se Ilta-Sanomien juttu Oksaskan lausunnoista oli selvästi tehty pelkästään pienoiseksi ärsykkeeksi. Ja tehosihan tuo!

 13. maria sanoo:

  Suomi ja suomalaiset ovat sikäli outoa porukkaa, että aina se mitä ulkomailla sanotaan, on tärkeämpää kuin se miten asiat näyttäisivät olevan. Hyvällä itsetunnolla varustettu Suomi haistattaisi hiljaa pitkät moiselle. Hyvä itsetunto kantaa, ei se anna muiden määritellä sinua tai minua ulkokohtaisesti. Miksi aina pitää kysyä esim. ruotsalaisilta tai muilta skandinaaveilta, mitä meidän pitäisi ITSESTÄMME ajatella.
  Hyvä itsetunto sallii kansalaisilleen myös heikkouksia, eikä vaadi vain fasadin kiillotusta tai perustaa kantaansa fasiliteetteihin.
  Me olemme hurjaa ja hullua kansaa! Mutta silti luovaa ja hempeää väkeä, vaikka välillä veri lentääkin ikävällä tavalla ns.yli äyräiden/ vrt. Islanti, Irlanti tms. maa.
  Kokkolaan!

 14. maria sanoo:

  Kauheeta! Hirveesti kirj.vihreitä. Otin vähän Fisua, tuota kauheeta salmiakkikossua tms. Hyvää oli mutta sormet soheltaa!!!!!!!!!!!!!!

  • tammikuu44 sanoo:

   Älä hätäile: minäpä korjaan ne, hetkinen vain! Muuten: kirjoitusvirheet ovat aina persoonallisia näissä kommenteissa, niistä näkee, onko kirjoittajalla ollut henki päällä. Jos niitä ei ole yhtään, kommentti on vailla lämpöä.

 15. Kaisa-Maria sanoo:

  Ihastuttavaa Maria! Kiva kun ryyppäät noin MIESMÄISESTI. Olis kiva joskus skoolata ihan tyttöjen kesken.

 16. maria sanoo:

  Nyt on käynyt ilmi, että Sofin lausnnoista ei ole piitannut kukaan muu kuin suomalaiset. Se oli arvattavissa. Yksikään tiedotusväline Tanskassa tai muualla Skand.maissa ei ole noteerannut tuota haastattelua, niin että voi voi meitä finnejä, kun taas poraamme vallan tyhjästä….

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Eihän tuommoisesta nyt voikaan kiukustua kuin kukkahattupää kulttuuritädit ja akkamaiset äijät.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s